Liberty 6000 ti – Összkomfort mindenhol 1

Liberty 6000 ti - Összkomfort mindenhol

Vezetőfülke, nappali, hálószoba, étkező, gardrób, fürdő és konyha, persze klimatizálva: egy korszerű lakóautóban mindezt megtaláljuk. Ezeket a funkciókat viszont a bemutatott lakóautó esetében alig több, mint 14 négyzetméteres alapterületen kellett megvalósítani, így minden centit és sarkot nagyon ésszerűen használtak ki a tervezők.

A hagyományos, alkóvos járművek mellett egyre népszerűbbek a sikkesebb és alacsonyabb légellenállású modellek fél- vagy teljesen integrált felépítménnyel. A Liberty 6000 ti a félintegrált (németül teilintegriert) változatok közé tartozik. A félintegrált járművek esetében a két első ülés fölött nincs ágy. A lakóautókat nem illik összekeverni a lakókocsikkal, a lakókocsit autó húzza, a lakóautó önjáró.

Fiat Ducatóra épül a képeken látható autó, amelynek alvázát a német AL-CO gyártja. A méretes lakóautót a Ducato legerősebb dízelmotorja hajtja, a 128 lóerős 2.8 JTD, amelynek nyomatéka 300 Nm 1800-as fordulaton. A közös nyomócsöves motor autópályán a terheléstől és főleg a sebességtől függően 10-12 litert fogyaszt. Erős motorjával, nagy tükreivel, a Ducato a könnyen vezethető kisáruszállítók közé tartozik, vezetési kényelmét a Liberty 6000 ti is megörökölte.

Elöl megfordítható pilótaülésekben utazik a vezető és utasa, a fotelek mindkét oldalán kartámaszt találunk. Fejük felett fedeles szekrények sorakoznak, a számtalan fiók, rekesz, szekrény a Lord-Münsterland-Caravan lakóautók egyik erénye.

Könnyen átléphetünk a vezetőfülkéből a lakótérbe, az ülések között kényelmesen tágas a hely. A lakótérben válik egyértelművé, miért hasonlítottuk egy Mercedes-hez az autót. A fával burkolt szekrények elegánsak, a konyhapult és a mosogató nem kevésbé előkelő. A belső tér egy jó ízléssel berendezett, modern otthont idéz, melegséget adó felületekkel és klasszikus színharmóniával.

Mellmagasság fölött körben szekrényeket találunk, biztonságos, mégis egy kézzel kezelhető zárakkal. Az étkező a felhajtható asztallappal négy személynek biztosít helyet. Az étkező helyén néhány kézmozdulattal 124 centi széles és 190 centiméter hosszú ágy alakítható ki.

Ez a kétszemélyes fekvőhely kiegészíti a hátsó 207×130 centiméteres ágyat. Az ágyak nem kárpitozott szivacsdarabok, a huzat rugós matracokat rejt. Az ágyak számából is látszik, hogy a Liberty 6000 ti négy személynek szól, biztonsági övből is négy van az autóban, a menetirányba néző üléseken.

Három gázégőn készülhet a vacsora, a konyhához tartozó, 103 literes hűtőszekrény gázzal, 12 és 220 voltos árammal is üzemel. A frizsider az energiaforrások közül automatikusan kiválasztja a megfelelőt. A mosogató és a zuhanyzó természetesen hideg-meleg vizes.

Ma már a kempingezés örömeit és hangulatát nem csak nyáron, hanem akár téli sítúra alkalmával is élvezhetjük. Egyre többen kelünk útra télidőben is lakóautóval. Tehetjük ezt teljes nyugalommal, hiszen a háromszoros hőszigetelés a nyílászárókon és a karosszéria szendvicsszerkezete egyaránt megvéd a tél hidegétől, vagy a nyári forróságtól. Az ablakok hővédő plexiből, fényvisszaverő árnyékolóból és szúnyoghálóból épülnek fel. A bejárati ajtót sem kell bezárni, egy belső szúnyogháló keret megvéd a rovaroktól és a folyamatos szellőzést is biztosítja. Felárért utastéri klíma rendelhető, a szellőzést a tetőablak javítja.

Ugyanilyen praktikus részletmegoldás a kihúzható tévépolc. A Liberty 6000 ti nagy előnye továbbá, hogy magas embereknek sem kell görnyedezniük a lakótérben, mivel a belső magasság 198 centiméter.

A hátsó ágy alatti tárolóhely kapacitása a nagy egyterűket idézi, a mindent elnyelő raktér bentről az ülések felhajtásával, kintről pedig egy szervizajtón át érhető el. A vizesblokkból távozó szennyvíz tárolása és ürítése higiénikus, kényes igényeknek is megfelel. A frissvíz tartály 60, a szennyvíztároló 80 literes. A tartalékokat visszajelző műszer segítségével olvashatjuk le.

Egy prémiumterméknek az ára is tükrözi státuszát, a Liberty 6000 ti listaára 16,2 millió forint. Az Utazás 2004 kiállításhoz kapcsolódóan most jelentős árkedvezménnyel vásárolható meg a színvonalas és elegáns belső kialakítású lakóautó.

A német Lord-Münsterland-Caravan cég termékeit hazánkban a Hegyalja Kft. forgalmazza. A Hegyalja Kft. fő profilja az autóalkatrész-értékesítés, a vállalat 15 éve foglalkozik alkatrész kis- és nagykereskedelemmel.

Lakóautók és lakókocsik értékesítésével 2002-ben bővítette tevékenységét a Hegyalja Kft. A használt és új járművek adásvétele mellett legalább ennyire fontos a lakóautók és lakókocsik bérbeadása.

Kölcsönzéshez vagy vásárláshoz a mail@hegyalja.hu e-mail címen, vagy a 23/416-778-as telefonszámon adnak tanácsot a cég szakemberei. Az összes bérbe adott lakóautó B-kategóriás jogosítvánnyal vezethető, mivel súlyuk nem haladja meg a 3,5 tonnát. A lakóautót vásárlóknak a munkatársak igény esetén megszervezik a vezetéstechnikai oktatást, hogy a nyaralást ne árnyékolhassák be nehézségek.
(x)