3:1-es higításban már van amelyik fagy

3:1-es higításban már van amelyik fagy

3:1-es higításban már van amelyik fagy


Míg a nyári folyadékoknál az illat és a bogároldó hatás volt a legfontosabb tényező, addig a téli kiviteleknél, – hasonlóan egyes rövid italokhoz – az alkoholtartalom a lényeg.

Befagyhat?

Akik fittyet hánynak a globális felmelegedésre, és inkább a jégkorszak eljövetelét tartják valószínűnek, azok akár -42 °C -ig működőképes löttyöt is tölthetnek az ablakmosó tartályába. Nem baj, ha ennyire töményre hagyjuk, mert ha nincs túl hideg, akkor a kellemetlen jégkaparászást is megúszhatjuk. Feltéve, ha nem szakad szét azonnal a szélvédőre fagyott ablaktörlőlapát gumija? Az igazán tömény koncentrátumokat – ráírják, ha olyan – azonban nem szabad hozzáadott víz nélkül használni. Az öregebb autókat egykettőre feloldaná a sok alkohol.

Érzékszervi teszt

Ez milyen kék is?

Ez milyen kék is?

Ez milyen kék is?


A színnel nem sokat törődtünk, ennek legfeljebb akkor van rövid ideig fontos szerepe, amikor szintellenőrzési céllal ránézünk a tartályra. A vad színeket könnyebb kiszúrni, de csak emiatt tökéletesen felesleges az autó fényezéséhez passzoló árnyalatot választani.

Furcsa, de nemcsak a színre figyelnek, hanem egyes gyártók szélvédőmosói ízesített kivitelben kerülnek forgalomba. Senki ne várjon mentolos vagy paprikás csirke ízű levet, inkább valami borzalmas, direkt keserű dologra számítson, aki mégis amellett dönt, hogy belehúz a flakonba. A keserű ízzel a színes, jó szagú folyadékok iránt érdeklődő gyermekek kedvét veszik el a kóstolástól. Bámulatos, mire nem kell gondolnia egy gyártónak.

Kemény meló

Kemény meló

Kemény meló


Ebben a témában egyik kedvencünk az Agip levendulaillatú téli ablakmosójának biztonsági lapja. Ez öt oldalon keresztül részletezi, miféle veszélyek leselkednek ránk a színes folyadék képében, és miféle praktikákkal menekülhetünk meg ezektől. Tudták-e, hogy ha a szemünkbe spricceli valaki, akkor negyed órán keresztül kell nyitott szemhéjjakkal vízsugárba meredni?

Az érzékszervi tesztünkhöz ismét a szerkesztőség hölgykoszorújából szemezgettünk segítőket. Ezúttal Erika felelt a kvantitatív eredményekért, a szagolgatást pedig Csillával együtt végezték. Az egyik, furcsán barnás löttyöt még meg is kóstolták, méltóan a “mindent az olvasókért” vezérelvhez. Igazi hősök ők.

Térfogatra két kivétellel mindegyik folyadék kevesebb volt a flakonon feltüntetett mennyiségnél. Egyedül a Sonax koncentrátuma, illetve a Prelix adott valóban annyit, mint amennyit megígért. A többiek 20-40 ml-rel kevesebbel voltak feltöltve. A színárnyalatok meglepő sokszínűséget mutattak, így a fáradt, akár tampon- és betétreklámban is felhasználható tintakéktől a vad királykékig mindenféle kéket láttunk. Színben a Sonax koncentrátuma vitte el a pálmát, de a márka a kissé vegyipari citromillatért is kapott jó pontokat.

Kattintás után jönnek az árak, színek és a fagyasztót túlélt darabok


Zubogtató

Zubogtató

Zubogtató


Az A-Clean brutális, -42 °C-ig folyékony leve viszont annyira alkoholos, hogy a sok szagolgatástól könnyen berúghat a tesztelő. Vigyázni kell vele, hasonlóan, mint a szintén elég tömény, félliteres Preventtel. Szagban a Forest -19-es cucca a legkatasztrofálisabb, ezt Csilla döglött pisztránghoz hasonlította.

Célzott másra is, de ezt jólneveltségünk miatt nem érthettük meg. Jó az illata a Shell nemcsak smartokba ajánlott Smart fantázianevű termékének is, és ha benne vagyunk a pontgyűjtésben, akkor vásárlásnál literenként egy ötvenest adnak hozzá a kártyánkon lévő pontmennyiséghez. Azonban aki viszolyog a habpartyktól, semmiképpen ne válasszon ilyet.

Minek örüljünk?

Vigyázat, nem fagy 6
Jó kis hűtő, -16,9 C


A téli folyadéknál a legfontosabb, hogy ne fagyjon bele a fúvókákba, de nem utolsó szempont az sem, hogy mennyire habzik a lé. A hab kétélű fegyver, mert amellett, hogy segít a kosz feloldásában és gazdaságosabbá is teszi a használatot, ha túl sok van belőle, az már nem az igazi. Elcsúfítja a kocsit, és az öregebb, keményebb lapátok nem tudják maradék nélkül letakarítani.

A drágább levekben a fő összetevő etil- és izopropil alkoholokon kívül egyéb anyagokat is találunk. Van, amibe a gumilapátok élettartamát növelő glicerin kerül, vannak antisztatikus adalékanyagok, illetve korom-, só-, és zsíroldó hatásúak is.

Fontos a szín

Rendrakás

Rendrakás

Rendrakás


Minden téren tájékozott munkahelyi pszichológusunk – nagy a nyomás, szükségünk van rá, hogy ne kezdjünk egy komolyabb nap után mészárlásba pár lefűrészelt csövű puskával – tanulmányaiból arra emlékszik, hogy komoly szerepe van egy termék színének.

Esetünkben szinte az összes ablakmosó kék színben virít, amiről az embernek a tisztaság, vagy éppen a hideg tél jut eszébe – a nyáriak szinte egytől-egyig zöldek voltak. Nem nehéz elképzelni, mekkora bukás lenne a vérvörös ablakmosó lötty. 

Üzenet

A végén megkérjük a forgalmazókat, ne írjanak, ne telefonáljanak, ha felháborodásuknak adnának hangot, mint ahogy a nyári teszt után tették. (A jó illatú márkás cuccra is sokáig vártunk, de az ígéret ellenére nem jutott el hozzánk. A tesztünk – a térfogatméréstől eltekintve – tisztán szubjektív szempontok alapján készült. Tehát ami büdös, az nekünk büdös, így akár a döglött halszagú lé is lehet valakinek vonzó. Nekünk nem volt az.)

Név °CÁrExtra
Forest-19 °C219 Ft / literOlcsó, szép halványkék
A-Clean-35 °C249 Ft / literIgen tömény lé
Forest-19°C266 Ft / literAntisztatikus, zsíroldó
A-Clean-42°C 399 Ft / literEz is igen gazdaságos darab
Sonax-20°C499 Ft / literCitromillatú
Sonax koncentrátumHigítani kell799 Ft / literGlicerintartalmú adalék
Prevent koncentrátumHigítani kel970 Ft / literFélliteres kiszerelés