Besenyő B. István akkor mondta ki a titkot, amikor már nem tudta visszatartani, szinte kibuggyant belőle. Engem az A3 gyári képeinek megjelenése oldott fel a titoktartás alól, amit még Ingolstadtban fogadtam, ahol az egyetlen magyar autós lap újságírójaként én is beülhettem az A3 limuzinba.Büszkék lehetünk a győri autóra

Egy új karosszériaváltozat a háromajtós és a Sportback után nem volna szenzáció, de ez nekünk egy magyar autó: az Audi teljes autógyárra bővített üzemében készült, Győrött. Az akkor még titkos autó egy kis teremben állt a cég székházában, a képeken látható S3 Misano-vörös fényezésével.

Évente 125, de akár 150 ezer darab is készülhet belőle Győrben

Évente 125, de akár 150 ezer darab is készülhet belőle Győrben

Élőben az autó nagyon meggyőző. A design ügyesen egyensúlyozik az imponáló nagypálya és a stréberségbe átcsapó, jeges tökéletesség között. Arcában épp annyi agresszivitás van, hogy megerősítse a gazdit fölényérzetében, de nem vált ki mély ellenszenvet a tükörben megpillantva.

Három A3, háromféle tengelytáv

Rövid és magasan lévő csomagtérfedele ellenére jók az arányai. Karosszériája 14,6 centivel hosszabb a Sportbackénél, és ami érdekesebb, a háromféle A3 háromféle tengelytávval készül. A szedáné 2637 mm, egy milliméterrel hosszabb az ötajtósnál, amely pedig a háromajtósra ver 3,5 centimétert.

A csomagtartó nem nagy, 425 liter. A fél köbméteres csomagterű Fluence és a többi népi lépcsőshátú más közönséget céloz meg, az A3 adatát a lépcsőshátú 1-es kupé 370 és a Mercedes-Benz CLA 470 literje segít elhelyezni.

Sokkal kupésabb a CLA vonalvezetése az A3-nál

Sokkal kupésabb a CLA vonalvezetése az A3-nál

Kellően tágas

Elöl árad a minőségérzet a műszerfalból, a lépcsőshátúé is jó anyagokból épül fel és hasonlóan elegáns, mint a ferdehátúaké. Hiszen ugyanolyan. Jó üléshelyzetével, sportos kormányával nagy kedvünk lett volna a Haldex-kuplungos (nem igazi quattro) összkerékhajtásra engedni az S3 limuzin 300 lóerejét, de erre még várni kell jó pár hónapot.

Hátul magas embereknek korlátozott a fejtér, talán 180 centiig kényelmes itt ülni, hiába elég a lábhely valamivel magasabbaknak is.

Belülről is menőbb a CLA, a minőségérzet egyformán jó

Belülről is menőbb a CLA, a minőségérzet egyformán jó

Még nem egyértelmű, lesz-e újra RS3. Mivel az egyes országok importőrei kemény meccsekben ragadták el egymástól a gyártási kvótát és a tervezett darabszám több mint duplája készült belőle, nem volna ésszerű egy ilyen sikeres modellt utód nélkül hagyni.

De bennfentesek szerint a lépcsőshátú esélyei nem túl jók az RS-változathoz, mivel már az A4 limuzinból sincs RS, csak a kabrióból és a kombiból. Ha lesz is RS, alighanem a ferdehátúból születik, ám ez mind csak feltételezés.

Az Egyesült Államokban és Kínában is nagy lehet rá a kereslet

Az Egyesült Államokban és Kínában is nagy lehet rá a kereslet

S3 300 lóerővel

S3 limuzin viszont egész biztosan lesz, új fejlesztésű kétliteres motorral. Az új négyhengeres 300 lóerős, 380 Nm a maximális nyomatéka 1800 és 5500 között, ami nem éri el a 280 lóerős, de 400 newtonmétert toló Opel Astra OPC értékét. A ferdehátú ideje alapján az S3 szedán a duplakuplungos váltóval nagyjából 5,3 másodperc alatt gyorsulhat százra és a gázt itt is elveszi a számítógép 250-nél.

