Az utolsó eladásra szánt Lotus Elise is gazdára talált, amiből 1996-tól több mint 35 ezer példány készült . Három generációt ért meg a pehelykönnyű sportautó: az első széria 725-755 kilogrammot nyomott, de a legújabb, 2011-től gyártottak tömege sem érte el az egy tonnát.

Az Elise-érát lezáró Sport 240 Final Edition, melynek színe a Championship Gold névre hallgat, tulajdonosa pedig nem más, mint Elisa Artioli. Az ő nagyapja, Romano Artioli vette meg a Lotust a General Motorstól még 1993-ban.

Névadójához került az utolsó Lotus Elise 1

Elisa Artioli csütörtökön vehette át a kulcsokat az angliai Hethelben, így már két Elise büszke tulajdonosa, hiszen egy első szériás, 118 lóerős darab is a birtokában van, ráadásul a mai napig használja. Az új Elise-t 1,8 literes, négyhengeres, kompresszoros motor hajtja, melynek teljesítménye 243 lóerő. Álló helyzetből 4,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, de nem is csoda, hiszen csupán 898 kilogrammos.

A Lotus még az előző év végén bejelentette, hogy száműzi legklasszikusabb típusait, így az Elise mellett az Exige-et és az Evorát sem gyártja többé.