2016 őszén újabb autóbusszal bővült a Légiközlekedési Kulturális Központ flottája. Az Ikarus 350-es távolsági busz korábban a néhai MALÉV flottájába tartozott, azonban selejtezése után a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tulajdonába került. Felújításának tavaly decemberben álltak neki, mostanra pedig az autóbusz már túl van a fényezésen is.

A modell a korai szériából való, ugyanis a 350-es 25. legyártott darabjaként készült el 1990 végén, kifejezetten a MALÉV megrendelésére. A repülőtéren csak DAF-ként emlegetett jármű 1991. január 11-én állt forgalomba és egészen 1999-ig szolgált a flottában. Ezt követően vásárolta meg a budapesti gimnázium és legalább 15 éven keresztül használta a járművet.

Újabb malévos Ikarus menekülhetett meg 1

Az autóbusz vázszerkezetének felújítását a Győr melletti FourSzabó Kft.-nél végezték. Ennek során kiszerelték az üléseket és a kárpitokat is. A felújítás alatt többször is előkerültek a légitársaság jellegzetes színei. Az autóbusz hajtásláncának felújítását a DAF Hungary Kft.-nél végezték, míg a korhű fényezését a kecskeméti Autó Univerzál Kft-nél kapta meg. A renoválás alatt kiderült, hogy a motor még most is olyan jó állapotban van, hogy a gyári értékeknek legalább 90 százalékát képes produkálni.

Újabb malévos Ikarus menekülhetett meg 2

A járműhöz nem volt egyszerű alkatrészeket találni, mivel az Ikarus 350-esek már elenyésző mértékben vannak jelen a hazai utakon. Az autóbuszt a reptérlátogatásokon fogják használni, a korábban felújított Ikarus 250-eshez hasonlóan.