Miközben a Hyundai érzelmi-életmód vonalon közelítette meg a kérdést, testvérmárkája, a Kia nem vacakolt ennyit. Ha izgalmas belsőt akarsz látni, kattints ide, és nézd meg a Hyundai Seven tanulmányt, ha pedig egy szériagyártáshoz közeli, három üléssoros villanyterepjáróra vagy kíváncsi, maradj itt.

Nagycsaládos villanyautó érkezik 1

A két autó a műszaki alapokat tekintve azonos, ugyanúgy a Hyundai csoport E-GMP elektromos platformjára épülnek, mint egyébként már szériagyártású kisebb testvéreik: a Hyundai IONIQ 5 és a Kia EV6.

A Kia mostanában az ellentétek egységében keresi önazonosságát, és így tesz a Concept EV9 is: egyszerre kalandos és robusztus, vidám és szigorú. A karosszéria szögletes vonalait lágy tömegek oldják.

Nagycsaládos villanyautó érkezik 81

A Hyundai nem árulta el, a Kia igen: az autó 4930 x 2055 x 1790 milliméteres, tengelytávja 3100 mm. A villanymotor teljesítménye titok, a töltőé viszont nem: brutális 350 kW-tal pumpálja az egyenáramút az akkuba, amely így akár 20 perc alatt 80%-ra tölthető. A hatótávolság 480 kilométer körüli.

A Kia tigrisorra megmaradt, de immár digitális formában. A motorházfedélen kialakított lemezek sem légbeömlők, hanem napelemek – így változnak meg a XXI. században a klasszikus stílusjegyek.

Nagycsaládos villanyautó érkezik 82

A tetősínek is különlegesek: használaton kívül behúzhatók, így csökkentik a légellenállást. Tükör nincs, helyette kamera került az autóra, amelynek képe a szélvédőoszlopra szerelt monitorpáron látható.

A szögletes karosszériaidomok tematikáját folytatja a szinte teljesen sík oldalablak, amelyet méretes panoráma napfénytető egészít ki.

Nagycsaládos villanyautó érkezik 83

A belső térben három sorban hat (vagy inkább 4+2) ülést találunk, az első és a harmadik sor elforgatható, így ülhetünk négyen egymással szemben, akár a középső üléssort asztalként használva, vagy a lábunkat a csomagtérnyíláson kilógatva, leghátul. Sorozatgyártásba persze várhatóan hét üléssel kerül majd a kocsi, a sokgyermekes családok legnagyobb örömére.

Nagycsaládos villanyautó érkezik 84

A műszerfalon egy interaktív, 27 colos, ultraszéles kijelzőt találunk. Míg a Hyundai Seven botkormányt kapott, a Kia Concept EV9 megőrizte a kormánykereket, bár a kerék nem pontos megfogalmazás.

A belső tér felületeit újrahasznosított, újrahasználható anyagok borítják, a kárpitozás vegán (azaz bőrmentes).

Nagycsaládos villanyautó érkezik 85

A Kia Concept EV9 részleteit bemutató gyári videót alább tekintheted meg.
Ha nem indul magától a film, kattints a képre.

a videó a hirdetés után indul