Szandra egy nyugat-magyarországi kisváros csendes, kertes részén él a szüleivel. A 18 éves főiskolás vasárnap délelőtt pattant be a család Volkswagen Passatjába, hogy a közeli cukrászdából hozzon pár szelet sütit az ebédhez – így indul a közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk e heti története.

Nem vette észre a bácsit

A Rigó Jancsik, krémesek és egyéb finomságok anyósülésre pakolása után szabályosan bekötötte magát, majd az orral a cukrászda terasza felé álló kocsi beindítása után ki akart tolatni a főútra. Sajnos nem vette észre, hogy miközben ő a desszerttel foglalkozott az utastérben, a szomszédos pékség éppen a Passat mellett parkoló kisteherautója mögül az autója mögé sétált egy gyalogos.

András bácsi tulajdonképpen nem is sétált, hanem a botjára támaszkodva lassan haladt a közeli templomból hazafelé. Szandra nem vette észre a 83 éves dédnagypapát, akit autója bal hátsó sarkával hozzálökött a Renault Trafichoz.

Az idős férfi rögtön a földre esett, hangosan jajgatott, mire a lány kipattanva a Passatból azonnal a segítségére sietett, majd mentőt is ő hívott. Közben többen kiszaladtak a cukrászdából, úgy tűnt, szerencsére nincs komolyabb baj.

Gyorsan megérkezett a szakszerű ellátás, András bácsit a bő 20 kilométerre lévő kórházba szállították. Az elsődleges orvosi vélemény szerint tényleg szerencsésen megúszta 8 napon belül gyógyuló sérülésekkel.

Ebből következően Szandra ellen szabálysértési eljárás indult. Csakhogy a baleset után 10 nappal elvégzett kontrollon a röntgen repedést mutatott ki a bácsi térdén, aminek a gyógyulási ideje több 8 napnál. Ez megváltoztatta a jogi helyzetet, a szabálysértési hatóság megszüntette az eljárást, és áttette az ügyet a közlekedésrendészeti osztályhoz.

JÓ-látleletes

Illusztráció

Vádlott lett a 18 éves lányból

Szandra és a szülei ekkor a Vezess olvasóinak is jogi tanácsokat adó Janklovics Ádám közlekedési ügyvédhez fordultak. A gyanúsítás szerint a lány megszegte a hátramenet szabályaira vonatkozó KRESZ-szabályt, nem győződött meg körültekintően arról, hogy a haladásának nincs akadálya.

Ugyanakkor azt is kimondta a hatóság, hogy Szandra szabályszegése és a bekövetkezett baleset, valamint a sértett sérülései között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg. Ez nyilvánvalónak tűnik az olvasó számára, de az eljárásban fontos pont ennek rögzítése.

Elismerve a felelősségét Szandra részletes vallomást tett a nyomozás során, miközben a rendőrség András bácsi sérüléseivel kapcsolatban igazságügyi orvosszakértőt rendelt ki. Ő megállapította, hogy a sértett bal térdcsontja elrepedt, ezen túl több testrészén is horzsolásos sérüléseket szenvedett.

BalesetJÓ

Illusztráció

Az ügyészség végül vádat emelt a lány ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétségében. A beismerés és egyéb törvényi feltételek miatt a bíróság egy, a közvélemény előtt kevésbé ismert eljárásban, ún. tárgyalás mellőzésével döntött Szandra büntetéséről.

Mi az a tárgyalás mellőzése?

„A tárgyalás mellőzése olyan különeljárás, amelynek célja, hogy az egyszerűbb megítélésű, kisebb súlyú bűncselekmények esetén ki lehessen hagyni az időigényesebb eljárási szabályokat. A tárgyalás mellőzésének feltétele, hogy a tényállás egyszerű legyen, a terhelt a bűncselekmény elkövetését beismerje, és a büntetés célja tárgyalás nélkül is elérhető legyen, illetve a Btk. a felsorolt büntetések, intézkedések alkalmazását az adott esetben lehetővé tegye. Tárgyalás mellőzésével két évet meghaladó szabadságvesztés nem szabható ki. A tárgyalás mellőzésére a végzés meghozatalára az ügynek a bíróságra érkezésétől számított 30 napon belül van lehetősége” – foglalja össze a lényeget Janklovics Ádám.

Milyen büntetést kapott végül a vádlott?

Ítéletének indoklásában a bíróság kimondta, hogy minden gépjárművezető pontosan tudja, a tolatás, pláne kanyarodással párban az egyik, ha nem a legveszélyesebb járművezetési manőver. Erre figyelemmel a vádlottnak a lehető legnagyobb körültekintéssel kellett volna eljárnia, amit elmulasztott.

A vádlottnak tolatás közben nemcsak a többi autóra és egyéb járművekre kell különösen figyelnie, hanem a járdán, illetve annak meghosszabbított vonalában közlekedő gyalogosokra is. Minden indulás előtt meg kell győződnie arról, hogy a tolatása nem veszélyezteti mások testi épségét.

Súlyosító körülményt nem talált a bíróság a büntetés kiszabásakor, enyhítő körülménynek találta a beismerés és a megbánás mellett, hogy bár még egy éve sem vezet Szandra, rövid járművezetői múltja makulátlan. Végül 200 ezer forintnyi pénzbírságot kapott.

A jogosítványát viszont megtarthatta.