A Toyota 2021-ben kezdte el megújítani alvázas pick-up- és terepjárómodelljeit. A Tundra, a Sequoia, a Land Cruiser 300, a Land Cruiser 250 és a Tacoma után most itt az utolsó modell a sorban: a 4Runner, amely negyven év után hatodik generációjának fut neki.

Ez a SUV többre hivatott városi futkározásnál 1

A NTGA-F platform érdekessége, hogy a hagyományos létravázat társítja a személyautókra jellemző futómű-konfigurációkkal, valamint digitális, biztonsági és kényelmi funkcionalitással. Az architektúra legnagyobb szenzációja, legalábbis Európából nézve, hogy immár hibrid hajtásláncok beépítését is lehetővé teszi. így történt ez ebben az esetben is. Akárcsak a Tacománál, a modell 2,4 literes benzinmotorja kérhető önmagában, 282 lóerővel és 430 Nm-rel, vagy egy full hibrid rendszer elemeként, ahol a nyolcfokozatú, automata váltóba integrált, 48 lóerős villanymotor révén legfeljebb 330 lóerőt és 630 Nm-t küldhetünk a hajtott kerekekre.

Ez a SUV többre hivatott városi futkározásnál 39

A 4Runner kiviteltől függően kapható hátsókerék-hajtással, kapcsolható vagy állandó összkerékhajtással. A hátsó részlegesen önzáró differenciálmű minden esetben adott, de rendelkezésre áll központi differenciálzár (csak hibrid), illetve fixen zárható hátsó differenciálzár is. Minden 4WD kivitelhez jár a felező. Ez a terepalkalmasság mechanikus komponense, az elektronikusat pedig a különféle tapadásszabályozó üzemmódok, a kis sebességű haladást engedélyező tereptempomat, a talajnéző kamera és a hasonló funkciók adják.

Ez a SUV többre hivatott városi futkározásnál 40

Elöl kettős keresztlengőkaros, hátul több lengőkaros a felfüggesztés. A Trailhunter verzión elektronikusan oldható a kanyarstabilizátor, így terepen növelhető a tengelyartikuláció.

Újdonság a Trailhunter kivitel, amely emelt hasmagassággal (elöl 51, hátul 38 mm), nagy méretű terepabroncsokkal, speciális off-road lengéscsillapítókkal, valamint (a hibrid esetében) a légszűrőházba a levegőt magasról bevezető, ezzel a port és a vizet távol tartó sznorkellel támogatja az off-road kalandokat. A Trailhunter variáns esetében az orron elhelyezett LED-sor, valamint a tetőcsomagtartó is adott.

Ez a SUV többre hivatott városi futkározásnál 41

A 4Runner kettő vagy három üléssorral lesz rendelhető, de Európa a legjobb tudomásunk szerint továbbra is kimarad a lehetséges piacok közül.

Kattints ide, ha videón is megnéznéd a Toyota újdonságát.