Az, hogy a hazai rendőrautó állomány ennyire színes, az nem túl meglepő. De hogy a háromajtós Fiat Pandától a Land Rover Defenderen, furcsa felfestésű Opel Vectrán át a tolólapos Kraz-ig ennyire széles a választék, azt azért álmunkban sem gondoltuk volna. A képeket a téma nagy policecars.hu oldaltól kaptuk kölcsön.

Átlagautó

Suzukik, Škodák, Opelek. Jó eséllyel ezekbe futhatunk bele a legnagyobb valószínűséggel, kezdjük is velük a sort.
Suzuki Swift, a mi és a rendőrök autója egyaránt. Kicsit széltében túllógó fényhíddal, lehámlott emblémával, de így is sokat bír. Bár ezzel megjelenni, nem az igazi. Legfeljebb pitiáner, kis helyigényű zsebtolvajokhoz ajánljuk. 
Azért egy WagonR-be négy rendőrt beültetni, nem túl elegáns, de helykihasználtság szempontjából kétségtelenül hatékony dolog. Ül is szerencsétlen kocsi feneke rendesen.
Egy különlegesebb példány. Az alap egy mezei Astra kombi, de ami a tetején van, az már kemény. Ideális járgány a nyugodt lakótelepi hétvége “krumplit vegyenek” felkiáltással történő szétzúzására, de félünk nem erre használják. Valami azt súgja, hogy ezt is a kulturált, focirajongó akadémikusok miatt rendszeresítették. De nem biztos. 
Škoda Octavia RS. Kéne, bár fényhíddal biztos nem futja meg a hivatalos, katalógusban szereplő csúcssebességet.
Nagystílű, befolyásos bűnözőket csak Superb-ben tudok elképzelni. Hátul felfoghatatlan méretű a helykínálat, így nem gémberedik el a láb. Igaz, egy fóliázást még elbírt volna, mert így belát az átlagpolgár és legközelebb nem vesz fel a bűnöző úrtól rettenetes uzsorakamatra kölcsönt a lapostévéhez. Ne kerülje el figyelmünket a szuper fényhíd sem.

Amiket nehéz komolyan venni

A következő válogatás tagjai leginkább attól érdekesek, hogy egyáltalán nem látszanak igazi rendőrautónak. Hevenyészett rendőrség felirat díszlik az oldalukon, sem fényezésükben, sem állapotukban nem hozzák az elvárható szintet. Hogy akkor miért használják, használták őket? Nyilván azért, mert nem volt jobb és valamivel azért mégiscsak kell dolgozni. Szerencsére legtöbbjük már leszerelt, így nem kell azon gondolkodnunk, hogy vajon ócska álrendőrök üldöznek minket, vagy valódiak. 
Ez az Opel Vectra elég csöves darab, a police matrica hámlik az elején, a rendőrség felirat pedig kifejezetten béna szerencsétlenen. Még egy zsé kategóriás akciófilmbe sem tudná meggyőzni a nézőt arról, hogy igazi bűnüldöző ül benne. 
Hasonlóan komolytalan darab ez az elfogó Panda is, amelyről már lepattogzott a műanyagborítás, és a matricagyűjtemény is idétlenül mutat rajta. Ellenben a felirat, valamint a profi villogó rátét egész sokat javít a kocsi hitelességén. Reméljük, nem 190 centis rendőröket passzíroztak bele.

Veterán osztály

Nehéz meghúzni a vonalat, hogy honnan számít valami veteránnak, így az került ide, ami leginkább az emlékeinkben maradt meg. Érthetően a Lada lesz a főszereplő, de páran a nehézfiús ligából is beleférnének ebbe a kategóriába is. 
A klasszikus 1200-es rendőrautó, még a légellenállásra fittyet hányó szirénával, villogóval. Egy csinos, korabeli krómozott dísztárcsa sokat dobna rajta.
Ez a 2106-os Angyalföldön dolgozott, egészen 2002-ig. Sokan szerették a hátsókerék-hajtású, masszív építésű típust. De ez a szín…
A készenléti Rendőrség 2104-ese. A kutyák ekkor még boldogan utazhattak a kombi csomagtartójában, nem kellett spéci ketrecbe bújniuk. 

