Idén májusban szerkezetileg már nagyjából kész volt, csak a fényezésre várt az az 1991-ben szolgálatba állt Ikarus busz, ami másfél évtizedes kitérő után, végre visszatért a repülőtérre. Most pedig arra várunk, a felújítás motort, váltót érintő részét végző DAF telephelyen, hogy végre megérezhessünk valamit abból, milyen lehetett rajta utazni, mikor még új volt. Igen, az Ikarus 350-es most szinte pont olyan, mint amikor elkezdte a pályáját a MALÉV Air Tours színeiben.

Ritka Ikarus buszt támasztottak fel 1

Kilenc évig volt iskolabusz a Malév Air Tours Ikarusa

Bár MALÉV már jó ideje nincs, de a vállalat jellegzetes színeiből álló fényezés mégis indokolt a rajta, hiszen most a repülőtéren dolgozik, látogatókat szállít, akik az Légiközlekedési Kulturális Központ szervezésében járják be a repülőtér halandónak másként megközelíthetetlen üzemi területeit. De mielőtt elindulunk, vegyük végig, mi történt a busszal, mióta a MALÉV-tól elkerült.

Ritka Ikarus buszt támasztottak fel 2

Ezt a képet elnézve sok pénzt nem tettünk volna arra, hogy valaha lesz belőle valami

1991 januárjában kezdett dolgozni az Ikarus 350-es, a sorozat 25. darabjaként. 9 év MALÉV-es meló után a ritka Ikarus a Karinthy Frigyes Gimnáziumhoz került, ahol az iskolai kirándulásoknál vették hasznát. Ez nemcsak hazai, hanem gyakori külföldi úti célokat is jelentett, Skóciától Hollandiáig. Közben persze szépen le is gatyásodott, aztán jöttek a műszaki gondok is.

Ritka Ikarus buszt támasztottak fel 3

Modern vonalvezetésű far. Akkoriban tényleg nagyon menő volt

A MALÉV-es járművek feltámasztásában rutinos LKK, már 2014 környékén rátalált erre a példányra, próbálták is megszerezni – korábban több általuk megvásárolt és rendbe tett autót bemutattunk már, többek között ezt a Ladát, Wartburgot és faros Ikarus-t – kezdetben kevés sikerrel. Próbálkoztak másik, nem DAF, hanem Rába motoros 350-essel is, de annak a felújítása végül félbe maradt és később donorként használták fel, miután az iskola egy katasztrofális beázás után beadta a derekát, és megszabadult a régi Ikarustól.

Ritka Ikarus buszt támasztottak fel 4

Kazettás magnó, ahogy kell

A Nyúl, Biatorbágy Kecskemét országjárás közben rendbe tették a rojtosra rohadt karosszériát, felújították a klímaberendezést, kicserélték a megfáradt kárpitokat olyanra, mint amilyet a MALÉV repülők belsejében is használtak. Időközben az is kiderült, hogy a busz DAF eredetű – 11,6 literes, soros hathengeres, 285 lóerős – turbódízel motorja viszont szinte hibátlan állapotban vészelte át az éveket, így azzal sok teendő nem volt, csak a kopó alkatrészeket, ékszíjakat, tömítéseket kellett újra cserélni.

Ritka Ikarus buszt támasztottak fel 5

Stílusos kulcstartó fityeg a slusszkulcson

Váltójával már akadtak gondok, de a hatfokozatú kézi váltóhoz sikerült megfelelő alkatrészt találni, így már az is hibátlanul működik.

Ritka Ikarus buszt támasztottak fel 6

Szélvédőt sem könnyű hozzá találni

Belsejét itt ott a jó ízlés határain belül azért modernizálták, modern fejegységet, USB csatlakozót is kapott az öreg Ikarus és a szépen szóló hangrendszerét is felújították. Ezekre szükség is volt, hiszen a busz a jövőben nem egy fűtött garázsban fog henyélni, hanem munkára fogják, látogatókat visz majd a repülőtéri túrákon. MALÉV és Ikarus bolondoknak kötelező program.