Miután a szlovák parlament a közelmúltban elfogadta a vonatkozó törvényt, csaknem öt hónap késés után, augusztus 1-jétől Szlovákiában is elérhetővé válik az egynapos autópálya-matrica – írja a Paraméter.

Az egynapos sztrádajegy ára 5,40 euró lesz, ami a mostani árfolyam szerint 2200 forintnak felel meg. A magyar, továbbá a cseh és az osztrák egynapos jogosultsághoz hasonlóan nem a vásárlást követő 24 órában, hanem csak a vásárlás napján lesz érvényes.

Lényegesen olcsóbb viszont a szlovák egynapos matrica, mint a magyar, hiszen az utóbbi – ami április 1-je óta kapható – 5150 forintért kapható. Ennél többet nem is kérhetnének el érte, mivel annak idején az Európai Unió kikötötte, hogy az egynapos matrica ára nem lehet több, mint az éves matrica árának 9 százaléka.

Ennek ellenére „aránytalanul drágának” tartják a hazai egynapos-matricát, így még május elején a parlament elé került a javaslat, miszerint 1000 forintra csökkentenék az árát:

Ami pedig Szlovákiát illeti, azon kívül, hogy augusztustól bevezetik az egynapos matricát, arról is döntöttek, hogy eltörlik az adott naptári év utolsó napjáig érvényes éves pályamatricát, de a 365 napos matrica továbbra is elérhető marad.