Tanulságos közlekedési szituációk mellett olykor tragikus közúti baleseteket, és – amiről a hírekben soha nem esik szó – azok bírósági utóéletét mutatjuk be sorozatunkban (korábbi történetek a cikk alatt!). Itt a következő sztori, ezúttal szerencsére vér nélkül.

Kakaskodás az úton – bárkibe, bármikor beleköthet egy idióta autós az utakon, vagy rosszabb esetben egy ittas sofőr. Az alábbi esetnél is ez történt, balszerencséjére a piás férfi szabadnapos rendőrt próbált meg leszorítani az útról. A konfliktust kiváltó szikra, mint oly sokszor, egy rádudálás volt.

Leszorítósdi

Piros lámpánál állt egymás mögött két autó, ám a zöld jelzésre sem indult el az első. Ebben ült a későbbi vádlott, az ittas pasas, aki békésen babrált a telefonjával, amit kiszúrt a hátsó kocsiban indulni készülő szolgálaton kívüli rendőr, ezért rádudált.
 
Mindketten elindultak, majd hamarosan egymás mellé értek: a rendőr a külső sávban, a másik a belsőben. Utóbbi lehúzta ablakát és ordítva szidalmazta a rendőrt, majd ? ahogy a bírósági irat fogalmaz – “ezután járművét szándékosan jobbra kormányozva megpróbálta leszorítani a másik sofőrt, mellyel annak életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztette”.

Illusztráció

Illusztráció

Több se kellett a rendőrnek, igazolványát felmutatva azonnal szolgálatba helyezte magát és felszólította az erőszakoskodót, hogy álljon félre. Erre az gyorsított, viszont nem sokkal később leparkolt az út szélén. A rendőr is megállt a közelében, ám amikor a telefonján segítséget kért, a részeg sofőr kocsiját hátrahagyva lelépett.

Segítséget hozott a részeg

Először a szolgálatos rendőrök érkeztek meg a parkoló kocsihoz, majd a gazdája is a barátja által vezetett autóval. Az egyenruhások hiába próbálták megszondáztatni, nem sikerült, ezért bevitték a kapitányságra, ahol kiderült: se jogsi nem volt nála, se a kocsi papírjai.
 
Tovább élezte a konfliktust, hogy a részeg férfi az intézkedés alatt végig durván sértegette a rendőröket, akik ezért becsületsértés miatt feljelentették.

Hogyan védekezett?

Kívülről nehéz ügynek tűnik, nem is sikerült megúszni ellentmondások nélkül a bíróság előtt. Először is azt állította, hogy a kocsit nem is ő vezette, hanem a rokona, ő csak a jobb első ülésen utazott. Amúgy családi rendezvényről érkeztek, ahol nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott.

Illusztráció

Illusztráció

Állítása szerint a kocsi folyamatosan rángatott, mígnem végül leállt. Előadta, hogy visszatérésükig nem volt tisztában a mögötte közlekedő autós rendőr mivoltával, akit a Dr. Székely Ügyvédi Iroda képviselt az ügyben.
 
Vallomásai a büntetőeljárás alatt zavarosak és összefüggéstelenek voltak, a kocsi említett rángatózását egyszer üzemanyaghiányra fogta, máskor meg a rokon rutintalan vezetésére.

A bíróság szerint…

…aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntettet követ el. Ezt nevezi a jog közúti veszélyeztetésnek. A két kocsi sosem ért össze, de azzal, hogy fékezésre és irányváltoztatásra kényszerítette a részeg a rendőrt, már elkövette ezt a bűncselekményt.
 
Az alábbiak esetén áll meg a bűncselekmény vádja:
          – az elkövető ismeri a KRESZ-t
          – tudatosan szegi meg ezt
          – tisztában van vele, hogy szabályszegése mások életének a veszélyeztetésére alkalmas
A jogászok szaknyelve szerint “a szándékos szabályszegő magatartásnak – mint véghezviteli tevékenységnek – és a közvetlen veszélyhelyzet létrejöttének, mint eredménynek – egymással okozati összefüggésben kell lennie”.

Illusztráció

Illusztráció

Ebben a konkrét esetben a bíróság bizonyítottnak látta mindhármat, plusz a becsületsértést sem úszta meg a férfi.

Mennyit kapott?

Két év felfüggesztett börtönbüntetés és másfél évnyi vezetéstől eltiltás lett az ítélet. Súlyosító körülményként értékelte a bíróság – innentől idézzük – “a halmazati bűnelkövetést, a többszörös közlekedési szabályszegést, továbbá a mind a közúti veszélyeztetés, mind pedig a becsületsértés bűncselekményének mind országos, mind helyi szinten egyre nagyobb méreteket öltő elszaporodott voltát”.

Enyhítő körülménynek számított a büntetlen előélet, és a kifogástalan közlekedési múlt, két kiskorú gyermek nevelése, de az is, hogy a bűncselekményt éjszaka, gyér forgalomnál követte el, plusz az időmúlás. Javára szólt, hogy a becsületsértéssel kapcsolatban beismerő vallomást tett.