Más autógyártókhoz hasonlóan a Ford is sokat fáradozik azon, hogy minél több szolgáltatást sűrítsen autóiba, de ugyanakkor megkönnyítse azok kezelését. A szolgáltatásokat összefogó rendszert találóan, az angol gondolkodni szó sajátos írásmódjával SYNC-nek nevezte el. Épp a napokban leplezték le a negyedik generációt, amely a Mustang Mach-E modellben mutatkozik be, de jövő évtől kezdődően a márka többi típusaiban is elérhetővé válik.

A SYNC korábbi, folyamatosan fejlődő generációi is képesek voltak a navigáció, a mobiltelefon, az autó fedélzeti szórakoztató rendszereinek kezelésére, internetkapcsolat létesítésére – és mindezt akár hangvezérléssel is megtehettük. Az új, negyedik generáció azon minden szempontból túllép az előzőeken, és arra is kísérletet tesz, hogy a lehető legszemélyesebbé tegye autó és ember kapcsolatát. Erre talán az a legjobb példa, hogy a rendszer megjegyzi és nyilvántartja a rendszeresen ismétlődő eseményeket, és ha egyszer valamiért elmaradna, szóban javaslatot tesz annak elvégzésére. Például ha hétköznapokon mindig ugyanakkor visszük edzésre a gyereket, de egy szerdán elfeledkeznénk erről, a rendszer szóvá teszi: „Nem kellene edzésre vinni a gyereket?”

Ez az autó megmondja, mikor mit kell tenned 1

Álló formátumú, 1,5 col átlójú, HD felbontású érintőképernyőn vezérelhető a Mustang Mach-E fedélzeti rendszere. Alul a közvetlen elérést adó gombokat helyettesítő ábrák – például a hangerőé, ami szabályosan tekerhető

Sajnos magyarul nem képes erre, mert bár a rendszer nem kevesebb mint 15 nyelven beszél, de ebbe a kisebb országok nyelvei nem fértek bele, így a magyar sem. Ellenben nem előre meghatározott szavakat kell megtanulnunk, és nem kizárólag csak azokat érti meg (mint a korábbi rendszerek), hanem immár teljesen szabadon, a saját szavainkkal lehet hozzá beszélni, mert már azt is képes felismerni és annak megfelelően cselekedni. Mondhatjuk például, hogy szeretnénk inni egy kávét, vagy tankolni akarunk (persze angolul, németül, vagy a 15 nyelv valamelyikén), és a rendszer máris javaslatot tesz közeli kávézókra, illetve benzinkutakra. A nekünk tetsző hely kiválasztása után pedig a navigációs rendszer azonnal  odavezet.

A benzinkutas példát persze majd a további Ford modellekre kell érteni, hiszen a Mustang Mach-E elektromos autó. A SYNC rendszer így neki a feltöltésben segít, azaz javaslatot tesz a közelben lévő töltőhelyekre, és ha elfogadjuk valamelyiket, odavezet minket. De nemcsak ebben segíti a Mach-E sofőrjét, hanem a navigációs útvonalat is úgy dolgozza ki – persze, csak ha úgy akarjuk –, hogy a fogyasztás a lehető legalacsonyabb legyen, vagyis egy feltöltéssel a legmesszebb jussunk. Ha pedig már úti célunk közelébe érünk, megmutatja, hol találunk szabad parkolóhelyet, amihez szintén elvezet.

Ez az autó megmondja, mikor mit kell tenned 2

Mobiltelefonról minden megtudható az autóról (töltöttség, hatótáv, stb.), ellenőrizhetjük a töltési folyamatot és számos beállítás is módosítható, beleértve az előfűtés, vagy az előklimatizálás bekapcsolását is

A mobiltelefonnal is szorosabb az új SYNC kapcsolata. A jövendőbeli Mach-E tulajdonosok a mobiljukon már azelőtt beállíthatják autójuk fedélzeti rendszereit, mielőtt átvennék új autójuk kulcsait. Ez a képesség természetesen továbbra is megmarad, tehát mobiltelefonról minden átállítható, illetve akár az otthoni fotelünkben ülve is beírhatjuk a navigációs címet. Az autóhoz közeledve ráadásul a rendszer felismeri a mobilt, erről azonosítja az éppen aktuális vezetőjét, és ha szükséges, mindent azonnal hozzáállít: az ülést, a tükröket, a kedvenc rádióadókat, a központi érintőképernyőn megjelenő képet, mindent. Az érintőképernyő sem átlagos, az álló formátumú szerkezet átlója 15,5 col, HD felbontású, és éppúgy kezelhető akár kétujjas parancsokkal, mint bármely mobiltelefon.

Bár máris sokat tud az új rendszer, felkészítették, hogy képes legyen a továbbfejlesztések befogadására, illetve szolgáltatási körének bővítésére. Ehhez nem kell szervizbe vonulni, a frissítések immár online is érkezhetnek, méghozzá akár az előre megadott időben, például éjszaka. És ehhez nem kell más, csak vagy az autó fedélzeti modemje, vagy a házi wifi-rendszer.