Amint arról korábban is hírt adtunk, vadonatúj típusokkal bővíti kínálatát a Mazda. Ezek közül az elsővel, a CX-60-assal március 8-án ismerkedhetünk meg. Az ötüléses szabadidőjármű vadonatúj padlólemezre épül, ugyanarra, amire két év múlva a CX-80, egy még nagyobb, három üléssoros crossover is.

Az új technológia legfontosabb hozománya a plug-in hibrid hajtáslánc. A 2,5 literes, soros négyhengeres benzinmotorra épülő rendszer legnagyobb kombinált teljesítménye 300 lóerő körül alakul. A korábbi értesülések szerint hagyományos benzin- és dízelmotorok is szerepelnek majd a kínálatban, erről most nem nyilatkozott a Mazda.

a videó a hirdetés után indul

Mivel a Mazda és a Toyota egyre szorosabbra fűzi együttműködését, feltételezhetnénk, hogy a hajtáslánc megegyezik azzal, ami a Toyota RAV4 és a Lexus NX plug-in hibrid verzióiban dolgozik. Ez azonban nem így lesz: a paraméterek hasonlósága ellenére saját fejlesztésű rendszerről van szó, amely hosszában beépített benzinmotort és nyolcfokozatú automata sebességváltót alkalmaz. Érdekesség, hogy a CX-60 hátsókerék-hajtású lesz.

Az európai kínálatot gazdagító újdonságokon túl további kettő szabadidőjárművet (összesen tehát négyet) is fejleszt a Mazda, a CX-70 és a CX-9 azonban várhatóan csak Észak-Amerikában lesznek kaphatók.