Hősünk, akit nevezzünk Benőnek, üdülni viszi családját a Balatonra. Tágtűrésű, békés polgártárs, rezzenéstelen arccal fordul ötször a lakás és a kocsi között, hogy megtöltse a céges kombit családtagjai legszükségesebb személyes tárgyaival.

Benő alapos ember, de ezúttal csorbát szenved a felkészülés: nem ment el tankolni az indulás előtti estén. Oda se neki – gondolja, út közben megoldják. A sztrádán egymást érik a töltőállomások és az M7-esről letérve is épp elég benzinkút akad útjukba.

Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 1
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 2

Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen?

Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen?

Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 22
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 23
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 24
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 25
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 26
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 27
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 28
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 29
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 30
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 31
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 32
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 33
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 34
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 35
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 36
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 37
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 38
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 39
Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 40
Fotó megosztása:

Azt reméli, csak lesz egy, ahol a felár nem lépi át a fájdalomküszöböt ahhoz a fővárosi kúthoz képest, ahová a legtöbbször jár. Nem az a fillérhegyező típus, főleg nem nyaralás közben, de ahogy a gombóc fagyi sem ízlene neki 500 forintért, úgy az üzemanyagért sem szívesen ad ki több pénzt annál, amennyit muszáj.

A táv 140 kilométer, hét liter/100 kilométeres átlagfogyasztással kalkulálva 9,8 literből eljutnak az apartmanig Balatonfüredre. A tank negyeden áll, ami elvileg fedezi, de ha adódik egy torlódás, baleset miatti terelés, akkor vészesen kevés lenne a tartalék.

385 Ft felett a 95-ös

Elindulnak a fővárosból a magyar tenger felé. Tárnok magasságában máris adódik egy lehetőség a bebábozódott Agip-kúton, amely a metamorfózis után a MOL színeiben bújik elő.

Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 41

Váli-völgyi pihenőhely, OMV-töltőállomással. A sztráda menti standard érvényesült: a gázolaj literje 376 Ft 90 fillér, a 95-ösé 385 Ft 90

Benő a 385,9 forintos benzint meglátva gázt ad az Opel Astra ST-nek, ez van vagy 50 forint felár ahhoz képest, amihez ő szokott. Még edzetlen szegény, nem tudja, hogy a balatoni autópályán ez cseppet sem kiugró összeg egyetlen liter ólmozatlan 95-ösért.

Sebaj, máris jön a Váli-völgyi pihenőhely, az asszony úgyis szereti az OMV-s kávét, majd ott megoldják. A totemoszlopon szabad szemmel igen jól látható számok szerepelnek, a sima benzin literjét 385,9, a gázolajat 376 forint 90 fillérért mérik. „Sajnálom, Teréz, nem itt állunk meg” – mondja nejének, és visszasorol a sztrádára.

Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 42

A sztrádás egyenárakkal találkoztunk a MOL-nál a velencei pihenőhelyen

Robognak tovább, a következő árképzési impulzus a velencei pihenőhelyen éri a MOL részéről: 385 Ft 90 fillér a benzin literje. Ezek szerint nem a főváros közelsége drágította meg a naftát az előző két helyen. Van körülbelül 15 kilométere megemészteni ezt, amíg eljut Székesfehérvárott a Shell-töltőállomásig. Mintha csak összebeszéltek volna az érintettek, 10 fillér híján itt is 386 forintba kerül egyetlen liter benzin és 376 90-be ugyanennyi gázolaj.

Miért ennyi az annyi?

A téma kapcsán megkerestük a két legnagyobb hazai kúthálózatot üzemeltető olajtársaságot. Mind a 450 egységes hálózatával piacvezető MOL, mind a Shell kitérő választ adott az M7-es mentén és a Balaton északi partján működő kutak árképzésével kapcsolatos kérdéseinkre. Az árazásról azt közölték, hogy a piaci körülményekhez igazodnak. Az árképzés elsősorban a nyersolaj és a finomított termékek árának változásaitól, a töltőállomások közötti versenytől, földrajzi elhelyezkedésüktől és látogatottságuktól, illetve a Brent olaj árának változásához kötött jövedéki adótól, valamint a forint árfolyamától függ.

Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 43

Literenként 42 forint volt az árkülönbség az M7-es mentén és Budaörsön gázolajat tankolva

Más forrásból származó információnk szerint körülbelül hat százalék az üzemanyagok kiskereskedelmi árrése. Ezzel az aránnyal a 340 Ft/liter ügyfélárú naftából 19 Ft a haszon és 321 forintot tesz ki a többi tényező (pl. önköltség, készletezési díj és elsősorban a különféle adók).

A MOL állásfoglalása szerint a benzinkutak is megérzik a kánikulai hétvégéket: „Ilyenkor a Balaton menti kutakon egy csendesebb fővárosi töltőállomáshoz képest akár négyszer-ötször is nagyobb lehet a látogatottság, az árban viszont távolról sem lehet ekkora a különbség”. Az idei évtől a kutyákat be lehet vinni a shopokba, ami gyarapíthatja a vevőkört.

Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 44

Még balatoni árszinten is sokba kerül a benzin a balatonakarattyai kúton. Az idei évtől a shopba kutyák is bejöhetnek

A Shell szakemberei azt válaszolták a Vezess kérdéseire, hogy „A nyári időszakban a Balatonra vezető útvonalakon található töltőállomások forgalma kutanként eltérő mértékben növekszik, körülbelül 15-25% közötti növekedéssel lehet számolni. A töltőállomások szempontjából az M7-es autópálya és a 8-as főút tekinthető fontos stratégiai pontnak.”

