Röviden – Hyundai Ioniq 5
Mi ez? Villanyautó a Hyundaitól teljesen új platformra építve. Arányaival ellentétben nem kompakt, hanem elég nagy autó hátsó-, vagy összkerékhajtással, 360-481 kilométeres hatótávolsággal, nagyon sok ötlettel és jó vezethetőséggel
Mit tud? Jó ergonómiát, nagyon jó összeszereltséget és minőséget, remek vezethetőséget adni és egy elég tágas utasteret
Mibe kerül? 14,99 millióról startol Magyarországon a kisebbik akkumulátorral és csak hátsókerék-hajtással
Kinek jó? Ez már nem csak városi használatra jó, méretei és hatótávolsága miatt első autónak is tökéletes

Ha én német autógyártó lennék, biztosan nagyokat nyelnék most szótlanul, hogy a bődületes reklámkampánnyal beharangozott, új világot elhozó elektromos autóm gyengébb egy csupán 45 éve létező koreai márka első önálló villanyautójához képest. Nem feltétlenül vártunk volna sokat a Hyundaitól, de nem csak elvégezték a feladatot, hanem olyan villanyautót raktak le a közönség elé, ami tetőtől a padlólemezig véresen komolyan átgondolt. Az Ioniq 5 bizonyít, nem csak ígérget. Itthon vezethettük az újdonságot!

Bumm a fejbe! Ezzel letarolja a németeket a Hyundai 1

Külső

Tök jó, hogy a Hyundai csinált egy klasszikus kompaktot érdekes, retrós, mégis modern formákkal. Nem? De, csak elszabták a méretarányokat és két számmal nagyobb modell jött ki a 3D-nyomtatóból. Mert az Ioniq 5 hiába néz ki úgy, mint egy Golf/Astra/Focus-konkurens, a kereken 3 méteres tengelytávjával bizony a nagy SUV-k között játszik méretben.

1,89 méter széles és 4635 milliméter hosszú, magassága 1605 milliméter. Az Ioniq 5 nagy autó, mégsem tolakodó, vagy furcsa. A villanyautós alapokban épp az a legjobb, hogy bármilyen formája lehet, nem kell igazodni szinte semmihez, így lehetett barátságos formákat adni egy SUV-s méretekkel, 16 centis hasmagassággal és 19 colos kerekekkel ellátott autónak. 

Bumm a fejbe! Ezzel letarolja a németeket a Hyundai 79

Városba már elég nagy, főleg szélessége miatt, hatótávolsága pedig messzebbre is engedi

Bumm a fejbe! Ezzel letarolja a németeket a Hyundai 80

Mint valami olcsó grafika, épp ettől tűnik ki a tömegből

Piszkosul jól néz ki. Másként izgalmas, mint ahogyan egy sportautó. A formatervben ötletek vannak, pofátlanul egyszerűen kivitelezett, átgondolt és hihetetlenül precíz gegek. Emellett most szinte minden, de tényleg, minden új formaterv a vevői igényeknek való megfelelésnek tűnik. De az Ioniq 5 nem olyan. Ez nem az az autó, amit mutatni akarsz a szomszédoknak, mert csillog meg látványos. Ez most egy olyan dolog, amire lehet vágyni, amit nézni akarsz, mert nemhogy bántja a szemed, de látni akarod, megérteni, hogy lehet a 80-as éveket ennyire klasszul átültetni a modern világba.

Szinte szögegyenes vonalakból áll, komolyan, egy négyzetrácsos füzetben le lehet rajzolni a legtöbb részletét bármiféle ív nélkül. Azok az első nappali menetfények, meg a hátsó lámpák, amiből van teljesen egybefüggő LED-paneles is. Most komolyan, mindenki egyre kisebb ledekből álló lámpákat kreál, ez meg itt egy szélesre húzott tetris panel. És erre a felszabadult poénra már nagy szükségünk volt.

Bumm a fejbe! Ezzel letarolja a németeket a Hyundai 81

Tegye fel a kezét, akinek nem jut eszébe a Vector W8!

