Autó helyett cigaretta
Kritikus a laptopsűrűség

Kritikus a laptopsűrűség

Kritikus a laptopsűrűség


Reggel fél nyolc, gyülekező az észak-budapesti bázison. Cigiszünet, szendvicsmajszolás, várjuk az eligazítást. Mielőtt a felderítésnek nekilátnánk, a nyírbátori határőrök mesélnek a helyzetről a keleti végeken. Náluk az ember- és a lopottautó-csempészetről a legtöbben átálltak a cigire.

Ukrajnában 60 forintért megkapni egy dobozt, amit itthon az adótételek az 5-8 szorosára drágítanak. Egy Skoda Octaviában egyszer 760 kartonnyi cigarettát találtak. A dohánybizniszen akkorát lehet kaszálni, hogy egyesek szerint megéri a hatalmas kockázatot. Pedig a büntetés a magyarországi piaci érték kétszerese, plusz az autót is lefoglalják, amit csak komoly összeg fejében válthat ki az elkövető.

Tolvajok mérnöki szinten

Napi 9000 autót is ellenőrizhet egy csapat

Napi 9000 autót is ellenőrizhet egy csapat

Napi 9000 autót is ellenőrizhet egy csapat


Indulás előtt még megkérdezem Kiss Zsolt őrnagy urat a rendőrség gépjárműcsoportjától, hogy mivel védhetnénk meg autókat. Először eloszlatja az illúziókat. A drága autókat, mondjuk az X5-ös BMW-t mérnöki tudású tolvajok lopják, de az olcsóbbakat is egy-egy típusból gondosan felkészülő gazfickók kötik el.

Előfordul, hogy az autókereskedők között van a ludas: egy szervizvezetőt több tucat autó ellopása ügyében fogták el. Képes volt a saját számítógépén lemásolni 45 autó indító kódkártyáját.

Amit a tolvaj kap

A tömegautókra utazók egyik módszere a motorház felnyitása. Ha nyitva, rádugják a gyári helyére a magukkal vitt motorvezérlő számítógépet és már lophatják is a vasat. Pár percet szánnak egy autóra, ha nem megy, otthagyják,

Akkor piros, ha gond van az autóval

Akkor piros, ha gond van az autóval

Akkor piros, ha gond van az autóval


trélerrel legfeljebb az igazán drágákat tüntetik el. A tolvaj az autó piaci értékének 10-20 százalékánál nem kap többet, sokszor annyit sem.

Necces a XIII. kerület

Budapesten belül a XIII. kerületet különösen veszélyesnek nevezte, a nagy darabszámban futó autókat (pl. Opel, Renault, Suzuki) nehéz szívvel hagyná ott egy lakótelepi parkolóban. A családi házas környékeken, ha odafigyelnek az idegenekre a lakók, valamivel jobb a helyzet. Elég lehet alaposan végigmérni egy gyanús jövevényt, hogy ne épp a mi környékünkről lopjon. Ez persze nem vonatkozik azokra, akik megrendelésre, nagy értékű kocsikat visznek. Ők úgyis megszerzik, amit kinéznek.

Védelem lopás ellen

Laptopon vannak a körözési adatok

Laptopon vannak a körözési adatok

Laptopon vannak a körözési adatok


Használható autóvédelemként az őrzött parkolókat vagy a garázst javasolta, mechanikai védőeszközként egy hatékony motortérzárat. A leghatékonyabb az volna, ha az emberek odafigyelnének egymásra, a másik tulajdonára – mondta az őrnagy.

És a casco biztosítást se feledjük el – mondom már én. Ha viszont ellopták az autót, akkor a felderítését kellene minél nagyobb százalékban megoldani. A lassan beinduló pünkösdi autóvadászatnak épp ez a célja.

Mindjárt befut Csala Zsuzsa rendőrkalapban és szó lesz a 925 lopott autót megtaláló emberről


A pünkösdi autóvadászaton határőrök, polgárőrök és rendőrök kutatják egy számítógépes rendszámazonosító rendszer segítségével a lopott, bűncselekmény elkövetése miatt körözött vagy más szempontból bűnügyileg releváns gépjárműveket. Ide tartoznak a lízingcsalásokban érintett és a be nem fizetett részletek miatt keresett kocsik is.
Itt bizony fennforgás van!

Itt bizony fennforgás van!

Itt bizony fennforgás van!


Lopott autók laptopon

A körözött autók listáját reggel mindenki letöltötte a laptopjára, a később eltulajdonított autókat pedig rádión kapják meg az autóvadászok. A rendőrség GPRS-kapcsolaton keresztül online hozzáféréssel is rendelkezik a saját adatbázisához, de a civil autókban ez nem működik. Az autókereső akció mögött Sánta László áll, aki eddig összesen 925 lopott autó felderítésével büszkélkedhet.

A kamerával és a hozzá kapcsolódó számítógépes rendszerrel egy autó legénysége akár napi 9000 autó rendszámát is ellenőrizheti egy forgalmas helyen. A karakter-felismerő szoftvert a Sigmoid Kft-nél három magyar fiatalember fejlesztette ki. A rendszer egyszemélyes használatra is alkalmas a hangfelismerés révén. Elég bemondani a rendszámokat és a gép kiadja, hogy mi a helyzet az adott autóval.

Ha megvan a lopott autó, ők intézkednek

Ha megvan a lopott autó, ők intézkednek

Ha megvan a lopott autó, ők intézkednek


Ha a Zsaru-CAR (Civil Autókereső Rendszer) lopott autót talál, pirosra vált a képernyő és megszólal az Örömóda. A rendszer kiírja, hogy a rendszámot, az alvázszámot, a tulajdonost vagy mindet keresi-e a hatóság.

A megtalált lopott autók

Bizonytalanság esetén a gyanús autók adatait a résztvevők egyeztetik a gépjármű-felderítési osztály ügyeletesével. Ha tényleg lopott, körözött az autó, akkor az autóvadászokkal tartó rendőrök, határőrök teszik a dolgukat, mert csak ők jogosultak intézkedni.

A pünkösdi hétvégén tartott Generali autóvadász kupa végeredménye 75 felderített autó, köztük lopott, forgalomból kivont, bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált, hiteltartozással terhelt és meghamisított azonosítójú személyautók. A legnagyobb értékű egy Ford Mondeo volt.

A fénykard sem viszi át az aranycipőt

A fénykard sem viszi át az aranycipőt

A fénykard sem viszi át az aranycipőt


Csala Zsuzsa és a mutáns Golf

Tiszteletbeli rendőrként megjelent Csala Zsuzsa is. Elmesélte nekünk, hogy ezredesi rangban van és hegyomlásnyi bernáthegyi kutyája egyszer tévéfelvétel során ráült Koós János lábára, amitől a jó huzatú énekes egy hétig bicegett. Autója egy VW Beetle, amelyben nagyon szereti az összkerék-hajtást. Tankoláskor viszont rendesen apad a gázsi, mert a kétliteres benzines motor 16 litert fogyaszt a művésznő alatt.