Ahogy ez már mifelénk csak lenni szokott, egy eredetileg jó szándékkal készült szabály vacak megfogalmazása miatt alaposan megszívta a minap az az autós, aki szabálytisztelő módon akart viselkedni, ezért nem vette fel vezetés közben a csörgő mobilt, hanem elutasította a hívást. (Hírünk a legfelsőbb fellebbviteli fórumon, a Kúrián is elmeszelt autósról itt olvasható.)

Hogy is szól pontosan a KRESZ? Így: “A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

A telefonálás még kihangosítóval is nagyon elvonja a figyelmet, de ha a kezünk sem szabad, egy vészhelyzetben még nagyobb bajban vagyunk

A telefonálás még kihangosítóval is nagyon elvonja a figyelmet, de ha a kezünk sem szabad, egy vészhelyzetben még nagyobb bajban vagyunk

A szabályalkotó szándéka világos: aki vezet, ne telefonáljon, ne SMS-ezzen, ne emailezzen vezetés közben a telefonján. Hogy ezt a szabályt olyan szinten kisarkítani, ahogy a telefonját kinyomó autóssal tette a hatóság, túlzás-e, megítélés kérdése, az viszont biztos, hogy a túl konkrét megfogalmazás miatt számos urban legend-szintű okosság kering az országban a lázadóbb természetű autósok között. Kezdjük a legfrissebbel:

“Az nem is telefon, hanem egy távirányító”

Egy munkája kapcsán autóból sokat telefonáló barátunk újságolta nemrég, hogy úgy húszezer forintért vágta át neki a gordiuszi csomót a HTC, ezzel a kütyüvel:

Telefon, ami nem telefon, csak a telefon kiterjesztése

Telefon, ami nem telefon, csak a telefon kiterjesztése

A képen a HTC alaposan felturbózott bluetooth-távirányítója látható, amely egyfajta forró drót a telefonhoz. A HTC nyilván nem a magyar KRESZ miatt fejlesztette ki a lézerpointerként és projektorok lapozó-távirányítójaként is használható cuccot, hanem azért, hogy ne kelljen a szütyőből minden hívásnál elővenni a mára komikusan nagyra nőtt profi giga-telefont. Barátunk érvelése szerint, mivel ez nem telefon, legfeljebb egy telefon formájú izé, vígan beszélhet rajta a kocsiból. Hm.

Vállgödörbe szorított mobil

“Kézben tartott”? Na de mi van, ha nem tartom kézben? Másik barátunk jó negyven perces beszélgetéshez asszisztált az anyósülésen, miközben az ő barátja a vállával nyomta a füléhez a mobilt. A törvény betűje szerint ez valóban nem szabálysértés, mindazonáltal nem csak a figyelem elvonásának következményeit, hanem a csontrendszer sajátot torzulását is el kell viselnie, aki sokat telefonál Quasimodo-stílusban.

Vicces, de ez így betű szerint legális - ha más dugta a csaj álla alá a telefont, vagy indulás előtt tette oda

Vicces, de ez így betű szerint legális – ha más dugta a csaj álla alá a telefont, vagy indulás előtt tette oda

Gyári kézibeszélős autótelefon

Egy-két luxusmárka csinált olyan autót még a Bluetooth és az USB-standard előtt, amelyhez csavaros kábellel ellátott kagyló és integrált rádiótelefon tartozott. Meghallgatnám azt a jogászkodást, ami egy ilyenről bebizonyítja, hogy nem rádiótelefon, nem kézben tartott és nem mobil, mégis, a szabályokat zsigerből megkérdőjelezők általában ezt hozzák fel, mint jó kis lehetőséget a KRESZ kijátszására.

Különösen jó helyre került a tárcsa ebbena Merciben anno a figyelem úton tartásának segítéséhez

Különösen jó helyre került a tárcsa ebbena Merciben anno a figyelem úton tartásának segítéséhez

Csak a fülemet melegítettem

Az utóbbi időben már ritkán hallani ezt a dumát, hiszen bírósági ítéletek tömege mondta ki, hogy nem voice-kapcsolat szerepel a KRESZ-ben, hanem mobiltelefon-használat. Vagyis a mobillal nem csak telefonálni, de fület melegíteni, ajkat vakarni, navigációt programozni, SMS-ezni, fényképezni, vajas kenyeret kenni is tilos vezetés közben.

Mit mond a jogász?

Megkérdeztük jogi szakértőnket, a dr. Székely Ügyvédi Iroda munkatársát is a telefonálással kapcsolatban. Szakvéleménye sajnos semmivel sem egyértelműbb, mint a KRESZ:

“A vezetés közbeni mobiltelefon-használattal kapcsolatban a KRESZ konkrétan fogalmaz: “A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”. Ugyanakkor az a jogalkalmazó számára sem egyértelmű, hogy pontosan mi számít használatnak: a telefonálás, a gombnyomogatás vagy esetleg a készülék kézben tartása. Tény, hogy a telefonnal kapcsolatos bármilyen tevékenység balesetveszélyes, és egy esetlegesen felmerül baleseti szituációban nagyon megnöveli a reakcióidőt, aminek sajnos  – tapasztalataim alapján – sokszor súlyos, halálos baleset az eredménye. A beépített telefont a jogszabály nem tiltja, minden mást igen.”

Ez így 15 ezer, de ha elütünk közben valakit, több év böri is lehet

Ez így 15 ezer, de ha elütünk közben valakit, több év böri is lehet

Mit mond a józan ész?

Lehet, hogy meglepő, amit mondok, de a törvény néha nem csupán azért jön létre, hogy megnehezítse a hétköznapi emberek hétköznapi életét. Mobilozni nem azért tilos, mert csak, hanem mert túl sok baleset jegyzőkönyvében szerepelt a mobilkorszak kitörése óta, hogy “nem láttam, mert épp a telefonomat néztem”.

Vagyis: telefonhoz nyúlkálni (és enni, CD-t cserélni, MP3-at keresni, babát pelenkázni, szexuális szolgáltatást kapni vagy nyújtani) azért nem jó vezetés közben, mert elvonja a figyelmünket a legfontosabbról: hogy megölhetünk, megnyomoríthatunk valakit, mi pedig sok évig gondolkozhatunk azon, nem várhatott volna-e az a hívás egy félórát. Ki-ki vessen számot minden hívásindítás vagy fogadás előtt azzal, mi lehet a dolog vége.

A bevezetőben említett esethez pedig: ha valakinek annyira leköti a figyelmét a mobil, hogy még az őt hesszelő rendőrt sem szúrja ki telefonálás közben, jobban teszi, ha eleve a csomagtartóba teszi a telefont. Hiszen valószínűleg az elé kódorgó gyalogost, hirtelen fékező másik kocsit sem veszi majd észre. Az pedig már nem 15 ezer forint lesz (ennyi a bírság), hanem akár több év börtön, távol a családtól. Megéri?

Te szoktál?
Igen, telefonálok vezetés közben
18% (22)
Telefonálás, SMS, email, minden megy a kocsiban a kormány mögött
13% (15)
Csak kihangosítóval telefonálok, szabály szerint
51% (61)
Még kihangosítóval sem telefonálok
18% (21)