Szinte mindenütt családtag

Szinte mindenütt családtag


Nem meglepő, hogy a tervutasításos rendszer hazájában a Zsiguli megszületéséről is a szovjet pártvezetés határozott. A cél: korszerű gépkocsival ellátni a szocializmust építő alattvalókat, és persze saját kádereiket. Az olasz és a szovjet kommunisták ideológiai közösségének szerepe lehetett abban, hogy a moszkvai pártvezetés épp a Fiatot szemelte ki partnernek, és a 124-et népautónak.

Fiatból Lada

Aki csak a 80-as évekbeli és még fiatalabb olasz autókat ismeri, el sem hiszi, hogy a Fiat egykor milyen magas színvonalat jelentett. A régi Fiat-tesztekben még a német auto motor und sport is általában agyondicséri az autóikat.

Usankában minden telet kibírt a Lada-driver

Usankában minden telet kibírt a Lada-driver


A szovjetek egy józan, csicsamentes, mindennapi használati eszköznek szánt kocsit vettek át a Fiattól. Szó sem volt futurisztikus jövőautóról, az 1966-os Év Autójának megválasztott 124-es igazán modern felfogást tükrözött funkcionális és esztétikus karosszériájával.

Helyből elavult?

Az olasz eredetit rendesen hozzáigazították a zord keleti valósághoz. Masszívabb és nehezebb lett, továbbá kurblit kapott, hogy akkor is menjen, amikor tél tábornok legyőzi az akkumulátort, a hátsó tárcsafék helyett pedig maradt a dob.

Amikor még minden jól ment

Amikor még minden jól ment


Többek szerint a Zsiguli már akkorra elavult, amikor 1970 nyarán a ruszkik megkezdték a sorozatgyártását, mert a Renault 16-tal öt évvel korábban megjelent egy ferdehátú, fronthajtású és jól variálható családi autó. Ebben lehet némi igazság, csak régebben ez fel sem merült.

Használtan drágább az újnál

A keleti blokk autóra éhes országaiban a Lada volt a legjobb, de feltétlenül a legtöbbre tartott népautó. A hiány velejárója volt, hogy itthon egy 2-3 éves Ladát az új árán el lehetett adni, a fiatalabb használtak pedig az újnál drágábban mentek el. Erre rá is épült egy iparág, amelynek szereplői befizettek autóra, aztán nyereséggel eladták a kiutalást, vagy az autót.

Az autó árának 20%-át kellett előre befizetni, a többi átvételkor. Kamat nem járt az összeg után, az állampolgár pedig békésen várta, hogy a soron kívüli MSZMP-káderek és más egyenlőbbek kiszolgálása után ő is hozzájusson vágyai autójához.

Gyorsan csak dollárért, márkáért

Modern idők!

Modern idők!


Két színt nevezhetett meg a befizető, de ez nem azt jelentette, hogy 3 év múlva ilyen színű autót kapott volna. Elment szépen Csepelre, az autókereskedelmet intéző Merkur telepére, ahol megkínálták egy színnel. Ha nem tetszett, várhatott tovább. Relatíve gyorsan azok jutottak autóhoz, akiknek egy nyugati rokon vagy haver befizetett rá keményvalutában, mondjuk dollárban vagy német márkában.

Az emblémában megjelenő stilizált hajó egy a Volga-folyón régebben használatos vízi járművet idéz, amelyet ladának hívtak. A lada szó az oroszban összefüggésben van a szeretettel, ami az autó népszerűsége iránti vágyat is kifejezi. Állítólag.

A következő oldalon szó lesz arról, hogy csak a vodka és a kaviár megy árengedmény nélkül, meg olyan Ladákról mint a Riva, a Signet és a Priora


Egyiptomban is gyártották

Az eredeti, 60 lóerős Zsigulit, későbbi exportnevén Ladát, számos típusváltozat követte. Köztük a kombi és az erősebb motorral, sokféle extrával (dupla körlámpa, vészvillogó, szervofék, fordulatszámmérő, hátsó kartámasz) hódító 1500, 1500S és 1600.  

