Más, elektronikai berendezésekhez hasonlóan az autós navigációt megkönnyítő, GPS-es rendszerek is napról napra alacsonyabb áron lehet hozzájutni. Szerkesztőségünkben nemrég két belépőszintű, durván ötvenezer forint körül megvásárolható készülék járt.

Körülbelül ez az 50 ezres ár lehet az az érték, aminek a közelében már az is elgondolkodik azon, hogy beruházzon-e valamiféle navigációs berendezésre, aki idáig feleslegesnek tartotta, vagy éppen sajnálta rá a pénzt. Lássuk, vajon ezek közül melyik éri meg jobban az árát.

Ez nem Európa politikai megosztottságának térképe

Ez nem Európa politikai megosztottságának térképe


Gépek

A MyGuide 3120 jelenleg 49 900 forintos bruttó kiskereskedelmi ár leperkálása után igazít útba, a Mio c250-ese alig drágábban, 62 808 forintért vásárolható meg. Ezért az összegért mindkét gép mellé teljes Kelet-Európa térkép jár, de lehetőség van a kontinens nyugati feléről készült térképekkel történő bővítésre is. Az aránylag olcsó csapatba beférhetett volna harmadiknak a Garmin Nüvi 200-as, 59 900 forintos modellje is, de ehhez a géphez mindössze részletes Magyarország térkép jár. Ha azonban egy kicsit többet tudunk rákölteni, akkor a 250-es Nüvi is lehet jó választás, mert ennek 84 900 forintos árában benne van teljes Európa térképe.

Myo C250 vs. MyGuide 3120
Myo C250 előnyök:
Ízlésesebb kivitel
Térképek a készülék memóriájában
MP3as zene lejátszására is alkalmas
Myo C250 hátrányok:
Magasabb ár: 62 808 forint
Kevésbé jó kijelző
MyGuide 3120 előnyök:
Kedvező ár: 49 900 forint
Szebb kijelző
MyGuide 3120 hátrányok:
Bonyolultabb töltés
Kevésbé jó konstrukciójú tartó
Rövid tápkábel

A döntést segíti, hogy nemcsak Budapesten és hazánkban találhatja meg célállomását a navigációra kész autós, hanem a kedvelt kelet-európai nyaralóhelyek is megtalálhatóak mindkét modell memóriájában. Így Lengyelországtól a Krk szigetig tervezhetjük meg utunkat. A szett teljes, mindegyikhez kapunk autós tartót és hálózati, illetve szivargyújtós töltőt is. Eddig se a Mio se a MyGuide készülék gyártója sem kényeztette el szoftver és térképfrissítésekkel a felhasználóit, azonban idén ez is változik a jelek szerint.

USB kábelen okosítható

USB kábelen okosítható


Programok

Mindkét gépen ugyanaz a magyar fejlesztésű szoftver fut, csupán annak megjelenésében, finomhangolásában akadnak apróbb különbségek. De lényegében ugyanazt tudják.

Lapozás után eláruljuk, kinek jó az iGO, mi van a dobozban és jön az ítélet is


A NavNGo féle iGo My Way szoftver nemcsak tenyérszámítógépekre készül. Kicsit átalakítva, kicsinosítva a grafikát, áthelyezve a gombokat, a világon számos gyártó használja abból a célból, hogy naprakész és gyorsan fejlődő szoftvert tudjon futtatni saját eszközein. Jó ha tudjuk, egy MyGuide vagy Mio készülék vásárlásakor a hazai NavNGo csapatot is erősítjük. A MyGuide esetén a tesztben szereplő gépeken futó szoftver neve MyGuide6.0, míg a Mio esetén MioMap v3.

Korhatáros film lenne?

Korhatáros film lenne?


Mindkét készülékről elmondhatjuk, hogy jelenleg nagyon aktuális úthálózatot találunk rajtuk, így nem kell azon gondolkoznunk, vajon benne van-e az M35-ös, vagy az M6-os bevezető szakasza?

Mi van a dobozokban?

Mindkét készülék alapkiépítésben tartalmazza az induláshoz és működéshez szükséges elemeket. Így a csomagolásban a tenyérben elférő készülék, a hálózati- és az autóstöltő, valamint a tapadókorongos tartóadapter lapul. Emellett USB-kábel a számítógéphez és a programokat tartalmazó CD-k kaptak helyet a csomagolásban.

A Mio c250 esetében a térképek a készülék memóriájába vannak feltöltve, a MyGuide 3120 mellé pedig memóriakártyán mellékelik ezeket.

A készülékeket tartó adapterek jelentősen eltérnek egymástól. A MyGuide mellé egészen kicsiny méretű kart kapunk csupán, aminek sportos futóművel megáldott járgányoknál vehetjük hasznát. A Mio ezzel ellentétben egy márkás tartót tett a csomagba, így az könnyebben beállítható és jobban beér a vezetőtérbe egy messzebb lévő szélvédőről, mint a MyGuide merevebb megoldása.

Teszt közben

Teszt közben


Töltés, tápellátás

A két készülék 12 voltos töltő adapterei igencsak eltérnek egymástól. Míg a Mio akkumulátora szabványos mini USB csatlakozón tölthető, addig a MyGuide szerkentyűjéhez jobb, ha a saját, különleges töltőjét használjuk. Nem mellékesen a MyGuide kábele nem is elég hosszú, így néhány autóban lehet, hogy nem is ér el a szivargyújtótól a GPS-ig.

A MyGuide abban a tekintetben is szerencsétlenebb, hogy a semmi sem mutatja, hogy éppen még tölt-e a gép, vagy pedig már levehető a tápról. A Mio egy LED-et kapott, ez ad tájékoztatást arról, mi is történik éppen akkumulátor fronton.

Eredmény

A két gép között óriási különbséget nem találtunk, ami egyik vagy másik darab egyértelmű győzelmét hozta volna.A Mio név jobban cseng, mint a MyGuide, és a készülék is szebbnek, összeszedettebbnek tűnik, az akkumulátora is jobban bírja a strapát. Utóbbinak azonban jobban olvasható, fényesebb kijelzője van. Ha azonben mindenáron az olcsóság az elsődleges szempont, akkor a MyGuide lehet a jobb választás.