Rendőrautók a csalitosba

Dimbesdombos környéken, vagy a földutas tanyavilág gazfickóinak felkutatására és lekapcsolására jöhetnek igazán jól a terepjárók. Egész komoly ebből is a választék, egész kicsitől az egész ügyesig.
Az Opel Frontera masszív felépítésű, és terepen sem vall szégyent. 
Egy hasonlóan teleextrázott Defenderre szerintem senki nem tudna nemet mondani. Láthatóan nem igazi terepre, hanem városi akadályok leküzdésére tenyésztették ezt a Land Rovert. A gondos rácsozásnak köszönhetően az értékek is biztonságban vannak benne.
Icipici Suzuki Jimny. Négy embernek egész szűkös lehet, a 113 literes csomagtartójába is legfeljebb egy rendőrmacska fér be, mégis kívánatos rendőrautó. Mi is szerettük, igaz, nálunk zöld színű járt.
Az összes kéklámpás 4×4-es közül talán ez a legkényelemsebb, legkulturáltabb járgány. A Škoda Yeti nem két fillér, de minden tekintetben erős darab a mezőnyben. 

Villanyrendőrök

Az elektromos hajtás nemcsak a civilek mulatsága, ha nem is egy Tesla személyében, de szerényebb kivitelben a rendőrségnek is kijut a zöld üzem gyönyöreiből. Speciális járgányok következnek, ahol a tiszta, csendes üzem fontosabb szempont, minthogy tekintélye legyen a járgánynak. Valljuk be, ilyenje egyik elektromos rendőrautónak sincs.
Nem mai darab ez a Tatán készült fotó, de a rendőrautónak álcázott fagylaltos-golfkocsi igazi különlegesség.  A néma üzem, a bőrkanapé, és a természetközelség lehet vonzó benne, de esőben, hidegben azért kínálhatna nagyobb védelmet. Az orrész kialakítására nem találunk mentséget, rettenetesen csúnya.
Erre sem tudunk magyarázatot adni. A Keleti pályaudvaron rettenti el a bűnözőket a lopakodó rendőrautó. Az alapokat egy pályaudvari elektromos kisteherautó adhatta. Kedvencünk a sziréna és a kék villogó.

Prémium

A fapados és elektromos járművek mellett luxusmárkák sem hiányoznak a flottából. Merci rendőrautó? Igen, ilyenek is akadnak. Nem is akármilyenek.
Talán ez az antik Merci a legöregebb a galériában. Barbár felfestés, és rettenetes légellenállású fényhíd adja meg a rendőr-jelelget, de aki ezt a masszív járgányt nyerte meg, egész szerencsésnek érezhette magát.
Szintén egy irigyelhető, menő kétszínűre fényezett szolgálati autó, természetesen már ez is nyugdíjban van.
Ez a kerek lámpás E-osztály a határon billeg. Mármint annak a határán, hogy elhiggyük róla, hogy igazi rendőrautó. A zászlótartóról arra tippelnénk, hogy valamelyik követségen töltötte fiatalkorát, és csak utána vette fel az egyenruhát. 
Mercedes B 160 CDI – elegáns, tágas, hátul fóliázva. Sok nincs belőle, pedig igény biztos volna rá.
Tudathasadásos mentőrendőr, vagy rendőrmentő. Igazából lakóautó és halottaskocsi is lehetne ezzel a beltérrel.
A prémium szekció végére itt egy BMW is. Az E36-os büntetőautó nem a keveset futott, megkímélt hirdetési kategóriából pottyant a hazai rendőrség kötelékébe. Ma már vele sem futhatunk össze az autópályán.
A jövő héten a nehéztüzérség következik, többek között nyolckerekű páncélautóval, hűsítő vízágyúval és egyéb nyalánkságokkal. A hétvége után visszajövünk, addig is jó pihenést, kerüljék a traffipaxokat!

Ilyenekkel járnak a rendőrök 23