Közel hat órányi üldözés után sikerült elkapni egy férfit Los Angeles mellett február 3-án. A dél-kaliforniai hajsza akár filmbe illő is lehetne, igaz, legfeljebb egy vígjátékba: a negyed napnyi hajsza jelentős részét ugyanis 30-50 km/órás tempóval tette meg a Chevrolet Malibuval menekülő bűnöző.

A rendőrség egy egyszerű közúti ellenőrzés során találkozott össze a korábban rablásokkal is összefüggésbe hozott emberünkkel, aki azonban inkább elhajtott, mert fegyver volt nála. Ekkor kezdődött meg az üldözés, mellyel kapcsolatban a Los Angeles-i rendőrség őrmestere elmondta, ő még nem hallott ennyi ideig elhúzódó procedúráról.

A tempó drasztikusan a negyedik óra körül kezdett visszaesni: ekkor veszítette el bal első gumiját a Malibu, de később a jobb első és a bal hátsó is lejött róla. Az egyetlen ép gumival már nem tudott akkora tempót diktálni, amivel lerázhatta volna a zsarukat, de a technika sem bírta a nyüstölést: közel hat óra után a bal első kerék teljesen leesett, és már nem tudta folytatni a menekülést.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem alkalmazták a rendőrök az üldözéseknél használt “kedvenc” fegyverüket, a PIT-manővert. A mozdulat lényege, hogy a rendőrautóval kibillentik a menekülő autót egyensúlyából, így az legalább megforog, vagy teljesen meg is állhat.

A kérdésre az őrmester, Juan Garcia válaszolt. “Irányelveink tiltják, hogy PIT-manővert hajtsunk végre egy olyan járművel szemben, melyről úgy gondoljuk, hogy fel lehet fegyverezve. Így hátrányba kerülnénk, amikor megforgatnánk: szembe kerülne velünk, ami nem biztonságos” – magyarázta.