Bár a Malév sajnos hosszú évek óta kiszenvedett, sőt, maga a Ferihegy név is eltűnt a süllyesztőben, azért rejt még érdekes dolgokat a reptér. A Liszt Ferenc repülőtér 2-es terminálja melletti Aeropark földhözragadtabb szekciójának pár darabját néztük meg egy kicsit közelebbről, stílszerűen a régi, az “igazi” Ferihegyi repülőtér betonján.

Kincsek a maléves időkből 1

Egymás mellett a szovjet és a keletnémet járgány

Aki a reptérre megy, az óhatatlanul elautózik a régi repülőkből, kiszolgáló autókból, repüléshez kapcsolódó eszközökből álló szabadtéri kiállítás, az Aeropark mellett. A régi Malév-gépek – TU 134-es, TU 154-es, An 2-es, LI 2-es mellett helikopter, repülőgép-vontató és ezernyi más légi és földi járgány áll itt a fűben. De szerencsére nemcsak áll, hanem a lelkes csapatnak köszönhetően páran még mozgás közben is kipróbálhatók, például a rámpás Zsiguli, vagy a “Follow Me” táblás Wartburg, de akad néhány Ikarus busz is, sőt, az igazán mázlisták repülhetnek is oldtimerrel.

Alakul a csoportkép, de még nincs itt mindenki

Alakul a csoportkép, de még nincs itt mindenki

Mi a betonon dolgozó autók, illetve a Malév Air Tours színeiben virító Ikarus, és egy gyönyörű Setra fényképezésére érkeztünk a repülőtérre. (A buszokat egy későbbi anyagban mutatjuk be, illetve a régi és új tűzoltóautókról is tervezünk sokfényképes bemutatót.) Gyerekkoromban rengeteg időt töltöttem a repülőtéren, édesapám a Swissair színeiben dolgozott itt. Emlékeim szerint akkor ezerszer könnyebb volt kijutni a betonra, mint most a fotózáshoz. Igaz, akkor vidám szőke kisgyerekként biztos sokkal ártalmatlanabbnak tűntem, mint most kopaszon, mogorván.

1DM33950

Alig pár hónapos egyeztetés után – hol nálunk, hol vendéglátónknál telt be a naptár – végül csak összejött a dolog és a hajnal első fényeinél már rendezgettük a régi ferihegyi terminál előtt felsorakozott járműveket. A LI2-es aránylag fix pont volt, köré kellett elrendezni a Wartburgot, Zsigulit, a három Ikarust és a csodaszép kis Setrát. Aztán még az sem kizárt, hogy hamarosan a múzeum is ideköltözik a jelenleg tetszhalottnak tűnő Ferihegy 1-es terminálra, méltóbb helyre, mint ahol most üzemel. De nézzük, miket szedtek elő a garázs mélyéről kedvünkért.

Mi az az LKK?

A Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft (LKK) egy repülés és a kultúra területén magas pozícióban dolgozó magánszemélyek által alapított és működtetett szervezet, amely célul tűzte ki, hogy a magyar légiközlekedés-történeti hagyatékokat összehangolva és az iparági szereplőkkel szorosan együttműködve a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren a korábbi méltatlan állapotok helyett egy XXI. századi elvárásoknak megfelelő repülőmúzeumot és légiközlekedési látogatóközpontot hozzon létre. Az LKK 2013 februárjában szerződéses jogviszonyba került a Budapest Airport Zrt-vel (BUD) a fenti feladatok, valamint a repülőtér látogatócsoportok számára történő bemutatása céljából. A fejlesztő munka megkezdésére LKK 2014-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól támogatást kapott, melynek köszönhetően ez évben a ferihegyi repülőmúzeum, új nevén az Aeropark már a jelenlegi helyén is megújult formában és tartalommal várja a látogatókat. Közép-hosszútávon a BUD és az LKK a repülőtéri múzeum jövőjét egy jelentős fejlesztés keretében, airside-kapcsolatot is kínáló környezetben képzeli el, melynek keretében világszinten is egyedülálló repülési élményközpont jöhet létre a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Lada 2102, 1981

A látszat ellenére ez nem egy szépen felújított, eredetileg is Ferihegyen szolgáló járgány, hanem csak egy replika. Ennek ellenére gyönyörű lett, pedig nem volt könnyű dolog a felújításnál a korábban reptéren dolgozó Ladákhoz hasonlító autót összehozni. A korabeli képeken nem volt két egyforma mintázatú, színű rámpás Zsiguli, – főleg a forgalmi osztályon dolgozók használták ezeket a kocsikat, a terhelés- és súlypontszámító tisztek, akik a földi kiszolgálást kapó repülőgépek és a forgalmi iroda között autóztak vele -, így a dekoráció megtervezésénél kellett nagy levegőt venni és dönteni. Az elkészült autót nézve jó munkát végeztek, akik megtervezték a régi hangulatot hibátlanul felidéző dekorációt.

A régi képeket végignézve nem volt két egyforma fényezésű Zsiguli. Így kellett megtervezni az autót. Szép feladat.

A régi képeket végignézve nem volt két egyforma fényezésű Zsiguli. Így kellett megtervezni az autót. Szép feladat.

A kombi Zsiguli sajnos sosem szolgált a betonon, csak replika. De szép.

A kombi Zsiguli sajnos sosem szolgált a betonon, csak replika. De szép.

Lassan minden Maléves relikvia aranyat ér

Lassan minden Maléves relikvia aranyat ér

Igazán szép, korhű lett a dekoráció

Igazán szép, korhű lett a dekoráció

Wartburg 353W, 1981

A kiállítás egyik legnépszerűbb autója az előteres Wartburg 2014 őszén készült el, a nyolcvanas évek elejének LRI-s – Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság- színmintájának megfelelően. Sajnos ez az autó sem eredeti, egy jó alapot biztosító példány húzta magára a korabeli ruhát. A tetején lévő, régi Ikarus lámpaburákból épített fényhíd is működik és eredeti URH rádió is került bele. Persze anno nem volt rajta „igazi” rendszám, csak a repülőtér területén belül használt saját azonosító. Az alvázas, Wartburg 353W-t háromhengeres, vízhűtéses kétütemű motor hajtja, és a fokozatokat kormányváltóval lehet kapcsolni. Később készült belőle padlóváltós, illetve négyütemű változat is.

A remek donor miatt gyorsan végeztek a felújítással

A remek donor miatt gyorsan végeztek a felújítással

Száguld a 35 éves kétütemű, azóta már megszűnt ország kiváló terméke

Száguld a 35 éves kétütemű, azóta már megszűnt ország kiváló terméke

Follow Me felirat, Ikarus indexburákkal

Follow Me felirat, Ikarus indexburákkal

Gyors, kényelmes, kiváló

Gyors, kényelmes, kiváló

A narancssárga villogó igen csinos darab a Wartburg tetején

A narancssárga villogó igen csinos darab a Wartburg tetején

Végül pár régi kép a fortepan.hu oldalról:

Wartburg és Mohammad Reza Pahlavi iráni sah Boeing 707 típusú repülőgépe

Wartburg és Mohammad Reza Pahlavi iráni sah Boeing 707 típusú repülőgépe Ferihegyen

Egy csodálatos fél Zaporozsec Malév festésel

Egy csodálatos fél Zaporozsec Malév festéssel

Még mindig Wartburg, régi képen

Még mindig Wartburg, régi képen