Június hónap gyorshajtó rekorderének mutatott a rendőrség honlapjára felrakott, hivatalos traffipax által készült fotó egy körülbelül 10 éves Toyota RAV4 terepjárót. Az ORFK valószerűtlen felvétele szerint 245 km/órás sebességgel fotózták le a kocsit az M70-es úton, 80-as korlátozás mellett, ami 300 forintos bírságot jelent.

A Vezess.hu azonnal kérdéseket küldött a rendőrségnek. Most érkezett válaszában elismerte hibáját az ORFK.


“A műszer jól mért, azonban a szabályszegésről készült képfelvétel a mérőműszert működtető személy hibájából téves adatokat tartalmaz, a képfelvétel nem azt a gépjárművet ábrázolja, amely a szabályszegést elkövette, hiszen az távolodott a mérőműszertől (a mért sebesség előtti negatív előjel). A kezelő nem megfelelő módon követte a szabályszegő gépjárművet a sebességmérő műszerrel, így a műszer fókuszába egy közeledő gépkocsi került, a műszer ezt rögzítette, majd ez az adat került automatikusan a TrafficPoint Rendszerbe” – adott magyarázatot a hibára a rendőrség.

Kérdésünkre elárulták, hogy a bírságról szóló határozatot kézbesítették, amit – nem meglepő módon – megfellebbezett a Toyota üzembentartója. Vélhetően leesett az álla, amikor kibújt a borítékból a 300 ezres csekk.

“A fellebbezésben foglaltakra figyelemmel a hatóság határozatát visszavonta, a hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást megszüntette” – közölte a Vezess.hu-val a rendőrség.

Szerencsére a rendőrségi felvételek ellenére, hiába műszer készítette, van lehetőség jogorvoslatot kérni. A csekk kézhezvételétől számított 8 napon belül bizonyítási eljárást terjeszthet elő az autós, vagy 15 napon belül fellebbezhet.

A rendőrség amúgy állítja, nem mindig használják fel a képeket. “Előfordulhat, hogy a környezeti és egyéb körülmények miatt a képfelvétel nem alkalmas közigazgatási hatósági eljárás megindítására. Ha már folyamatban lévő eljárás esetében merülnek fel olyan körülmények, amelyek miatt a szabályszegés ténye nem bizonyítható kétséget kizáróan, az eljárást megszüntetjük.”

Nyilván nem ártana embereknek is ránézni a képekre, és értelmezni azokat, mielőtt hibás fotók miatt 300 ezres csekkek mennek tisztességesen közlekedő emberekhez. Csakhogy a rendőrségnél évek óta emberhiány van.

A rendőrség nekünk írt válasza egyébként hangsúlyozza, hogy kizárólag a jogszabályban megfogalmazott kritériumoknak megfelelő eszközök által rögzített adatok alapján indulhat egy adott ügyben eljárás.

Arra a kérdésünkre viszont nem tudtak válaszolni, hogy mennyi ügyben vitatja a lefotózott autós a képen szereplő számot. Állításuk szerint nincs ilyen adat.

Azt a szintén meghökkentő hírt olvasta már, hogy traffipax-előrejelzőt reklámoz a rendőrség?