Más, elektronikai berendezésekhez hasonlóan az autós navigációt megkönnyítő, GPS-es rendszerek is napról napra alacsonyabb áron lehet hozzájutni. Szerkesztőségünkben nemrég két belépőszintű, durván ötvenezer forint körül megvásárolható készülék járt.

Körülbelül ez az 50 ezres ár lehet az az érték, aminek a közelében már az is elgondolkodik azon, hogy beruházzon-e valamiféle navigációs berendezésre, aki idáig feleslegesnek tartotta, vagy éppen sajnálta rá a pénzt. Lássuk, vajon ezek közül melyik éri meg jobban az árát.

Ez nem Európa politikai megosztottságának térképe
Ez nem Európa politikai megosztottságának térképe

Ez nem Európa politikai megosztottságának térképe

Ez nem Európa politikai megosztottságának térképe


Gépek

A MyGuide 3120 jelenleg 49 900 forintos bruttó kiskereskedelmi ár leperkálása után igazít útba, a Mio c250-ese alig drágábban, 62 808 forintért vásárolható meg. Ezért az összegért mindkét gép mellé teljes Kelet-Európa térkép jár, de lehetőség van a kontinens nyugati feléről készült térképekkel történő bővítésre is. Az aránylag olcsó csapatba beférhetett volna harmadiknak a Garmin Nüvi 200-as, 59 900 forintos modellje is, de ehhez a géphez mindössze részletes Magyarország térkép jár. Ha azonban egy kicsit többet tudunk rákölteni, akkor a 250-es Nüvi is lehet jó választás, mert ennek 84 900 forintos árában benne van teljes Európa térképe.

Myo C250 vs. MyGuide 3120
Myo C250 előnyök:
Ízlésesebb kivitel
Térképek a készülék memóriájában
MP3as zene lejátszására is alkalmas
Myo C250 hátrányok:
Magasabb ár: 62 808 forint
Kevésbé jó kijelző
MyGuide 3120 előnyök:
Kedvező ár: 49 900 forint
Szebb kijelző
MyGuide 3120 hátrányok:
Bonyolultabb töltés
Kevésbé jó konstrukciójú tartó
Rövid tápkábel

A döntést segíti, hogy nemcsak Budapesten és hazánkban találhatja meg célállomását a navigációra kész autós, hanem a kedvelt kelet-európai nyaralóhelyek is megtalálhatóak mindkét modell memóriájában. Így Lengyelországtól a Krk szigetig tervezhetjük meg utunkat. A szett teljes, mindegyikhez kapunk autós tartót és hálózati, illetve szivargyújtós töltőt is. Eddig se a Mio se a MyGuide készülék gyártója sem kényeztette el szoftver és térképfrissítésekkel a felhasználóit, azonban idén ez is változik a jelek szerint.

USB kábelen okosítható

USB kábelen okosítható

USB kábelen okosítható


Programok

Mindkét gépen ugyanaz a magyar fejlesztésű szoftver fut, csupán annak megjelenésében, finomhangolásában akadnak apróbb különbségek. De lényegében ugyanazt tudják.

Lapozás után eláruljuk, kinek jó az iGO, mi van a dobozban és jön az ítélet is


A NavNGo féle iGo My Way szoftver nemcsak tenyérszámítógépekre készül. Kicsit átalakítva, kicsinosítva a grafikát, áthelyezve a gombokat, a világon számos gyártó használja abból a célból, hogy naprakész és gyorsan fejlődő szoftvert tudjon futtatni saját eszközein. Jó ha tudjuk, egy MyGuide vagy Mio készülék vásárlásakor a hazai NavNGo csapatot is erősítjük. A MyGuide esetén a tesztben szereplő gépeken futó szoftver neve MyGuide6.0, míg a Mio esetén MioMap v3.
Korhatáros film lenne?

Korhatáros film lenne?

Korhatáros film lenne?


Mindkét készülékről elmondhatjuk, hogy jelenleg nagyon aktuális úthálózatot találunk rajtuk, így nem kell azon gondolkoznunk, vajon benne van-e az M35-ös, vagy az M6-os bevezető szakasza?

Mi van a dobozokban?

Mindkét készülék alapkiépítésben tartalmazza az induláshoz és működéshez szükséges elemeket. Így a csomagolásban a tenyérben elférő készülék, a hálózati- és az autóstöltő, valamint a tapadókorongos tartóadapter lapul. Emellett USB-kábel a számítógéphez és a programokat tartalmazó CD-k kaptak helyet a csomagolásban.

A Mio c250 esetében a térképek a készülék memóriájába vannak feltöltve, a MyGuide 3120 mellé pedig memóriakártyán mellékelik ezeket.

A készülékeket tartó adapterek jelentősen eltérnek egymástól. A MyGuide mellé egészen kicsiny méretű kart kapunk csupán, aminek sportos futóművel megáldott járgányoknál vehetjük hasznát. A Mio ezzel ellentétben egy márkás tartót tett a csomagba, így az könnyebben beállítható és jobban beér a vezetőtérbe egy messzebb lévő szélvédőről, mint a MyGuide merevebb megoldása.

Teszt közben

Teszt közben

Teszt közben


Töltés, tápellátás

A két készülék 12 voltos töltő adapterei igencsak eltérnek egymástól. Míg a Mio akkumulátora szabványos mini USB csatlakozón tölthető, addig a MyGuide szerkentyűjéhez jobb, ha a saját, különleges töltőjét használjuk. Nem mellékesen a MyGuide kábele nem is elég hosszú, így néhány autóban lehet, hogy nem is ér el a szivargyújtótól a GPS-ig.

A MyGuide abban a tekintetben is szerencsétlenebb, hogy a semmi sem mutatja, hogy éppen még tölt-e a gép, vagy pedig már levehető a tápról. A Mio egy LED-et kapott, ez ad tájékoztatást arról, mi is történik éppen akkumulátor fronton.

Eredmény

A két gép között óriási különbséget nem találtunk, ami egyik vagy másik darab egyértelmű győzelmét hozta volna.A Mio név jobban cseng, mint a MyGuide, és a készülék is szebbnek, összeszedettebbnek tűnik, az akkumulátora is jobban bírja a strapát. Utóbbinak azonban jobban olvasható, fényesebb kijelzője van. Ha azonben mindenáron az olcsóság az elsődleges szempont, akkor a MyGuide lehet a jobb választás.