Először is mi az a TMC?

TMC nélkül ide jutottunk

TMC nélkül ide jutottunk


A TMC az angol Traffic Message Channel szóösszetétel kezdőbetűinek rövidítése, ami magyarul annyit tesz: forgalmi üzenő csatorna. A szolgáltatás és egy TMC-képes navigációs eszköz segítségével elméletben elkerülhetőek a dugóban való várakozások, és az autósok vígan roboghatnak kerülőúton úticéljuk felé. Elméletileg.

A TMC Nyugat-Európában nem számít újdonságnak, az útlezárások, elterelések, balesetek évek óta megjelennek az arra alkalmas készülékek képernyőjén, ezzel segítve a tudatlan sofőrök útvonaltervezését.

Budapesten augusztus óta működik a szolgáltatás, igaz még nem gőzerővel. A hazai TMC-t üzemeltető TrafficNav Kft. szerint Budapesten a Fővinform adataiból és pár nagyobb flottával rendelkező cég rendszeréből táplálkozik a TMC.

Ide mindkettő betervezett

Ide mindkettő betervezett


Az adatforrások számát folyamatosan bővítik, így később bekerülhetnek majd például a térfigyelő kamerák adatai is, és végül egy sokkal átfogóbb, precízebb helyzetjelentést kaphatunk a forgalomról. Jelenleg a főváros nagyobb főútjait, a körutakat, és a rakpartokat ismeri a TMC.

Mi kell hozzá?

Ahhoz, hogy élvezhessük a TMC-szolgáltatás előnyeit, egy arra alkalmas GPS-készülékre, egy hozzá csatlakoztat antennára, és egy friss térképszoftverre lesz szükségünk. Az infókat FM rádiófrekvencián sugározzák, ezt Magyarországon az MR2 Petőfi Rádió vállalta magára.

A TMC-képes kütyük száma egyelőre korlátozott, de várhatóan hónapokon belül, minden normális készülék alkalmas lesz a vételre. Mi két Garmin készüléket tettünk próbára. Az egyik TMC-vel, a másik anélkül üzemelt.

A teszt

Van még időnk

Van még időnk. 2009.07.31-re ígérik.


Rögtönzött tesztünkben arra voltunk kíváncsiak mennyivel gyorsabban érünk egyik-pontból a másikba, azzal a készülékkel, amin él a dugófigyelő szolgáltatás. Első célpontunk a Mester 1. volt, ahová a Bécsi úton található egyik benzinkútról szerettünk volna minél előbb eljutni.

A TMC-s készülék kezelése nem tűnik bonyolultnak, elég hozzá az antennát odafogni az ablakhoz, vagy kidobni a műszerfal tetejére. Amint beérkeztek a jelek, a képernyőn egy autókat ábrázoló zöld ikon értesít erről bennünket.

Az első jelek biztatatók: a térképen látszanak a lezárt rakpartok, a felbontott Kálvin tér, és egyéb útmunkálatok is. A betervezett útvonalak zöld, sárga és piros színben pompáznak, jelentésük egyértelmű. A piros elkerülendő, a zöld jó, a sárga kevésbé.

A két rosszabbik színhez megkapjuk, hogy várhatóan mennyit késünk az adott útvonal választása esetén, vagy választhatjuk az elkerülés gombot, amivel elméletben egy gyorsabb útvonalat keres nekünk a rendszer. Nem így lett.

Akciós ajánlat a PDAMánia webshopjából
Garmin 255T – TMC térképes GPS

Az új nüvi 255T és 255WT készülékek érzékeny hangolású érintőképernyővel, forgalmi információs szolgáltatással (TMC) és fordulóról fordulóra, hangos navigációs utasításokkal rendelkezik.

Ár: 49 991 Ft + ÁFA (59 989 Ft)

Részletek

Az akciós ár szept. 14-ig érvényes!


Gyorsabb a dugóban

 A Bécsi útról egyszerre indulva mindketten az Árpád híd, Váci út útvonalon haladtunk egészen a Nyugati térig (dugóban), ahol az okos TMC-és készülék a körutat választotta az Oktogon irányába, míg a másik naivan a Kálvin téri építkezések felé irányította tudatlan sofőrjét.

Itt is le akart menni TMC nélkül

Itt is le akart menni TMC nélkül


Innen egyértelműnek tűnt a győzelem, de a körút a zöld jelzés ellenére is lépésben haladt, és a Nyugati-Blaha útvonalhoz közel 20 perc kellett. Eközben a másik autónk a Kálvin téri dugón szépen átvergődött, az Üllői utat elhagyva elfordult a Mester utca irányába, és nagyjából 8 perccel korábban elérte célját. Egy-null a TMC nélküli sofőrnek.

Visszavágó

Visszafelé a Kolosy tér felett található szerkesztőségünk volt a cél, amihez a Petőfi híd, alsó rakpart, Árpád fejedelem út volna a leglogikusabb útvonal, feltételezve, hogy a rakpart járható lenne. A dugókerülős GPS jól tudta, hogy nem az, így hordozóját ismét a körúton indította a Margit híd irányába, míg másik autónk az előbb említett útvonalon próbálkozott.

Alsó rakpart híján a budai felsőn haladtunk a buta GPS-szel, hosszasan várakoztunk a Clark Ádám tér környékén, majd az Árpád fejedelem útján szépen-lassan elértük a kitűzött utcát és házszámot. Az út nem tűnt gyorsnak, az eredmény ezért volt igazán meglepő.

A mellékutcákat nem ismeri

A mellékutcákat nem ismeri


A TMC-s készülék ugyanebben az időpontban a Blaha környékén tartózkodott, ahonnan kitisztult ugyan a forgalom, de további tíz percre volt szükség ahhoz, hogy célba jusson. Kettő-null.

Lesz még jobb is

Az eredmény minket is meglepett, de ettől sem hisszük, hogy értelmetlen lenne a TMC. Egyszerűen szerencsénk volt, a rémisztő felbontások elijesztették az autósok nagy részét a zűrös környékekről.

A TMC szolgáltatás kiterjesztése sokat javíthat a helyzeten, kíváncsian várjuk, hogy milyen eredménnyel zárul egy hasonló próba, néhány hónap elteltével. Addig meg a saját “jól” bevált kerülőútjainkat használjuk.

Akciós ajánlat a PDAMánia webshopjából
Garmin 255T – TMC térképes GPS

Az új nüvi 255T és 255WT készülékek érzékeny hangolású érintőképernyővel, forgalmi információs szolgáltatással (TMC) és fordulóról fordulóra, hangos navigációs utasításokkal rendelkezik.

Ár: 49 991 Ft + ÁFA (59 989 Ft)

Részletek

Az akciós ár szept. 14-ig érvényes!