Még az év elején járta körbe a Vezess, mennyibe kerülnek a legolcsóbb új autók a magyarországi piacon, azóta azonban az orosz-ukrán háború és az azáltal generált infláció hatására drasztikus áremelkedés tapasztalható ezen a fronton.

Míg korábban még három modell is elérhető volt maximum négymillió forintért, 2022 októberében esélytelen 4,3 millió forint alatt új autót találni idehaza – derült ki a Pénzcentrum gyűjtéséből. A Mitsubishi Space Starért immár 4,33 milliót kérnek el, ami 770 ezer forintos, azaz több mint 20 százalékos drágulást jelent. A Hyundai i10 ára majdnem egymillióval, 4,5 millió fölé ugrott, míg a jelenleg harmadik legolcsóbbnak számító Kia Picanto ára 4,65 millió forintra rúg, egy 650 ezres emelkedés után.

A gazdasági portál szerint „innen jön a hidegzuhany”, mivel a listán következő Fiat Panda, Dacia Sandero és Suzuki Ignis is átlépte az ötmilliós küszöböt. A magyarok kedvenceként ismert Suzuki SX-4 S-Cross már 7,5 millió forintot kóstál, miután szeptember közepén megemelték az Esztergomban készülő modell árát is.