Autóvásárlás

Olvasónk kérdeziTisztelt Szörényi Úr!

Lassan gondolkodnunk kell 1996-os kombi Mondeo-nk cseréjén. Nem hagyott ott sehol bennünket, ami karosszériázni való volt rajta, elvégeztük, szeretjük is, de érezhetően öregszik. Három felnőtt gyermekünk van, jó lenne, ha ők is vidáman elférnének a kocsiban. Hosszabb utakra, nyaralásra csomagoknak is kellene hely. Feleségemnek tetszik a kombi Focus, de a Mondeo is. Maradjunk márkahűek, vagy egy szerencsés váltás kifizetődőbb lehet? Milyen motorral válasszunk autót? Átírással, első szervizzel együtt maximum 1,5 millió lenne a cserére.

Válászát köszönettel várva: István

Ha valaki elégedett egy adott típussal, de mindenképp le akarja cserélni, legjobb, ha marad márkahű, és az újabb generációból választ utódot

Ha valaki elégedett egy adott típussal, de mindenképp le akarja cserélni, legjobb, ha marad márkahű, és az újabb generációból választ utódot

Szakértőnk válasza

Kedves István!

Örülök, hogy a vásárlás utáni költségekre is gondolt, amivel sajnos a legkevesebben kalkulálnak. Szerencsére 1,2-1,3 millió forint még így is kényelmesen elég. Maradjanak a Fordnál, csak ugorjanak egy generációt és ne legyen TDCI, mert azok már megették kenyerük javát. A Mondeo II rossz hírét jórészt a beseftelt, visszatekert órás dízelek okozzák.

Benzines motorral megbízható, nagyon kényelmes, igen tágas autó. A kombi futóműve egyszerűbb konstrukció a 4 vagy 5 ajtósénál, de így sem kényelmetlen. Az ideális verzió azonban a ferdehátú ötajtós 1,8 vagy 2,0 literes benzines szívómotorral. Mivel apósom épp most vett egyet a 125 lóerős 1,8-as benzinessel, Önnek sem tudok jobbat ajánlani ennél a típusnál. A Focus nem olcsóbb, de jóval kisebb és többnyire felszereltsége is gyengébb. A fogyasztáskülönbség elenyésző azonos motor esetén. Alternatíva lehet viszont a 2002-2008 közötti Mazda6, amelyről itt írunk részletesebben.

Üdvözlettel, Szörényi András

Vezetéstechnika

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Székely Gyula!

Adott egy olyan forgalmi út, mely enyhén balra kanyarodik, és ebből nyílik belőle egy jobbra tartó lekanyarodó sáv. Mit tehetek, ha le szeretnék jobbra kanyarodni, viszont egy vészvillogóval jelző autós ebben a lekanyarodó sávban állt meg, pont a záróvonal kezdete előtt? Ebben a helyzetben kikerülhetem-e ezt az álló járművet a záróvonal átlépésével és irányjelzéssel, vagy kénytelen vagyok megvárni, amíg az elindul?
Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel
Szendi Szilvia

Hogyan, mikor, milyen körülmények között kerülhetjük ki a vészvillogóval utat elfoglaló autóst? Ez itt a kérdés!

Hogyan, mikor, milyen körülmények között kerülhetjük ki a vészvillogóval utat elfoglaló autóst? Ez itt a kérdés!

Szakértőnk válasza

Kedves Szilvia!

A leírt helyzetben – vélhetően műszaki okból álló járművet akar kikerülni – tehát kikerülésről beszélhetünk, nem előzésről. Mivel Ön sem tudhatja, meddig fog ott állni az az autó műszaki hiba vagy egyéb ok miatt, ezért fokozott óvatossággal kerülje ki azt, majd a kerülés után kanyarodjon jobbra. Nem klasszikus eset, hogy átlépjük a záróvonalat, de nem állhat ott, s tarthatja fel a forgalmat akármeddig.

Üdvözlettel, Székely Gyula

Jogi esetek

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Meg szeretném kérdezni hogy a rendőrségnek mennyi ideje van arra,hogy egy közlekedési szabálysértési eljárást lefolytasson? Több mint egy hónapja felborultam a kocsimmal, senki nem sérült meg, más autó nem volt részese, de a rendőrség még mindig tanúkat akar meghallgatni. Olyat is, aki ott se volt.

Van úgy, hogy hiába tűnik tisztának a kép egy balesettel kapcsolatban, az utólagos eljárások mégis elnyúlnak.

Van úgy, hogy hiába tűnik tisztának a kép egy balesettel kapcsolatban, az utólagos eljárások mégis elnyúlnak.

Szakértőnk válasza

Kedves János!

A szabálysértési hatóságnak az eljárás lefolytatására 6 hónap áll rendelkezésére. A szabálysértés elkövetésétől számított fél év után nincs lehetősége a felelősségre vonásra. A tanúzással kapcsolatban: a tanúnak igazmondási kötelessége van, tehát aki nem látta a balesetet “nehezen fog visszaemlékezni a történtekre”. A hamis tanúzást mind a büntetőeljárás, mind a szabálysértési eljárás szigorúan bünteti.

Tisztelettel:

Dr. Székely Andrea Ügyvédi Iroda
http://drszekely.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!