Mi a közlekedési balesetben érintett márkák sorrendje a személyautós kárbejelentések száma alapján? – ezt a kérdést küldte el a Vezess több biztosítónak, akik közöl hárman átadták a saját feketelistájukat 2017-re vonatkozóan. Íme:

Generali

 1. Ford
 2. Toyota
 3. Opel
 4. Volkswagen
 5. Škoda
 6. Mercedes-Benz
 7. BMW
 8. Renault
 9. Suzuki
 10. Audi

Groupama

 1. Ford
 2. Opel
 3. Renault
 4. Suzuki

K&H Biztosító

 1. Opel
 2. Volkswagen
 3. Ford
 4. Suzuki
 5. Renault
 6. Peugeot
 7. Fiat
 8. Toyota
 9. Citroën
 10. Škoda

Ezek a listák nem reprezentatívak az országban futó összes személyautóra nézve, de a három biztosító ügyfélköre együttesen meghaladja az egymillió járművet, azaz hatalmas merítésből álltak össze. Több érdekesség is kiolvasható belőlük.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a Ford kiemelkedik a mezőnyből. Vajon miért szerepelnek ennyi balesetben a vezetőik? Kézenfekvő válasz volna, hogy Fordból van a legtöbb, de ez olyannyira nem igaz, hogy dobogón sincs a márka.

A KSH adatai szerint 2017-ben ennek a 10 márkának futott a legtöbb személyautója a hazai utakon:

 1. Opel –  475 ezer darab személyautó
 2. Suzuki –  415 ezer
 3. Volkswagen – 337 ezer
 4. Ford – 284 – ezer
 5. Renault – 216 ezer
 6. Škoda – 184 ezer
 7. Toyota – 165 ezer
 8. Peugeot – 136 ezer
 9. Fiat – 127 ezer
 10. BMW – 105 ezer

Ha egybegyúrjuk a három biztosító toplistáját, némileg alulreprezentáltnak tűnik az Opel ahhoz képest, hogy messze ennek a márkának használjuk a legtöbb személyautóját idehaza. Egy első, egy második, és egy harmadik helye van a biztosítóknál.

Ennél sokkal egyértelműbben kijelenthető, hogy a suzukisok jóval kevesebb balesetben szerepelnek, mint amennyire az óriási járműparkjuk alapján számítani lehetne. Az ország útjain második legnagyobb számban futó márka autói egyik biztosító listáján sem szerepelnek dobogón.

A fordosok törik össze a legtöbb autót? 1

A listák a balesetben érintett járműveket sorolják, nem pedig az okozókat (Fotónk illusztráció)

A listák másik pozitív meglepetése lehet egyesek számára a BMW. Nyilván jelentős különbségek vannak azonos márkájú autót vezető emberek közlekedési szokásaiban, de ha kimennénk az utcára, és sorra feltennénk a kérdést: ön szerint melyik márka tulajdonosaira jellemző leginkább a szabályok negligálása, sanszos, hogy a BMW-t említenék a legtöbben.

Számukra váratlan lehet, hogy a BMW-sek nem érintettek kiemelkedően sok balesetben, egyik biztosítónál sem szerepelnek elöl.  Sőt, a három cég közül a legnagyobb – országosan a második legnagyobb kgfb-állománnyal rendelkező – K&H-nál még az első 10-be sem furakodtak be.

A hazai biztosítók jármű-állományával foglalkozó következő cikkünkben a balesetet kiváltó okokkal – és vaskos meglepetéssel – jövünk, valamint érdekes sztorikkal. Például hogy miért fizetett 6 millió forintot egy magyar biztosító egy személyautón megsérült ajtó miatt.

Mennyit drágultak 10 év alatt az új autók?

Egészen megdöbbentő számokat is találtunk 19 különféle új személyautó 2008-as és 2018-as árainak összehasonlításakor. Nézze meg itt, hogy az ön autója mennyit drágult!