Az okostelefon úri huncutságból mára hétköznapi használati tárgy lett, széles tömegek számára elképzelhetetlen a mindennapi lét az agypótló kütyü. Tény a tenyérnyi miniszámítógépek minden területen kínálnak hasznos szolgáltatásokat, beleértve a közlekedést. Legyen almás iOS, vagy robotos droid rendszer a zsebzsenin, alkalmazások tömegét kínálják a különböző fejlesztő cégek.

A kínálat döntő hányada olcsó játék, elsőre viccesnek tűnő, értelmetlen kódhalom, amit a hétköznapokon még mindig könnyen, gyorsan helyettesít saját, jól bejáratott szürkeállományunk. Viszont a nagy katyvaszban akad néhány tényleg érdekes, hasznos alkalmazás, ezekből válogattunk.

Elég egy kábel hogy az autóban található összes szenzor, érzékelő által rögzített érték megjelenjen a telefonunkon

Elég egy kábel hogy az autóban található összes szenzor, érzékelő által rögzített érték megjelenjen a telefonunkon


Autódiagnosztika

Virtuális sebességmérők tucatjaiból válogathatunk, színes, analóg, digitális megjelenésű mérőeszközök kínálják magukat a közlekedést segítő applikációk között. Vicces, hamar megunható kiegészítők ezek, viszont akad pár igazán profi autódiagnosztikai program is. Ilyen a Garmin által fejlesztett Garmin Mechanic ingyenesen elérhető szolgáltatás, amit az Androidos telefonok tulajdonosai élvezhetik. Alapjáraton hozza az elvárható funkciókat, GPS alapján rögzíti autós kirándulásainkat, az átlagsebességet, útvonalat, fogyasztást. Érdekes plusz az oldalirányú gyorsulást mérő Skidpad funkció, ennek segítségével megtudhatjuk hány G ül a nyakunkba, ha versenypályára merészkedve elengedjük a lovakat.

Az autó belvilága iránt érdeklődők még komolyabb szintre juthatnak a Garmin Mechanic segítségével. Elég egy csatlakozó kábel az Eco Route HD modul, hogy az autó diagnosztikai portján keresztül minden fontos információ megjelenjen a telefon kijelzőjén. Valós idejű fordulatszám, teljesítmény, motorterhelés, hőmérsékletadatok hívhatóak le a kocsi fedélzeti számítógépéhez kapcsolódva, sőt a hibakódokat is kiolvashatjuk az eszköz segítségével.

A parkolás problémáin is segíthet egy jól megírt szoftver, GPS alapján beméri a megfelelő zónát, azonnali információt ad

A parkolás problémáin is segíthet egy jól megírt szoftver, GPS alapján beméri a megfelelő zónát, azonnali információt ad


Parkolássegítők

Nincs annál bosszantóbb, mint mikor apró véletlen, fa mögött megbújó tábla, vagy a kacifántos zónák miatt kapunk büntetési csekket. Az ilyen esetek elhárításában is segíthet egy parkolást segítő alkalmazás. Ilyen például a Parking Portal, ami Budapesten és 14 vidéki városban elérhető. Időt és energiát spórolhatunk használatával, GPS alapján lövi be a nekünk megfelelő zónát, teljes körű információval, integrált SMS parkolási szolgáltatással. Elmenthetjük a parkolás adatait, előzményeit, sőt az parkolás helyét is, így könnyebb visszatalálni a város sűrűjében elhagyott autóhoz.

A tömegben, stadion mellett, mélygarázsban elhagyott autó megtalálására akad még program, kifejezetten erre kihegyezve készül a Car Locator. Egyszerűen a parkoláskor megjegyeztetjük vele a helyet, majd később a telefonon megjelenő radarképernyő segítségével könnyedén visszatalálhatunk az autóhoz. A módszer maga inkább poén, mint komoly segítség, a zöld radarhálóban virító vörös pötty utáni vadászat James Bond legszebb éveit idézi.

Autósként az egyik legizgalmasabb telefonos alkalmazás a sebességmérést varázslatosan előre jelző program.

Autósként az egyik legizgalmasabb telefonos alkalmazás a sebességmérést varázslatosan előre jelző program.


Az autózást segítő telefonos lehetőségek apropóján nem hagyhatunk ki némi önreklámot. A Vezess.hu tokkal-vonóval elérhető mobilról, a Szervizkönyv nevű hasznos szolgáltatással egyetemben. Előnye hogy nincs telepített alkalmazáshoz kötve, böngészőből bármikor, bármilyen mobileszközről, előzetes telepítés nélkül. A szolgáltatással nyomon követhetjük az autó fenntartási költségeit, az átlagfogyasztást. Képeket, élményeket rögzíthetünk, de ami a legfontosabb, hogy a kommentek útján érintkezhetünk a többi felhasználóval. Ezt kihasználva rátalálhatunk márkatársakra, tippeket kaphatunk olcsó szervizekről, szerelési trükkökről.

Traffipax figyelők

Autósként az egyik legizgalmasabb telefonos alkalmazás a sebességmérést varázslatosan előre jelző program. A telefonra fél perc alatt telepíthető Traffipax figyelő a rendőrség által előzetesen ígért mérési helyekkel hasonlítja össze saját pozíciónkat GPS koordináták alapján, így megmentve minket a kövér büntetésektől. Az adatok nyilvánosan elérhető adatbázisokból származnak (pl.: police.hu), mindig az adott hónapban legfrissebben elérhető adatok alapján. Ebben vakon bízni nyilvánvalóan balgaság, a készítők minden esetben kiemelik, hogy bármilyen hibáért, bejelentés nélkül bokor mögül mérő közegért nem vállalnak felelősséget.

A hasznos alkalmazások mellett még temérdek szórakoztató funkciót telepíthetünk telefonunkra, van itt minden: iránytű dőlészögméréssel, magasságmérés, versenyautókat utánzó hangszimulátor, és a lista egyre csak bővül és bővül.

A gyártók felismerték az okostelefonokban rejlő lehetőséget, egyre többen saját, márkához köthető alkalmazásokat fejlesztenek az autósoknak

A gyártók felismerték az okostelefonokban rejlő lehetőséget, egyre többen saját, márkához köthető alkalmazásokat fejlesztenek az autósoknak

A jövőben várhatóan még szorosabbra fűződik az okostelefonok és a közlekedés kapcsolata. A nagy gyártók egymás után jönnek ki a saját, márkára szabott szerviz-alkalmazásokkal, kiegészítőkkel. A következő generációs autók pedig könnyedén kommunikálnak majd a zsebünkben lapuló készülékkel, lehetőségünk nyílik hang vezérelt SMS, e-mail írásra, valamint a navigáció, közlekedésfigyelés szintén összefonódik.