Kicsit golfos a C oszlop, de kit érdekel? Nincs hátsó ablaktörlője, mert az aerodinamikája miatt nem lesz koszos, vagy vízcseppes a hátsó ablak, mint a szedánokon, vagy a kupékon. (Kilincseit ki kell billenteni, sárvédőíveit becakkozták és nagy sík lemezeket használtak. Tükrei még igaziak – hála az égnek -, fényezései között pedig több selyemfényű is szerepel, ezekkel adja ki igazán a forma.

Belső

Belül inkább lett otthonos az Ioniq 5, mintsem formabontó. Egyszerű formák, lekerekített élek, és persze óriási terek fogadnak benne mindenhol. Nincs pazarlás, mindenkinek a lehető legtöbb jut láb-, fej- és válltérből is. Terpeszkedősen tágas elöl, visszhangzóan nagy hátul és mindemögött még egy 527 literes csomagtartó is szerepel padló alatti rekesszel, meg az első orr-csomagtartóval együtt.

Ötletekből itt sincs hiány, de rendesen meg kell fizetni az árát, ha tényleg szeretnénk élvezni mindet. Előre elkerülhetetlenek fotelek, amelyeket otthon is szívesen elfogadnánk, lábtartóval meg puha töméssel együtt. Még a sofőr ülése is kaphat állítható lábtartót, hogy lehessen kényelmesen tolni egy délutáni szundit, amíg feltölt az autó 20 perc alatt 10-ről 80%-ra. Ugyanakkor lehet akár sofőrös autó is belőle, így hátra kerülhetnek elektromos mozgatású, fűthető és szellőztethető ülések, amiket ráadásul még elölről is lehet szabályozni.

Bumm a fejbe! Ezzel letarolja a németeket a Hyundai 82

Kellemes a beltér, kialakításra, látványra és minőségre is

Bumm a fejbe! Ezzel letarolja a németeket a Hyundai 83

Újrahasznosított műanyagból készülnek a kárpitok, a szövetek, és semmi sem rossz minőségérzetű

A magas felszereltségű modellekbe puhított újrahasznosított műanyagból készül az ajtókárpit, az alacsonyabbakba, mint a próbált autók, rideg, karcolódó műanyagból. Az újrahasznosított műanyagoknak itt most elég nagy szerepük van. Amit lehetett, abból készítettek hozzá, lesz majd olyan szőnyeg, amit csak az óceánokból kiszedett elhagyott halászhálók feldolgozásával készítettek.

Két 10,25 colos kijelző figyel a műszerfal tetején világos keretbe foglalva. Bal szélén nem hangszóró, hanem egy mágnesezhető panel található a kis jegyzeteinknek vagy kinyomtatott fotóinknak. Érdekes megoldás az alsó bajuszkapcsolóra tett váltókapcsoló, de végül is, működik a dolog. Megmaradt a hagyományos klímakonzol és a fölötte lévő gyors gombok, és még a kormány bal oldalán is találunk autószerű kapcsolópanelt. A rövid próba alatt mindent nem tudtunk átnézni, de az biztos, hogy csak elöl van három hagyományos USB-csatlakozó, szóval semmi nem marad töltés nélkül.

Összetett a menü és a műszeregység is, rengeteg a lehetőség, amiket majd egy hosszabb teszt alatt fogunk tudni kipróbálni. Az alapülésekben sem rossz utazni, sőt. Jó tömésűek, kényelmesek, egyedül a kormány állíthatóságán lehetne javítani ergonómia szintjén, nekem hiányzik még egy-két centi mélység állíthatóságban, egyébiránt ez egy kellemes hely utazásra és vezetésre is.

Bumm a fejbe! Ezzel letarolja a németeket a Hyundai 84

Komfort ülések is kérhetőek elektromos mozgatással hátul is(!)

Technika

Senkitől nem vesz padlólemezt a Hyundai, saját fejlesztésű gördeszkát használnak az Ioniq 5 és a Kia EV6 alatt. Ezek variálhatósága elég bőséges, alapvetően csak hátul van motor, de előre is kerülhet. Az Ioniq 5 padlólemezébe kétféle akkumulátor kerülhet, 58, vagy 72,7 kWh-s. Villanymotorja alapvetőn 170 lóerős, de kaphat első villanymotort is a kisebbik akkumulátorhoz, úgy 235 lóerő és 650 Nm nyomaték az összteljesítmény. A nagyobb akkuhoz 218 lóerős hátsó villanymotor jár, az összkerekes pedig 306 lóerőt teljesít ebből a változatból.