Angliában Riva volt a neve

Angliában Riva volt a neve


A kereklámpások mellett piacra dobott kocka Ladát többféle néven ismerjük. Kanadában például Signet, Németországban Nova, Nagy-Britanniában Riva néven futott a 2105-2107-es család. Pár ezret még Egyiptomban is összeszereltek belőle egy ottani Suzuki-üzemben.

Ezeröcsi és parasztmerci

Nálunk csak a VAZ 2107-nek volt külön neve, ma is stabilan parasztmercinek hívják a króm hűtőrácsos autót. Az 1200-ast ezerkecskének, az 1500-as modelleket pedig ezeröcsinek becézte a népnyelv.

A nem valami jelentős fejlesztések és a kínálat bővítése ellenére a Lada mindig idegenkedett a dízelmotortól. Nekik a tél nem pár hónapig tart, és a gázolaj már a Moszkvában előforduló mínusz 35-40 Celsius-fokot sem bírja, nem is beszélve a szibériai fagyokról.

Dízel? Na ne

Ez elvileg egy autóbelső kellene legyen

Ez elvileg egy autóbelső kellene legyen


Oroszországban nehéz mit kezdeni a dízellel, ezért a Lada sem erőltette. Nyugat-Európában is csak a Nivához lehetett kapni az 1,9 literes Peugeot-szívódízelt. A Lada inkább a Wankel-motorral kísérletezett, versenyautóin kívül utcai Samarában is.

Az 1984-ben bemutatott Samaráig minden Ladának álomfinom és ritka precíz váltója volt. Ennek az a titka, hogy a kar magából a sebességváltóból meredt elő, szós sem volt rudazatról vagy huzalról, ami rontotta volna a pontosságát.

WC-érték helyett

Szerencsétlen hűtőmaszkot kapott a Samara, de jó autó

Szerencsétlen hűtőmaszkot kapott a Samara


Az áramvonalas Samara, vagy az orosz piacon Szputnyik jelentette a modern kor betörését. Motorja azért volt olyan pörgős és takarékos, mert a Porsche is részt vett a fejlesztésben. A legenda bizonyítéka az lehet, hogy a VW Golf II egyik motoralkatrésze csereszabatos a Samaráéval. Komoly vívmány, hogy a keresztmotoros és fronthajtású autó légellenállását wc-érték helyett már Cw-értékben is ki lehetett fejezni.

A Samara félbevágott motorját kapta a Lada OKA, amely apró városi kisautóként illetve rokkantaknak és veteránoknak kiutalható járműként csinált nem túl fényes karriert. Formatervezője elég egyértelműen a Daihatsu Cuore külsejéből merített.

Ma a Priora a menő

Az idő múlásával nem csökkent a lemaradás a nyugati autógyárakhoz képest. A 110-es sorozat például el is öregedett, mire eljutott a szériagyártásig. Nálunk ráadásul jó drágán is adták, amíg élt. A mai legfrissebb típus a Priora, amely Oroszországban 98 lóerős benzines motorral kapható, a továbbra is gyártott kocka Ladák, Kalinák, Samarák és Nivák mellett.

Ma a Priora a legmodernebb Lada

Ma a Priora a legmodernebb Lada


Több nyugat-európai országban az Euro II-es kipufogógáz-szabvány pecsételte meg a Ladák sorsát. Karburátoros motorokkal nem lehetett betartani a normát, a befecskendezéseket viszont a General Motorstól vette a gyár, dollárért. A keményvalutát a nyugati export hozta volna, amivel bezárult a kör. A Lada végképp bezárkózott a hazai piacra, ahol kemény vámokkal védték a sokkal jobb autók versenyétől.

Vodka és kaviár

Hosszabb távon a Ladának a helyi piacon is leáldozóban van a csillaga. Az oroszok a hazai termékekre óriási árkedvezményt akarnak, kivéve a kaviárt és a vodkát – nyilatkozta a Rolf Auto, a legnagyobb helyi autóforgalmazó cég igazgatója egy interjúban. Mi azonban szeretjük a Ladákat, ezért hinni akarunk annak a hírnek, hogy a gyár a grazi Magna Steyrt bízta meg egy új autó kifejlesztésével, amellyel utolérheti a neves konkurenseket.