A magyarországi üzemanyagárak régiós összehasonlításban az átlag környékén mozognak – közölte saját adatai alapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ). A szervezet honlapján elérhető táblázatban a 95-ös benzin és a normál gázolaj árai találhatók meg Magyarország mellett hat további országból, Ausztriából, Horvátországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából.

Az április 25-26-i adatok szerint a hét ország árai alapján a 95-ös benzin átlagára adókkal együtt 638 forint, a magyarországi ár 645 forint. A normál dízel régiós átlagára a MÁSZ által közölt adatok szerint 624 forint adókkal együtt, a magyarországi ár 635 forint.

Nem igaz, hogy durván kilógnak a régióból a hazai üzemanyagárak 2

Az elmúlt időszakban az üzemanyagok régiós átlagára a benzin esetében 4 forinttal nőtt, a dízel esetében 8 forinttal csökkent – közölte a szövetség. A MÁSZ szerint az üzemanyagárakat döntően a nyersolaj ára, a makrogazdasági folyamatok, geopolitikai konfliktusok és a forint árfolyama befolyásolják. Az elmúlt napokban az olaj árára hatással volt, hogy mérséklődött az Izrael és Irán közötti konfliktus geopolitikai kockázata, és a globális nyersolajtartalékok több mint 100 millió hordóval az elmúlt három év átlaga felett vannak.

A benzin esetében a nyári specifikációra való áttérés szezonális hatása, a tervezett finomítói karbantartások és az ukrán dróntámadások miatti oroszországi nem tervezett finomítói kiesések voltak a fő mozgatórugók. A gázolajnál a gyenge kereslet ellensúlyozta a folyamatos finomítói karbantartások okozta kínálat-visszaesést. Eközben nő az európai dízelimport, amely ugyancsak kedvező hatást gyakorolt a hazai és régiós üzemanyagárakra.

Nem igaz, hogy durván kilógnak a régióból a hazai üzemanyagárak 3

A kormány felszólította a hazai üzemanyag-kereskedőket, hogy az áraikat „önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz” a lehető legrövidebb időn belül. Ha ez nem történik meg, „a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét, és lépni fog” – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán, „kemény eszközökkel” való beavatkozás lehetőségére is célozgatva.