A BKV és az LKK (Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft.) együttműködésében még az idén felújításra kerül egy MALÉV utasbeszállító autóbusz (fenti kép, forrás: aeropark.hu). Az Ikarus 280-as az egykori magyar nemzeti légitársaság alapítása 70. évfordulójának alkalmából születik újjá, nosztalgiajárműként.

A tervek szerint a csuklós jármű hű mása lesz a MALÉV egykori utasbeszállító buszainak, melyek a repülők és a repülőtér utasvárója között szállították az utasokat. A jármű a BKV értékmegőrzési programjának részeként újul meg, de később az érdeklődők a repülőtér-látogatások idején, valamint az Aeropark területén is találkozhatnak vele.

Retró köntösben születik újjá a MALÉV Ikarus busza 1

Idilli kép Wartburggal, Barkasszal és Ikarusszal. Fotó: aeropark.hu

Az Ikarus 280 típus a teljes magyar ipartörténet legnagyobb sikerének számít, mivel több mint 60 000 példányt értékesítettek belőle, és a 70-es, valamint 80-as években a világ csuklósautóbusz-termelésének a kétharmadát ez a típus tette ki. Ferihegyen a MALÉV több tucat példányt használt a 70-es évek második felétől egészen az ezredfordulóig, mely idő alatt az autóbuszok összesen négy korszakra jellemző festésmintát viseltek.

Az LKK az ismeretterjesztő repülőtér-látogatás programjainak szervezése kapcsán került közel az autóbusz-üzemeltetéshez, de a ferihegyi repülőtér történetéhez kapcsolódó emblematikus autóbuszok korhű felújítását és gyűjteményi bemutatását is feladatának tekinti. Ennek első komoly eredménye a 2015-ben Németországban fődíjjal jutalmazott Malév Air Tours Ikarus 250 luxusbusz volt.