A Budapest-Balaton kerékpáros túraútvonalat (Buba) tavaly nyáron adták át, rövid időn belül az egyik leglátogatottabb túraútvonallá vált az országban. A túraútvonal átvezet az Etyeki-dombságon, Kajászóra egy lendületes lejtővel érkeznek meg a bringások.

Az átadás után több baleset is történt ezen a lejtőn, az önkormányzat saját hatáskörben sebességlassító küszöböt helyezett el az úton. Csakhogy ezeknek a küszöböknek a kialakítása nem követte a szabványokat, vagyis valójában balesetveszélyesek voltak, a szakaszon továbbra is számos baleset történt.

Az egyeztetéseket követően elkészültek a szabványnak megfelelő tervek, az átépítés a szakasz lezárásával június 5-én elkezdődött. A kivitelezés június 11-ig tart, és ugyan kijelöltek kerülőutat, ezek csak szükségmegoldások. Az átépítés idejére emiatt fokozott figyelmet kérnek: a kerülőszakaszok országúti kerékpárral való áthaladásra alkalmatlanok, csak túrabiciklivel és hegyi kerékpárral használhatók.

A hír kapcsán levelet kaptunk gyakorlott kerékpártúrázó olvasónktól, amit érdekessége miatt az alábbiakban közlünk:

“Tisztelt Szerkesztőség!

Kerékpárútra semmilyen fekvőrendőr sem való, mert súlyosan balasetveszélyes. A már bekövetkezett balesetek miatt „szabványosra” átépülő fekvőrendőrök is balesetveszélyesek lesznek. A biztonságot ellehetetlenítő mesterséges útegyenetlenség nem lehet a sebességszabályozás eszköze, bár sokan nagyon hisznek benne. A briteknél a fekvőrendőr nem megdobja a járművet, hanem alapvetően hanghatás keletkezik a rajta való áthaladáskor.

Bizonyára drágább volna megfelelő nyomvonalon, megfelelő eséssel építeni kerékpárutat, de akinek ehhez nincs tehetsége és türelme, az talán ne is építsen ilyesmit.

A családdal Németország és Ausztria (és Elzász) kerékpárútjait bejártuk, sok szépet és jót láttunk, de fekvőrendőrt egyet sem. Például: Leipheim és Marxheim (Donauradweg) között több jelentős emelkedő és lejtő is van a kerékpárúton, de fekvőrendőr egy sem. A kerékpáros egyesületeknek nem írok, mert úgy tűnik, ők valami mással vannak elfoglalva.

Köszönöm a figyelmüket, jó munkát kívánva: M. T.”