Állandó mágnesű szinkronmotor hajtja vagy csak a hátsó vagy az első motorral együtt mind a négy kereket. Ha nem használjuk, az első villanymotort egy tengelykapcsoló automatikusan leválasztja a hajtásláncról, így a kerekek nem forgatják feleslegesen az épp használaton kívüli villamos gépet.

Tasakos (angolul pouch) cellákból áll az akkumulátor, 12 cella alkot egy modult, és összesen 20 modulból állhat össze az akkupakk, ami 240 cellát jelent. A cellák feszültsége lemerítve 2,6, feltöltve 4,2 V. A beszállító a dél-koreai olajvállalatból kifejlődött SK Innovation, amely az SK Battery leányvállalattal európai léptékkel is jelentős akkumulátorgyárakat épít ki a már meglévő mellett Komáromban, illetve a Fejér megyei Iváncsán. Mivel a cégnek Koreában is van gyártókapacitása, vélhetően a Hyundai Ioniq 5-ben nem komáromi cellák tárolják az elektromos energiát.

Bumm a fejbe! Ezzel letarolja a németeket a Hyundai 85

Kibillentősek a kilincsei, felárért motorosan csinálja

Váltóáramról három fázison 11, egy fázisról 7 kW-tal tölthető az autó, ami vállalható kompromisszum. Otthon egy potens fali töltővel így is megtelik reggelre a nagyobbik akku, út közben meg úgyis fontosabb az egyenáramú villámtöltés sebessége. És ebben remekel az Ioniq 5, mert alapáron tölthető nemcsak az iparági normának tekinthető 400 voltról, de 800 voltos feszültséggel is.

A kisebbet 180, a nagyobbik akkut pedig akár 220 kW-tal is lehet tölteni, amivel 18 perc alatt megvan a 10-ről 80%-ra való töltés. Váltóáramról (AC) 7, vagy 11 kW-tal tölthetjük fel az Ioniq 5-öt, viszont nem csak felvenni, hanem leadni is tud. 16 amperes teljesítménnyel egy fázison képes üzemeltetni hagyományos háztartási gépeket is. Vagyis bárhol bármikor lenyírhatjuk a füvet kedvenc elektromos fűnyírónkkal, vagy főzhetünk egy jó lecsót a szántóföld közepén.

Bumm a fejbe! Ezzel letarolja a németeket a Hyundai 86

Bármilyen elektromos háztartási eszközt lehet róla üzemeltetni

Vezetés

Sokat nem ígér egy villanyautó vezetése, mégis úgy tűnik, hogy a kezdeti lelketlenség kezd a másik irányba billenni. Azzal, hogy az Ioniq 5 farmotoros és a súlypontja is nagyon alacsonyan van az akkumulátor miatt, előrevetít pár igazán jó tulajdonságot. Például a jó fordulékonyságot, ami tökéletesen igaz rá. Nagy kormányszögeket enged, vagyis a parkolás nem nagy művészet vele.

Csak hátsókerekes kiviteleket próbáltunk egyelőre, így az elmondható, hogy a kormányon nincs semmiféle hajtási befolyás. Könnyedén fordul, könnyűnek is érződik, ami az 1830 kilós önsúlyt tekintve elég nagy csoda. Mozgás közben is könnyűnek hat, dinamikus és fürge, kormányzása sincs túlsúlyozva. Erre a könnyed érzetre nem cáfol rá kanyarodáskor sem, nincs komoly oldaldőlés, vagy ügyetlen mozdulat. Amilyen egyszerűen elindul és megáll, úgy vesz be kanyart nagyobb tempóval is.

