“A szmogriadó kapcsán írok Önöknek. Van egy Suzuki Swift autóm?” – kezdődik egy olvasói levél, amely több százezer autóst érinthet. A tulajdonos tavasszal vizsgáztatta kocsiját, amely piros környezetvédelmi matricát kapott, holott az autó – a tulajdonosa szerint – a forgalmi engedély cseréjével kék matricát kaphatott volna.

Ebben az esetben a sofőr hibázott (“nem volt időm forgalmit cseréltetni az okmányirodában”), ám ettől még adott a kérdés: a rendszámon lévő matrica színe, vagy a forgalmi engedély igazolja hitelesen egy autó környezetvédelmi besorolását? És mi történik, ha egy ilyen autót mondjuk a szmogriadó idején megállít a rendőr?

Az 1996 után gyártott benzineseknél van lehetőség van az átsorolásra

Az 1996 után gyártott benzineseknél van lehetőség van az átsorolásra

Az ország számos nagyvárosában szmogriadó van, akár napokon belül elrendelhetik a piros matricás kocsik használatának a korlátozását. Ez a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) adatai szerint mintegy 700 ezer járművet érinthet, ennyi rendelkezik piros környezetvédelmi plakettel.

Mit lehet tenni?

Először is a műszaki vizsgán tájékoztatási kötelezettsége van a biztosnak azzal kapcsolatban, hogy át lehet sorolni a kocsit a 02-esből a 04-es osztályba. (Ezt a számot mindenki a forgalmija V.9-es sorában láthatja. Utóbbival közlekedhet a régi autó is.) Így a piros plakett kékre cserélése is megoldható, amit lehetővé tesz a 6/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendelet. De két műszaki vizsga között is lehet lépni.

Amennyiben a tulajdonos szerint kocsija valós besorolása eltér a forgalmiban rögzítettől, adat-megállapítást kérhet a megyei Közlekedési Felügyelőségek vizsgahelyein. Itt megnézik a kocsit, és ha igaz volt a feltevése, eltávolítják a régi plakettet.  Ezt követően a biztos által kiállított műszaki adatlappal el kell menni az okmányirodába.

Megbüntet a rendőr?

Akár úgy is kérdezhetnénk, hogy a levelet író olvasónk esetében rendőri igazoltatásnál a rendszám, vagy a forgalmi lesz a hiteles dokumentum? – amelyek ugye más-más környezetvédelmi kategóriásnak mondják az egy darab autót.

“A hiteles igazolás a forgalmi engedélyben szereplő műszaki érvényesség, illetve a V.9. pont alatt szereplő szám, ami a környezetvédelmi kategóriát jelenti” – közölte az NKH.

Egy szmogriadó miatt elrendelt korlátozást követő rendőri ellenőrzéskor ennek megfelelően az egyenruhások a forgalmiban szereplő besorolást nézik. Amennyiben a korlátozás alá eső járművel közlekedik valaki, úgy szabálysértési bírság szabható ki.

Érdemes lecseréltetni

A rendszámon piros plakettel közlekedő mintegy 700 ezer autó közül az 1996 után gyártott benzines személygépkocsik esetében van lehetőség az átsorolásra, valamint az ennél korábbi kocsik közül az Euro II-es autóknál. Érdemes intézkedni, elkerülendő, hogy olyan autók ezreit tiltsák el a polgármesterek a közlekedéstől, amelyek – egy kis utánajárással – amúgy közlekedhetnének.

Rendet vágna az ombudsman

Közleményt adott ki szerdán a témával kapcsolatban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Szabó Máté ombudsman kezdeményezésére a közlekedési hatóság a jövőben megfelelő tájékoztatással segíti a matricák kiadása terén kialakult helyzet megoldását. A közleményben olvasható, hogy egy, a tavalyi fővárosi szmogriadó idején érkezett panaszbeadvány szerint a környezetvédelmi matricák kiadására vonatkozó jogszabályok hátrányosan érintik az 1996. január 1. előtt nyilvántartásba vett gépjárművek tulajdonosait, mert az autójuk csak a piros környezetvédelmi matricára jogosult.
   Habár az 1996. január 1. előtt üzembe helyezett, de Euro II.-es kocsik szintén átsoroltathatók a 04-es kategóriába, Szabó megállapítása szerint erről a kivételről nem megfelelően tájékoztatták a hatóságok az autósokat, így a környezetvédelmi szempontból kedvezőbb kék helyett az Euro-II. jelű gépjárművek is csak piros matricát kaphattak – olvasható a közleményben.
    Mindezek miatt az ombudsman a tájékoztatási kötelezettség betartását javasolta az NKH elnökének, aki válaszában arról tájékoztatta, hogy a fővárosi és a megyei közlekedési felügyelőségeknél, illetve a hatósági eljárásokban tanúsító szervezetként közreműködő vizsgálóállomásokon kifüggesztik a környezetvédelmi átsorolás lehetőségeit, valamint tájékoztatják az autótulajdonosokat az átsorolás lehetőségéről és az eljárás folyamatáról is.