Ez a lépcső vezet fel a szentélybe


Vannak az autózásért rajongók körében szent, az életben legalább egyszeri felkeresésre érdemes helyek bőven. Ilyen a Le Mans-i 24 órás verseny, és mielőtt meghal a benzinszagban pácolt ember, jó ha letud egy Monte Carlo Rally-t, vagy egy monzai futamot, de stílustól függően ezernyi más kötelező helyszínt is találhatunk.

És ugyanilyen kultikus helynek számít a Porsche zuffenhauseni múzeuma is, amelynek futurisztikus épülete a gyártól pár lépésnyi távolságra található.

Gyári kisfilm a régmúlttól napjainkig:

Az épület

Ez csupán egy alumínium kitinpáncél


A múzeum pontos címe is sokat mondó: Stuttgart-Zuffenhausen, Porscheplatz. Ennyi, nem is kell több, az épület eltéveszthetetlen. A 2005 októberében megkezdett építkezés során 21 ezer köbméternyi építőanyagból megépült az alap – földalatti garázsok, illetve az egész épület tartószerkezete – majd erre húzták fel az 5600 négyzetméteres kiállítási teret magában foglaló acélvázat.

A fura megoldásnak megvoltak a buktatói is, az építés egyik szakaszában rájöttek, hogy ez nehezebb lesz, mint gondolnák, így atomerőművek biztonságos építésére szakosodott cégek is besegítettek a munkába.

Ez pedig a mi, saját múzeum-körbejárós videónk. Az alatta futó zenét még azelőtt kapcsolják ki, mielőtt felvágnák az ereiket:

A három lábon lebegő, borzalmas tömegű szerkezet végül biztonságosan elkészült, és a múzeumot a tervezett időpontban, 2009 jan. 31-én megnyitották. Sajnos azonban nem minden lett tökéletes, a fehér márvány padlóborítás már nem sokkal a megnyitás után elkezdett repedezni. Mára azonban – több mint két és fél évvel az első látogatásunk óta – úgy látszik, sikerült úrrá lenni a bajon, mert a legtöbb helyen már lecserélték a törött burkolatot.

Sokan szeretnék megvenni, de sajnos nem eladó


De lépjünk túl ezen a bajon, és inkább csorgassuk a nyálunkat a közel száz darab, kiállított autóra. Mert van itt minden, ős-Bogár, terepes katonai jármű és sosem gyártott, mindössze egydarabos modell is. Ha végeztünk a látogatással, érdemes felnézni a magasban lévő Christophorus névre hallgató étterembe is, és ha maradt még némi pénzünk, akkor azt a földszinti ajándékboltban herdálhatjuk el kisméretű Porsche ajándékokra.

Az intézmény valamilyen rejtélyes oknál fogva, a múzeumokra jellemző módon hétfőnként zárva tart. Tényleg, tudja valaki, miért kell hétfőn zárva tartani? Különben keddtől vasárnapig minden nap 9-18 óra között várja a látogatókat, kivétel december 24-25-26, illetve 31 és január elseje. A belépő felnőtteknek 8 euró, a kedvezményes jegy pedig 4 euróba kerül. Ennyit igazán megér.