Nem volt hibátlan a kormány javaslata a benzinüzletben érdekeltek számára – ismerte be a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjúban. A miniszterelnök korábban azzal bízta meg a nemzetgazdasági minisztert, hogy „ne erőből lépjen föl”, hanem egyezkedjen az üzemanyag-kereskedőkkel, de végül mégis arra szólították fel a vállalatokat, hogy az áraikat „önkéntes alapon” igazítsák a régiós átlagárhoz.

A miniszterelnök szerint a KSH adatai a szomszédos országok mellett a lengyel, a cseh és a bolgár árakat is tartalmazzák. Az üzemanyag-kereskedők szerint viszont ez nem fair, mert ezeknek az országoknak az árait különböző okok miatt nem lehet összehasonlítani a magyarországi árakkal.

A kereskedők ezért azt kérték a kormánytól, ezeket az országokat hagyják ki az összehasonlításból, és csak a szomszédos országok árai alapján határozzák meg az átlagárat. A miniszterelnök erre azt mondta, hogy ez a kereskedők részéről jogos kérés, ezért újrakalkulálják a számokat, és eszerint fogják, de eszerint viszont „be is fogják tartatni” azt a korábbi megállapodást, hogy a hazai autósok nem fizethetnek többet az üzemanyagért, mint a szomszédos országok átlagára – írta a Telex.

A Mol április 29-én minden kútján tíz forinttal csökkentette az üzemanyagok árát. A nemzetgazdasági miniszter egy másnapi sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott az ATV kérdésére, hogy szerinte „úgy tűnik, megértette mindenki, mit szeretne a kormány”. A miniszter azt is mondta, nagyon örül, hogy a kereskedők az együttműködést választották az ellenállás helyett.

Idén január 1-jén 41 forinttal emelkedett az üzemanyagok jövedéki adója Magyarországon. Az emelésre egy uniós szabály miatt volt szükség, a kormány azonban a január 1-jei 380 forint körüli árfolyam helyett 420 forintos euróárfolyamon határozta meg az emelés mértékét. Január 1-től a benzin esetében 152,55, a gázolajnál pedig 142,9 forint az adó mértéke literenként.