Graham Hill és Roy Salvadori a hatvanas évek legendás és sikeres autóversenyzői voltak. Az ő Jaguar E-Type versenyautóik ihlették azt a tizennégy felújított példányt, amelyet a gyári restaurációs részleg újított most fel.

Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 1
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 2

Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt

Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 17
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 18
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 19
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 20
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 21
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 22
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 23
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 24
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 25
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 26
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 27
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 28
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 29
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 30
Fotó megosztása:

A történet 1961 áprilisában kezdődött, amikor – mindössze egy nappal az E-Type világpremierje után – a gyárban Claude Baily főtervező előállt egy sor olyan módosítási javaslattal, amelyek erősebbé, gyorsabbá tették a modellt. Alig pár héttel később a fent említett úriemberek két dobogós helyezéssel indították útjára a modell motorsportkarrierjét, amely aztán a C-Type és a D-Type méltó örökösének bizonyult: az E-Type ZP modellek 1961 és 1964 között nem kevesebb mint huszonnégy dobogós helyezést értek el.

Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 31
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 32

 

Graham Hill indigókék versenyautója és Roy Salvadori gyöngyházszürke Jaguarja állt modellt a most bemutatott felújításokhoz. Nemcsak az autók színei és rajtszámmezői stimmelnek, de az olyan, korabeli módosításokat is átvezették, mint a felesleges ballasztnak ítélt díszítőelemek és lökhárítóbabák. Általában teljesen korhű megjelenésre törekedtek, a fa kormánykeréktől kezdve a motorházfedelet rögzítő bőrszíjig. Az utastérben az első győzelmek helyszínét, az Oulton Park (Graham Hill), illetve a Crystal Palace (Roy Salvadori) versenypályákat idéző grafika mellett egy-egy fél babérkoszorú is helyet kap – a két autó így együtt adja ki a legendát.

Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 33
Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 34

Minden egyes autóra 2000 munkaórát fordítottak a Jaguar Classic restaurátorai, akik a csomag vonzóbbá tétele érdekében csaltak egy kicsit: annak idején az összes versenyautó drophead, azaz roadster volt, Salvadori versenyautóját viszont kupéként álmodták újra.

Az autókhoz korabeli stílusú, de modern gyártású bukósisakokat is mellékelnek: ezeket gyártójuk kifejezetten az ügyfél fejméretéhez igazítja, sérülésmentes tárolásukra pedig az ülések kárpitozásánál használt bőrből méretre szabott táska szolgál.

Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 35

A kollekció összes tagját a Series 1 (1961-1964) E-Type alapjaira építették, beleértve annak 3,8 literes, 269 lóerős motorját. A mindennapi használhatóság érdekében az eredeti alumíniumhűtőt elektromos ventilátorral szerelték fel, a motor elektronikus gyújtást kapott, a kipufogórendszert nemesacélból építették újra. A váltót könnyen kapcsolható, végig szinkronizált, ötfokozatú, kézi egységre cserélték, amelynek alumíniumháza pont akkora, mint az eredeti, négyfokozatú, kézi váltóé, így gond nélkül beépíthető annak helyére. A csomagot takaróponyva, valamint a csomagtér padlója alatt elhelyezhető, egyedi emelő teszi teljessé.

Ebből az autóból nem vehetsz egyet, csak kettőt 36