Megéri letérni a sztrádáról?

Emberünk egyre feldúltabb idegállapotba kerül. Bár kerüli a diszkontkutakat, hat kilométerrel arrébb kiteszi az indexet jobbra, célba veszi a 64-es lehajtónál a 63-as utat és beáll a közeli bevásárlóközpont Auchan-benzinkútjához.

Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 45

Nagyon közel van az M7-eshez a 64-es kijárón és a 63-as úton megközelíthető diszkont benzinkút

Locsolni kezdi a tankba a 95-öst, 386 helyett 328 forintért. Literenként majdnem 60 forint megéri neki a kényelmetlenebb körülményeket, a benzinkutas, a shop, a vécé és a kávéillat hiányát, és az sem zavarja különösebben, ha ez egyszer gyengébben adalékolt üzemanyagra fanyalodik a K Astra kombi. „A megtakarításból kijön fél óra vízibiciklizés vagy 680-ért egy sajtos-tejfölös lángos és 490-ért egy csapolt sör” – kalkulál.

Néhány száz méteres kitérő után a család visszatér a sztrádára, a tank csak félig van, mert Benő mégiscsak jobban bízik a nagy kúttársaságok üzemanyagában, mint a madaras tescóéban.

Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 46

Csendes OIL-töltőállomás Szabadbattyánban. Alig kell letérni az autópályáról, az M7-esen messze itt voltak a legalacsonyabbak az árak. 344,9 Ft a 95-ös és a gázolaj literje

Ha legközelebb az M7-esen tankolna, a maroknyi kútból álló OIL-hálózat szabadbattyáni egységében is megállhat, ahol egységesen 344,9 forintért a gázolaj és a benzin is látótávolságban marad a normál árszinttől.

Drága az LPG is, nem csak a benzin és a gázolaj

Benő már meg sem lepődik, amikor a lepsényi pihenő MOL-osodó Agip-kútján is kevély árakkal találkozik: B: 385,9, D: 378,9 Ft/l. (Autógázt tankoló olvasóinknak: az LPG literje itt 231,9 Ft, ami még öt forinttal drágább az OMV áránál a Váli-völgyben. A normál gázár 200 Ft körüli, egyszerűbb helyeken inkább alatta.)

Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 47

Egy Opel Astra kombival mértük fel a benzinkutak árait. A hátbarát-tanúsítvánnyal ellátott AGR-ülés valóban kényelmes

Benőék azt tapasztalják, hogy autópályán csak az tankol, akinek muszáj. A maroknyi vásárló között magas a külföldiek aránya, akik hosszabb távot tesznek meg és lenyelik a borsos felárat. A magyar rendszámos autókból kiszállók inkább a vizesblokkot és a kávégépet veszik igénybe, vagy tankolnak 10 litert, amennyivel kihúzzák a célig.

Érdekel, hogyan működik a kútfej és a töltőpisztoly? Hiánypótló videónk a témában Gajdán Miklóssal, az Autó Magazin főszerkesztőjével:

Benő alapos ember, a balatonfüredi szállásig vezető úton mindenütt feljegyzi az üzemanyagok árát. Nehéz nem észrevenni, hogy a nagy olajtársaságok és a maszekok is rendesen megnyomják a ceruzát a Balaton északi partján, akár Balatonakarattyán a MOL-hoz, akár Balatonfűzfőn az OMV-hez, akár Káptalanfüreden az Ecoilhoz állna be tankolni.

Olcsóbb a maszek kút?

Balatonfüreden sem az árral versenyez az egymástól pár száz méterre, a 71-es út mentén működő MOL- és Shell-kút, inkább a szolgáltatási színvonallal. Mi legalábbis csak ezzel tudjuk magyarázni, hogy mindig fillérre egyforma árakat sikerül kalkulálniuk.

Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 48

Káptalanfüreden működik ez a barátságos benzinkút. Autógáz is kapható, elég borsos áron

Benőt zavarja az egységár, ezért tesz egy kísérletet: hátha a főúttól távolabb eső helyen olcsóbban tud majd tankolni. A 71-es út nagy körforgalmában a Fürdő utca felé veszi az irányt, elhagyja a csúszdaparkot, majd az élelmiszerüzletet, és a Volkswagen-szalonnál kihajt a körforgalomból a Lapostelki útra.

Miért ilyen drága a benzin a Balatonnál és az M7-esen? 49

Hagyományosan azonos árakkal dolgozik Balatonfüreden a MOL és a Shell töltőállomása a 71-es út két oldalán. A kijelző LED-jeinek villódzása nincs összhangban a fényképezőgéppel, szabad szemmel látszik a felirat

Az ottani maszek benzinkút kicsit sem provinciális. Nyitva tart éjjel-nappal, elfogadnak hitelkártyákat, de sajnos az árazás is a konkurenciához igazodik. A gázolaj literje mindhárom helyen 339 Ft 90 fillér, a benzin egyetlen forinttal kerül kevesebbe, mint a neves konkurenseknél. Ők sem igyekeznek alákínálni a másiknak, Benő és a többi autós ebből választhat.