Beszámítás
Ide is betolhatjuk

Ide is betolhatjuk

Ide is betolhatjuk


Abból induljunk ki, hogy az új autó vásárlásakor beszámított autónkat a kereskedő nem a gyűjteményébe szánja, hanem tervei vannak vele. Nem is tévedhetünk sokat, ha arra gondolunk, hogy esetleg az újraértékesítés gondolatával játszik. Innen már csak egy lépés az, hogy akkor feltételezhetően még keresni is szeretne valamennyit a használt kocsin, hacsak nem Teréz anya és barátai feliratú tábla leng a murvával felhintett telep bejárata felett.

Szóval akármennyire is vonzó ajánlatokat tesznek, ha van időnk és energiánk, akkor inkább próbáljunk meg mi túladni a járgányon. Könnyen lehet, hogy végül jobban járunk. Ehhez azonban néhány apróságra is oda kell figyelni. Alább a mi tanácsaink olvashatóak, talán mindenki talál köztük hasznosat.

Hirdetés szövege

Női tulajtól

Női tulajtól

Női tulajtól


Van néhány sablonmondat, amit csak a jól bevált szövegpanelekkel operáló nepperek képesek hirdetésbe írni. Tehát ha nem akarjuk, hogy a hirdetésünket könnyezve röhögve olvassák, felejtsük el a “garazsírozott”, “női tulajdonostól”, “megkímélt családi autó” és a “családi okok miatt” elemeket. Helyette koncentráljunk a lényegre. No meg ne írjunk olyat, amit később meg kell magyarázni.

Ne pazaroljunk karaktereket a kutyát sem érdeklő extrák felsorolására. A hátsó ülésekhez tartozó fejtámla, a dísztárcsa, üléshuzat, bólogató fejű kutya a kalaptartón mind-mind ebbe a kategóriába tartozik. Koncentráljunk inkább a légzsák, ESP, ülésfűtés, tolatóradar kifejezésekre.

Hol hirdessünk?

A beszámítás a könnyebb út

A beszámítás a könnyebb út

A beszámítás a könnyebb út


Persze az sem mindegy, hol hirdetjük meg autónkat. Nyomtatott újságban aránylag lassan megy a hirdetésfeladás és ritkán ússzuk meg ingyen.

Persze a célközönség is meghatározhatja, hol érdemes hirdetni. Például erdészeti UAZ-t és cséplőgépet nagy valószínűséggel hamarabb eladunk, ha valami jól fogyó nyomtatott hirdetési lapban jelenik meg. Sok esetben azonban az internettel jobban járunk. Olcsóbb, gyorsabb is és képekkel is gazdagon illusztrálhatjuk a jól megírt szöveget. Például itt vagy itt .

Van értelme eladás előtt pénzt költeni egy kocsira? A következő oldalon eláruljuk, hogy mikor


A megkérdezett, autóeladással foglalkozó szakember szerint elég rapszodikusan változik az érdeklődés az autók iránt. A régi aranyszabály, hogy eladni tavasszal, venni ősszel kell már a múlté. Egyedül annyi biztos, hogy az év végi költekezés után a január, február nem a legnagyobb üzletek ideje.

Szervizkönyv

Van aki roppant nagy hangsúlyt fektet a kis papírlap meglétére, de ne ringassuk magunkat abban a hitben, hogy túl bonyolult egy ízlésesen telepecsételt füzetkét keríteni. Ne éljünk ezzel a praktikával, mert nem szép dolog. Helyette inkább tegyük el a szervizek számláit is – ezt amúgy is érdemes, mert különben a kopasz bíró az arcunkba sípol – ezzel kiegészítve talán hihetőbb lehet a szervizkönyv is.

A szervizkönyv nem minden

A szervizkönyv nem minden

A szervizkönyv nem minden


Sajnos akármennyire is becsületes képünk van, a hazai autópiacon épeszű ember nem fog hinni az autó kilométerórájában lévő számnak. Ebbe törődjünk bele és bízzunk benne, hogy az autó állapotával meg lehet győzni a leendő vevőt.

Csilli-villi

Eladás előtt szánjunk egy kis pénzt egy teljes kiganézásra. Önámítás, hogy az új tulaj is örül majd a csomagtartóban megbúvó tükörpontynak, és szinte biztos, hogy a parkolócédula-gyűjteményünkért sem kapunk felárat, a kihűlt fél lángos a kesztyűtartóban pedig kifejezetten ciki.

Lehet hogy megtérül

Lehet hogy megtérül

Lehet hogy megtérül


Ha sajnáljuk a húszezres kárpittisztítást, amely után még akár az autó eladását is meggondolhatjuk, akkor csak jó alaposan mosassuk le. Kívül-belül. Az autóban terjengő cigarettaszagot is ajánlott valamilyen praktikával kiűzni a járgányból, de a tükrön fityegő mázsányi különböző autóillatosító sem teszi ellenállhatatlanná az autónkat. A koszos autó nem kelt jó benyomást a vevőben, hasonlóan mint a sötétedés utáni szemrevételezés.

Papírok

Lesz rajta haszon

Lesz rajta haszon

Lesz rajta haszon


Jó pont, ha az eredetiségvizsgálat díját az eladó fizeti, ezt számoljuk bele, amikor az autóért kapott pénzösszeget becsüljük. Talán ez logikus is, mivel nélküle – hasonlóan más papírokhoz – nem “forgalomképes” a kocsi.

Ja, és ha nincs titkolnivalónk, akkor bátran ajánljuk fel a vevőnek, hogy szakszervizben átnézetheti a kocsit. Ennek költségeit általában fele-fele alapon szokta fizetni az eladó és a vevő. Sok sikert.