Ezt az önkorlátozást a német autógyártók közül a BMW vezette be az 1987-es 750i-ben. A nehéz és gyors autók agyonterhelték az akkori gumikat és a BMW nem akart kockáztatni a 270-es tempóval, amire a V12-es csúcsmodell képes volt. Az A3 limuzin sportváltozatához elérhető lehet a Magnetic Ride felfüggesztés, amivel ezredmásodpercek alatt automatikusan keményíthető vagy lágyítható a lengéscsillapítás.

Egymás ellen: CLA és A3 limuzin

Kecskeméten készül a CLA, Győrben az A3 limuzin

Kecskeméten készül a CLA, Győrben az A3 limuzin

Kecskeméten készül a CLA, Győrben az A3 limuzin


Mivel Genfben láttuk a Kecskeméten gyártott CLA-t is, adja magát a két autó közötti különbségek összevetése. A Mercedes-Benz látványosabb, igazán kupés vonalvezetésű négyajtós, míg az A3 limuzin egy lépcsőshátúnak meghagyott verzió.

Akinek kicsit is fontos, hogy felnőttek beférjenek hátra, ne nagyon szemezzen a CLA-val, mert hátsó ajtókivágása rendkívül szűk és ha valaki be is küzdi magát az ülésre, ott alig van neki hely.

A két autó motorválasztéka hasonló. A 140 lóerős 1,4 TSI párja a 122 lóerős CLA 180, a kétliteres turbók teljesítménye egyformán 211 lóerő.

Az 3 szedán alapára 6,3 millió forint lehet, a CLA 180 listaára 8 340 000 Ft

Az 3 szedán alapára 6,3 millió forint lehet, a CLA 180 listaára 8 340 000 Ft

Az A3 szedán alapára 6,3 millió forint lehet, a CLA 180 listaára 8 340 000 Ft


A dízelek között a Mercedes egyelőre csak a 170 lóerős motorral kínálja a CLA-t. Az A3 2,0 TDI-je 150 lóerős, de később itt is megjelenhet a 184 lóerős változat és lesz 1,6 TDI is.

Eltérő hátsó futómű

A CLA hátsó futóműve minden változatban igényesebb, független konstrukció, míg az A3, így a győri is, csak félfüggetlen, csatolt hosszlengőkarosat kap a kisebb teljesítményű motorokhoz.

Az erősebbekben négylengőkaros a hátsó futómű, de Octaviát, Golfot illetve A3-ast is vezettünk a primitívebb felfüggesztéssel és mindhárom kifogástalan volt.

Óvatos megközelítés az évi 125 ezer darab

Az Audi mindig 125 ezres éves darabszámot kommunikált, de azokkal beszélgetve, akik ebbe jobban belelátnak, ez egy igen óvatos becslés.

Két műszakos termelésben szó lehet évente 150 000 limuzinról is. Amennyiben a népek nagyon ráharapnak az autóra, elméletileg harmadik műszak is beállhat, ami 200 ezer darab feletti termelést jelentene. Persze ez egy elméleti szám és korai erre spekulálni.

Nem lesz belőle 1,2 TSI

Elég valószínűnek látszik, hogy az újdonság ára nem tud 5 990 000 forintról kezdődni, mert nem lesz belőle 1,2 TSI, legalábbis az első három évben nem.

Információink szerint végleges árlista júniusra várható, de az autó csak szeptembertől lesz bent a magyarországi Audi-szalonokban.

6,3 milliós alapár?

Mi úgy saccoljuk, hogy a hengerlekapcsolós 1,4 TSI-vel induló kínálatból az alapmodell listaára 6,3 millió forint körül mozog majd.

Ára döntő előny egyetlen testhez álló ellenfelével szemben: a Mercedes-Benz CLA a 122 lóerős turbós benzinessel minimum 8 340 000 forintba kerül.