Jóváhagyta az ellenzéki többségű lengyel szenátus is azt a törvényt, melynek értelmében júliustól ingyenessé teszik az állami autópályák használatát Lengyelországban – számolt be a hírről az MTI.

Az alsóházban (szejm) pénteken megszavazott törvényt a 100 fős szenátusban 73 szenátor támogatta, senki sem adott le ellenszavazatot, nyolc szenátor tartózkodott. Amennyiben a lengyel elnök aláírja a törvényt, az Országos Közúti és Autópálya Főigazgatóság által felügyelt szakaszokon az autópályadíjakat július 1-jével szüntetik meg a 3,5 tonnánál kisebb össztömegű járművek, vagyis a személyautók és motorkerékpárok számára.

Az említett szakaszok a Lengyelország nyugati és keleti határát összekötő A2-es és A4-es autópályán a Konin és Stryków közötti mintegy 100 kilométeres, illetve Wroclaw és Sosnica közötti 164 kilométeres útszakasz.

A lengyelországi sztrádák együttes hossza 4900 kilométer: az autópályák mintegy 1800 kilométert, a gyorsforgalmi utak pedig 3100 kilométert tesznek ki.

Ami az összesen 465 kilométer hosszú koncessziós szakaszokat illeti, ott korábbi bejelentések szerint a díjmentességről a kormány egy éven belül szeretne megegyezésre jutni a magántulajdonosokkal, és módosítani a vonatkozó törvényeken. Az említett koncessziós szakaszok szintén az A2-es és az A4-es, valamint az északról délre haladó A1-es autópályán találhatók.

A szerdán megszavazott törvény értelmében betiltják továbbá a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek sofőrjeinek, hogy előzzenek az autópályák, illetve gyorsforgalmi utak azon szakaszain, amelyeknek adott irányban csak két sávjuk van. Kivételt képez az olyan járművek megelőzése, amelyek a megengedettnél „jelentősen alacsonyabb” sebességgel haladnak.

A legtöbb európai országban pedig az egynapos autópálya-matrica jövő évi bevezetésére várnak az autósok – kivéve Cipruson, Észtországban, Finnországban, Máltán és Németországban, ahol szakaszosan vagy teljesen eddig is ingyenes volt az úthasználat –, aminek megvalósulását a magyar kormány is megerősítette: