Másfél hónapnyi indoklás nélküli titkolózás, és sokszori levélváltás után az ORFK nyilvánosságra hozta a lopott autómárkák top 10-es listáját. Az alábbi táblázatban a 2012-es adatok szerepelnek.

Tavaly Volkswagent loptak legnagyobb számban a magyar tolvajok, míg 2011-ben a Suzuki volt a kedvencük. Táblázatok!
Tavaly Volkswagent loptak legnagyobb számban a magyar tolvajok, míg 2011-ben a Suzuki volt a kedvencük. Táblázatok!

Itt a lopott autók toplistája

Itt a lopott autók toplistája

Tavaly Volkswagent loptak legnagyobb számban a magyar tolvajok, míg 2011-ben a Suzuki volt a kedvencük. Táblázatok!
Itt a lopott autók toplistája 11
Itt a lopott autók toplistája 12
Itt a lopott autók toplistája 13
Itt a lopott autók toplistája 14
Itt a lopott autók toplistája 15
Itt a lopott autók toplistája 16
Fotó megosztása:
Itt a lopott autók toplistája 17 Ez pedig a tavalyelőtti lista, akkor még elsősorban a Suzukikra vadásztak a bűnözők.

Itt a lopott autók toplistája 18 Korábban közöltük, hogy az évtizedes kedvező trend két éve megfordult, és 2011 óta ismét emelkedik az autólopások száma.

Itt a lopott autók toplistája 19 Az ORFK-val folytatott másfél hónapos levélváltás azzal a kérésünkkel kezdődött, hogy a lopott autók típusok szerinti toplistáját kértük. Mivel ezt nem adták ki, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk.

Péterfalvi Attila elnök hivatalos állásfoglalásában ezt írta a Vezess.hu-nak küldött válaszában: “Véleményem szerint az a statisztikai adat, hogy a 2011-es valamint a 2012-es esztendőben milyen márkájú és milyen típusú autóból mennyit loptak a tolvajok, nem eshet megismerését tekintve az említett korlátozások alá, azaz nyilvános közérdekű adatnak minősül, amelyre vonatkozóan Önt az ORFK az Infotv. 28-30. §-aiban meghatározott rend szerint köteles tájékoztatni.”

Ezt továbbítottuk az ORFK-nak, ennek hatására küldte most szét a sajtó egy részének a rendőrség a márkák szerinti listákat.

Csakhogy a márka-lista a teljes információ morzsája csupán az autótulajdonos számára azzal kapcsolatban, hogy akkor most lopják-e az ő kocsiját, vagy sem. Nem kell sokat ragozni, hogy pl. Mercedesből van A-osztály, meg S-osztály, plusz kisebb-nagyobb buszok, teherautók és kamionok stb. Az egyiket lehet, hogy előszeretettel lopják, míg a másikat lehet, hogy egyáltalán nem, az ORFK statisztikája “gépjárművekről” beszél. Ebbe sok minden belefér.

A pontos információk egyelőre nem ismertek, az ORFK ugyanis továbbra is titkolja a típusok szerinti toplistákat. Amennyiben továbbra sem közlik ezeket a nyilvános közérdekű adatokat, a Vezess.hu további lépéseket tesz az ügyben.

Interjú egy börtönben ülő orgazdával a lopott autók legalizálásáról!

Interjú két börtönben ülő autótolvajjal a trükkökről!