Az autó szent, ahol enni tilos, vagy potyoghat a morzsa? 1

Enni is veszélyes az autóban

A Vezess TV aktuális részében véleményütköztető videóink sora gyarapszik, és mivel a SUV vs. kombi rész után elértük a második epizódot, nyugodtan beszélhetünk külön sorozatról, ami saját nevet is érdemel, ez lett az Ütköző. A két ellentétes filozófiát ezúttal Rácz Tamás, és Földes Attila képviseli, a kérdés pedig a csokimaszatolás, morzsapotyogtatás örök dilemmája, enni vagy nem enni?

Az autó szent, kajával be ne kend!

Amikor emlékezetes Rolls-Royce túránkon Szófia felé haladtunk, ejtettünk pár kitérőt gasztronómiai szempontból nem túl jelentős, de annál több kalóriát adó büfékben. Mivel siettünk is, volt olyan fogás, amit a volán mögött fogyasztottunk el. Egy Rolls-Royce volánja mögött! Szentségtörés, istenkáromlás, pokoli tiszteletlenség! Kaptuk meg rengeteg olvasótól, akik saját autójukban is szigorúan tiltják a táplálkozást.

Van, aki ilyen szempontok alapján dönt az evés kérdésében, tehát nem a vezetésre gyakorolt hatás, sokkal inkább a tisztaság a döntő tényező. Való igaz, egy szendviccsel még el lehet bírni, de azért a chilis babot a bal egyben kanalazni nem túl jó ötlet. A következő képek bizonyítják, miért.

Az autó szent, ahol enni tilos, vagy potyoghat a morzsa? 2Az autó szent, ahol enni tilos, vagy potyoghat a morzsa? 3

Kutatás bizonyítja, hogy káros

A brit Brunel Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a vezetés közben a fejüket tömők reakcióideje ugyanúgy romlik, mint a mobilozóké. Ugyanez igaz azokra is, akik két sebességfokozat között egy jót húznak az üdítős üvegből.

Hurka-kolbász, gyalogos az asztalon

A 26 résztvevővel elvégzett kísérletben a teszt alanyai városi környezetben haladtak egy szimulátorral. Egyszer kizárólag vezetésre koncentrálva futtatták végig velük a programot, majd utána a vezetés közben zacskóból édességet csipegethettek vagy vizet ihattak. Mindkét körben kilépett az autó elé egy gyalogos a virtuális túrán. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a figyelmetlen virtuális gyalogost kétszer nagyobb gyakorisággal ütöttek el a sofőrök az evős-ivós körben, mint amikor csak a vezetésre összpontosítottak.

Autózás közben elég, ha vezetünk

A mészárlást persze a figyelem megosztása okozza, ugyanúgy, mint a telefonálás (térképolvasás, kesztyűtartóban kotorászás stb.), azaz minden nem-vezetési aktivitás esetében. A legbiztosabb tehát, ha hosszabb utakon a 2 óránként szükséges pihenőkre időzítjük a táplálkozást, városban pedig kibírjuk, hogy menet közben csakis és kizárólag a vezetésre koncentráljunk. A korgó gyomor zaja sokkal kevésbé veszélyes.

Szabad egyáltalán?

Nos, a törvény betűje itthon nem tiltja a majszolást. A hatályos jogszabály így szól: 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól, 3. §, (2) bekezdés: “A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.”

Vannak, akik büntetnék, a kutatások javarészt a reakcióidő csökkenéséről szólnak, de amikor oda kell érni, akkor jobb elfogyasztani egy szendvicset vezetés közben, mint a megállás kieső ideje miatt stresszelve próbál törtetni az ember.  Aki két kézzel a kormányt fogva sem vezet biztonságosan, valamint, ha valaki egy almát rágva nem tud normálisan közlekedni, az inkább adja vissza a jogosítványát.