Korábban a Vezess is beszámolt a hírről, hogy Magyarországon is lenne igény az egynapos autópálya-matricára, aminek bevezetésében egy európai uniós döntés hozhat áttörést.

Azóta kiderült, hogy hoz is: a Világgazdaság megkeresésére megerősítette az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), hogy jövőre valóban lesz egynapos autópálya-matrica. Ennek uniós szintű határideje 2024. március 25., amit az Európai Parlament (EP) és a Tanács Eurovignetta szabott meg, ugyanakkor a rendszer megenged némi időbeli rugalmasságot, így lehet, hogy valahol nem azonnal, hanem csak a jövő év második felében kerül sor rá.

A részletekről még nem döntött a kormány, így a pontos hazai dátum sem ismert egyelőre, de mint azt a portál levezette, az országoknak alapvetően az az érdekük, hogy minél kevésbé vezessék be a napi használati jogosultságot, az útdíjakból befolyó bevételek ugyanis meghatározóak az állami költségvetés szempontjából.

Mindazonáltal az Eurovignetta az egynapos matrica árszabását már meghatározta – mégpedig úgy, hogy annak ára nem haladhatja meg az éves jogosultság 9 százalékát. Ez magyar viszonylatban 5091 forintot jelentene: ugyan jelenleg a D1-es kategóriában 49 190 forintért kapható az éves matrica, az idén 15 százalékos inflációval kalkulálnak, amivel az összeg jövőre akár 56 ezer forintra is rúghat.