A Nemzetgazdasági Minisztérium nemrégiben utasítást adott a KSH-nak egy üzemanyagár-ellenőrző rendszer kidolgozására. Ennek első eredményeként meg is jelent egy összeállítás, amellyel kapcsolatban a KSH is felhívta a figyelmet arra, hogy kísérleti adatsorról van szó.

A Független Benzinkutak Szövetsége Egyesület (FBSZ) szerint a magyarországi benzinkutak közül csak a négy legnagyobb „színes” árait vették figyelembe, az országban működő kisebb hálózatok, illetve a színes hálózatokhoz nem tartozó, mintegy ezer „fehér” kút alacsonyabb árszínvonalú adatait, összességében a magyarországi kúthálózat több mint felét kihagyták. Ugyanakkor a közölt adatok tartalmazzák az autópályák mellett működő, kifejezetten magas árszínvonalú kutak adatait is, ami tovább torzítja (felfelé) a végeredményt.

Az egyesület szerint kísérletnek jó, de még finomításra szoruló, semmiképpen sem hiteles adatsor lett a végeredmény, ami alkalmatlan megalapozott döntések előkészítésére. Az FBSZ ezért „nagy örömmel fogadta” a Magyar Ásványolaj Szövetség által kiadott, minden szempontból szakmailag megalapozott adatokat, amelyek évtizedes tapasztalatokon alapulva, és az összehasonlításba bevont országok statisztikai gyakorlatával szinkronizálva sokkal pontosabb képet adnak, és amelyekről ismert a figyelembe vett adatok köre és a számítás módszertana is.

Az FBSZ szerint ezen adatok alapján az látszik, hogy minden megállapodás teljesült, hiszen a hét regionális országot összehasonlítva Magyarország a negyedik helyen áll az árak rangsorában. Az egyesület közleménye szerint ez a hat százalékkal magasabb áfaszintet, a jövedéki adót, a 3 százalék kiskereskedelmi adót, valamint a csak Magyarországon fizetendő, 8,50 forintos EKR-díjat is figyelembe véve rendkívül jó eredmény, és azt mutatja, hogy a magyarországi benzinkutak jövedelmezősége meg sem közelíti a régiós átlagot.

A független benzinkutak beolvastak a KSH-nak az új üzemanyagár-statisztika miatt 2

Grafika: Független Benzinkutak Szövetsége Egyesület

Az FBSZ következtetése az, hogy érdemi, hatékony és a gazdaság egészét tekintve pozitív módon csökkenteni az üzemanyagok árát kizárólag az adórendszeren keresztül lehet. A piaci folyamatok összekuszálása az ellátás biztonságának feladását, áruhiányt és az állam bevételeinek csökkenését eredményezné – írta az egyesület.