A Központi Statisztikai Hivatal a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében péntektől heti rendszereséggel közzéteszi új statisztikai gyűjtését a régiós üzemanyagárakról. A számok alapján elmondható, hogy a hazai üzemanyagárak a környező térség átlagárai felett vannak.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a benzinnél 3,2, a gázolajnál ötszázalékos eltérés látszik. Ez a benzinnél húsz, a gázolajnál harminc forintot jelent, ennyivel lógnak ki a hazai árak a régiós átlagból felfelé.

Visszatérhet a benzinárstop Magyarországon 2

A Portfolio.hu szerint a miniszter bejelentette, hogy a jövő héten a kormány össze fog ülni, és meg fogja vizsgálni, hogy szükséges-e beavatkozni a piaci árakba. A minisztérium vesszőparipája ugyanis, hogy a hazai üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kellene lenniük.

Visszatérhet a benzinárstop Magyarországon 3

Nagy Márton „szerdáig, csütörtökig” kért türelmet, de világosan jelezte, hogy nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése. A magyar kormány 2021 novemberében hatósági árat vezetett be az üzemanyagokra, 2022. december 7-ig benzint és gázolajat is 480 forintos literenkénti áron lehetett tankolni.