A soapbox (magyarul szappanosláda) olyan kormányozható, fékezhető, kerekes szerkezet, amellyel régen gyerekek gurultak le a domboldalon, mára pedig komoly (illetve pont, hogy komolytalan) sporttá fejlődött, Red Bull bajnoksággal meg minden.

a videó a hirdetés után indul

A Hyundai nem az ökörködés miatt fogott bele a Soapbox tervezésébe, sőt, nem is a versenyzés, hanem inkább az építés folyamata motiválta őket: olyasvalamit akartak alkotni, amit aztán otthon, családi vagy baráti körben megépíthetnek az ügyfelek. A gondolatnak kétségtelenül van köze a koronavírus járvány miatti karanténhoz, a bezártsághoz és az unaloműzéshez, de ha belegondolunk, az autóépítés is van olyan jó móka, mint a társasjátékozás.

Amikor a Hyundai európai formatervező irodájának munkatársai megalkották a Soapbox-ot, kifejezetten olyan anyagokban és formákban gondolkodtak, amiket egyrészt beszerezhetünk egy átlagos barkácsáruházból, másrészt minimális kézügyességgel és közepesen felszerelt szerszámos kamrával össze tudunk állítani.

a videó a hirdetés után indul

Ezért is kapta a Hyundai 45 tanulmányautó könnyen megformálható, szögletes idomait a Soapbox, a botkormány karjait csavarhúzókból alakították ki; a 176 x 100 cm-es járgány talicska-kerekeken gurul.

Az építésben az alábbi videó nyújt segítséget:

a videó a hirdetés után indul