Bumm a fejbe! Ezzel letarolja a németeket a Hyundai 87

Alapáron csak hátul hajt, mindkét akksival kérhető összkerekes is

Nincs orrtolás, vagy bukdácsolás, lerobbanthatatlannak tűnik az útról, ami egy nagyon jóleső érzés, ha már a technika alapvetően ennyire egyszerű. Nincs túlbonyolítva semmi, egész egyszerűen zavartalan vezetni, de megkockáztatom, hogy van benne élményfaktor is, jól érezhetően hátul hajt, amitől az egész vezetése nagyon autószerű.

Vezetéstámogatóinak hada 2-es szintű önvezetést is ígér, amennyiben minden körülmény teljesül. Vagyis vannak előttünk, lehet tartani a távolságot, és vannak normális minőségű felfestések is. Ezekkel áll igazából hadilábon az Ioniq 5. Minden eddigi verziónál ügyesebb és pontosan a sáv közepén tartja az autót, de elég egy halványabb szakasz, vagy szembe tűző napsütés, és képes elengedni a kormányasszisztenst hosszú percekre, ami nem szerencsés.

Állítható, hogy mennyire legyen erős a „motorfék”, vagyis a visszatáplálás mértéke. Van i-Pedal funkciója, amivel állóra fékezi az autót elengedett gázpedálnál, vagyis egyetlen pedállal vezethető a kocsi. A másik véglet pedig a teljes vitorlázás, a kettő között pedig van 3 fokozat az erősséget illetően.

Bumm a fejbe! Ezzel letarolja a németeket a Hyundai 88

Szolid hátsó légterelő… Nincs ablaktörlője, mert állítólag annyira jó a légellenállás, hogy nem kell

Kellemesen feszes, de van rugózása, ez is a súlynak köszönhető. Masszív, nagyon jól összerakott autó hatását kelni, ami a magasabb felszereltségű verzió bővített kárpitozása miatt csak még jobb lehet. Nagy az utastér, de jó az akusztikája, kellemes a szemnek, amit látunk magunk körül, és megérinteni is jó. A Hyundainak sikerült egy otthonos és egyszerű belteret alkotnia.

Költségek

Jelenleg az egyik legígéretesebb árú nagy akkumulátorkapacitású villanyautó a piacon. 14,99 millió forintnál startol listaáron, amire a 1,5 milliós állami támogatás is igénybe vehető. Ebben a Comfort szintben a holttérfigyelőn és keresztirányú ütközésre figyelmeztetésen kívül minden vezetéstámogató szerepel, de csak az alap ledes fényszórókkal világít. A Dual LED egységekért eggyel magasabb szintet kell választanunk, a Premium 15,99 milliónál indul.

A mindent tudó First Edition 1 millió forintos kedvezménnyel 20,899 millió forintba kerül, és épp csak olyan tételekkel emelhetjük az árát, mint a metál-, vagy selyemfényű fényezések, valamint a 200 000 forintba kerülő Solar tető, amikor üvegtető helyett napelemekkel borítják be az Ioniq 5 tetejét.

A Hyundai Ioniq 5 és vetélytársai – Listaár, forint
Hyundai Ioniq 5 (217 LE) 14 999 000
Volkswagen ID.3 (204 LE) 13 981 430
Audi Q4 e-tron (170 LE) 16 550 640
Bumm a fejbe! Ezzel letarolja a németeket a Hyundai 89

1,9 méter széles, szinte csak egyenes vonalakból áll a formaterve

Értékelés

Ha mellé állítanánk egy VW ID.3-at vagy egy Lexus UX-et, nem a koreai modell lenne rossz helyzetben. Az Ioniq 5 nagyon ötletes, stílusos, és mindezekkel együtt praktikus, ráadásul még vezetni is jó. Az alapokat ügyesen összerakták, amire olyan dobozt húztak, amitől csak tátjuk a szánkat. Az Ioniq modellcsalád bővülni fog hamarosan. Erős szereplőnek ígérkezik a Hyundai a villanyautós piacon, az már biztos.

Mellette – Ellene
 
  • Helykínálat
  • Minőség és összeszereltség
  • Ötletes megoldások
  • Vezethetőség
  • Konkurensekhez képest jó ár
 
  • Alacsony felszereltségnél gyenge műanyagok
  • Városba elég nagy
  • Vezetéstámogatói nem túl biztosak

Szavazás