Ha tegnap éjjel sikerült dermedtre inni magunkat, akkor most nagy bajban vagyunk. Bár ha már a monitorig elvergődést sikerült hányás nélkül abszolválni, akkor nincs minden veszve, valószínűleg megmaradunk, nem hagyunk magunk után szomorú félárvákat.

Prevenció

Soha többet nem iszom, soha többet nem iszom...

Soha többet nem iszom, soha többet nem iszom…

Soha többet nem iszom, soha többet nem iszom…


Azt, hogy mértékkel igyunk, le sem írom. Felesleges. Ha viszont már mennyiséget fogyasztunk, akkor legalább a minőségre ügyeljünk. Ha barátaink a szőlőbirtokra hívnak, és az ajtó mögött három tonnányi kristálycukrot találunk, inkább hagyjuk ki az ingyen piát. Másnap áldani fogjuk a döntésünket.

Kerüljük az olcsó, szintetikus töményeket is. Egyes iskolák szerint a színtelen italoktól kevésbé lesz rosszul a páciens, de ezt nem tudom megerősíteni, az viszont tapasztalati tény, hogy ha az ember csak egyféle minőségi pálinkát, vagy csupán vodkát fogyaszt, az később meghálálja magát.

Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

Ha hiszik, ha nem, az egészségügyben is akadnak olyanok, akik nem vetik meg az alkoholt. Pedig nekik aztán igazán képben kellene lenni, hogy mennyire csúnya jelenség egy ittasan fetrengő, üvöltve okádó figura. De ők legalább tudják, mivel könnyíthetik meg a másnapos szenvedést. Tőlük származik az a titkos tipp, hogy ilyenkor az alkohol által okozott kiszáradást – amely jó eséllyel okoz rémes fejfájást – 500-1000 milliliter -Ringer-laktát infúzió intravénás bekötésével lehet a leggyorsabban orvosolni.

Persze nincs mindenkinél otthon a sörök mellett pár palack ehhez hasonló, vényköteles koktél, sem szakember, aki belé mártaná a tűt, de fiziológiás sóoldatot nem tilos otthon kotyvasztani, mindössze 9 gramm konyhasó, és 991 gramm víz kell hozzá. Persze ezt meginni kell. Nem lesz akkora élmény, mint egy long island, de jobban leszünk tőle.

Tudatos részeg

Sokat javíthatunk a másnapi gyötrődésen, ha lefekvés előtt beleüvöltjük bánatunkat a fajanszba. Miután szájon át távozott a gonosz, igyunk meg legalább fél liter vizet, és ingerszegény környezetben aludjunk egy nagyot. Saját tapasztalat, hogy a túl sok alvás nem jó, bármennyire is nehéz, keljünk ki az ágyból és menjünk el sétálni. Más fizikai munka is segíthet, hogy az alkohol gyorsabban bomoljon, de bonyolultabb foglalatosságba ne kezdjünk, míg nem vagyunk saját testünk urai. Mindenkinek jobb lesz így.

Az első falatok

Jól esnek a savanyú ételek

Jól esnek a savanyú ételek

Jól esnek a savanyú ételek


A másnap egyik legkritikusabb pillanata, amikor már éhesek vagyunk, és enni kéne. Mert ugye nem mindegy, hogy mit tömünk a romjaiban fekvő gyomrunkban, ha nem akarjuk hamar viszontlátni a táplálékot. Általában a népi bölcsességekben van valami, így a korhelyleves – előállításával saját kezűleg ne kísérletezzünk – lendíthet a hangulatunkon.

Anyánkon kívül más nő nem fogja nekünk megcsinálni, az szinte biztos. Ha már anyánk sem kedvel minket, akkor készen beszerezhető savanyú-, kovászos uborka, kaukázusi kefír – ez utóbbi az alkohol által lemészárolt bélflóránkat is rendbe teszi – illetve egyéb savanyú dolgot próbáljunk enni.

Ital

A gyógysör előnyös tulajdonsága még nem bizonyított

A gyógysör előnyös tulajdonsága még nem bizonyított

A gyógysör előnyös tulajdonsága még nem bizonyított


Másnaposan az egyik legnagyobb áldás a kóla. Hideg, van benne rengeteg cukor, koffein. Egyetlen veszélye, hogy ha az orrunkon át távozik a szervezetünkből, akkor a szénsav kegyetlenül csíp. Sokan az energiaitalokra esküsznek, ezekben is rengeteg olyan anyag van, amely megpörgeti kicsit az anyagcserét.

Gyógysör

Előnyös hatásáról megoszlanak a vélemények, van, aki enélkül nem is képes másnap életre kelni, míg egyesek csupán az összecsörrenő sörösüvegek hangjától is ellilulnak és súlyos állapotba kerülnek. De az idő múlásával előbb-utóbb biztos eljön a pillanat, amikor egy korsó hideg, aranyszínű sör már jól esik. És akkor kezdődik minden elölről…

Kellemes lábadozást kívánunk mindenkinek, aki szereti. Akinek pedig igazán bevált tippje van a fejben hokedlit rugdosó majmok elkergetésére, az emberiség érdekében legyen olyan jó, vésse ide a cikk végére a komment mezőbe. Köszönjük.