Írtam egy kis publicisztikát arról, hogy milyen meglepő látni a budapesti főpolgármestert ráeszmélni arra a szabálysértési bírságolási rendszerre, ami csaknem egy évtizede szedi áldozatait a magyar autósok körében. Mint minden, ebben a témában íródó cikk, ez is meghozta azokat a reakciókat a kommentszekcióban, melyek szerint aki betartja a szabályokat, az nem kap büntetést: be kell tartani a szabályokat, ilyen egyszerű az egész. Idézek is egy ilyen kommentből:

“Mi az, h nem veszed észre a táblát, te barom? Egyáltalán kinézel a fejedből? Amikor vezetsz, mi a jó édes k. anyáddal foglalkozol? Sms, faszbúk, fél kézzel vezetés, mert pofázol a telefonodon, b.szol indexelni? Igenis úgy büntessenek meg ezekért, h ráterheljék a lakásodra! Tessék tudomásul venni: a közlekedés veszélyes sport és egyben társasjáték. Jaj, nem vetted észre, hát lehet, pont most ütöttél el egy gyalogost, aki meghalt. Mert rutinból, meg eddig úgy volt. Leszarom. Figyelj oda. Ha meg nem tudsz odafigyelni, betartani a szabályokat, gyalogolj. Úgy nem veszélyezteted a többi közlekedőt.”

A komment szerzője, Sheme, tipikus véleményt fogalmazott meg. Számos autós gondolja úgy, hogy a szabálytalanságról csak a figyelmetlen vagy felelőtlen sofőr tehet, és az ilyen sofőr meg is érdemli a büntetést. Én máshogy gondolom. Szerintem most már Sheme is, mert megkérdeztem tőle, nincs-e kedve eljönni velünk egy kis autókázásra, hogy megmutassa, hogyan is csinálja ő ezt a mindenre odafigyelős, feddhetetlen stílusú autózást a valóságban.

Minden tiszteletem az övé, mert el is jött. Beültünk egy kocsiba – egy új Suzuki Ignisbe, ami minden erényével együtt sem egy száguldásra csábító vadállat -, feltettünk egy Garmin menetrögzítő kamerát, ami kifelé nézett és rögzítette az eseményeket és a mindenkori sebességet, meg egy másikat, ami befelé figyelt, és elindultunk. Nem mentünk messzire, csak a Chuck Norris (a.k.a. Megyeri) hídi körforgalomig meg vissza, kábé 16 km-t, de még Sheme valóban nyugis és odafigyelős stílusában is összegereblyéztünk jó pár tízezer forintnyi bírságot. Pedig itt aztán semmi vakmerőség meg extrém figyelmetlenség nem volt, csak a normális, hétköznapi magyar valóság, magyar szabályokkal, magyar utakon. Íme, a fedélzeti kamera felvételének tömörített változat egy óra óvatos, szabálytisztelő autózás után:

Vagy százezer forint ára szabálysértés egy óra alatt még úgyis összejött, hogy a sofőr teljes erőből próbált szabályosan autózni. A tanulságot ki-ki vonja le a maga szája íze szerint.