Igazán jutányos áron, alig ötszáz forintért jó eséllyel lemészárolhatjuk magunkat, hála egy valós piaci igényre ráérző, furfangos nyíregyházi cégnek. Feltéve, ha használjuk a terméküket.

Minden felelősség a felhasználót terhel

Minden felelősség a felhasználót terhel

Minden felelősség a felhasználót terhel


Ma reggel autóMagazin-os kollégánk furcsa zsákmánnyal örvendeztetett meg minket. Tankolás után a benzinkúton lelte ezt a mókás kis szerkezetet – már ha szerkezetnek lehet nevezni egy lapos, nagyjából háromforintnyi nyersanyagot tartalmazó fekete műanyaglapot -, amelyet az öv csatjának helyére kell bedugni és máris a múlté az idegesítő, az öv becsatolására figyelmeztető csipogás, sípolás, zenélés. Cserébe nagy eséllyel ostoba halált halhatunk, már aránylag lassú tempónál bekövetkező balesetben is. Ötszáz forintért a hülyének is megéri, nem?

Maga a termék a biztonsági öv csatjára hasonlít – a gyártó büszkén hirdeti a tájékoztató papíron, hogy minden autótípushoz használható -, csak nem fémből, hanem műanyagból van. Az anyagának nincs is különösebb jelentősége, hiszen semmit nem kell megtartania, csupán annyi a csat rendeltetése, hogy átverje az autó érzékelőit. Így a vezető nyugodtan autózhat övhiszti nélkül.

Mire használjuk?

Nekünk leginkább gyermekszórakoztatásra vált be a cucc, ugyanis remekül lehet vele célba lőni, amikor az ember megnyomja a nagy piros csatkioldó gombot. De a katapult üzemmód mellett a taxisok, ha éppen taxi üzemmódban használják a kocsit, illetve a biztonsági öv használata alól orvosi felmentéssel rendelkezők használhatják legálisan ezt a műanyagdarabot. Más kérdés, hogy a taxisoknak miért nem kötelező az övet becsatolni, mi valószínűleg taxisként is inkább az övet részesítenénk előnyben, nem ezt a csatot.

Viszont ha hátizsákot vagy más nehezebb dolgot szállítunk az utastérben ülésre támasztva, akkor már lehet értelme a folytonos sípolást megelőlegezendő álcsatot használni. Igaz, korábban ezt is meg lehetett oldani a csomag egyszerű “bekötésével”.

Egy kihalt parkolóban mi is bátran kipróbáltuk a szerkezetet:

Nem ér a nevem!

Persze a termék hátulján a gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy semmiféle felelősséget nem vállalnak a termék használatából adódó személyi és vagyoni károkért. Mi alapból felemelnénk az ilyet használók tb-jét úgy háromszorosára…

Mit mond a KRESZ?

48. § (5) Nem kell becsatolni a biztonsági övet:
a) a hátramenetben közlekedő gépkocsi vezetőjének;
b) a taxi gépkocsi vezetőjének, ha taxi üzemmódban utast szállít;
c) a mentő gépkocsi betegellátó terében utazóknak, ha a becsatolás a beteg állapotának romlását okozhatja, a betegellátást akadályozza;
d) a lakott területen menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;
e) a lakott területen kívül menetrend szerinti személyszállítás végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
f) az autóbuszban szállított 3. életévét még be nem töltött gyermeknek;
g) annak, aki külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

 

Öngyilkosság 499 forintért? 3