Noha gyümölcsöző siker a rendőrség Pofátlan(tan)ítás című, civil autós sorozata, a hétköznapi razziák továbbra is hatékony fellépésnek bizonyulnak a szabálytalan autósokkal szemben.

Egymással versenyző motorosok a Váci úton

2020. augusztus 28-án éjszaka folytatták a „Lavina” elnevezésű komplex ellenőrzést Budapest több kerületében, a gyorshajtókon túl a rossz műszaki állapotú vagy engedély nélkül átalakított járművekre is vadásztak a BRFK egyenruhásai.

Az egyik járőrkocsiban két motorosra figyeltek fel a Váci úton. A motorok a piros lámpánál egymás mellé álltak fel, majd amint az zöldre váltott, nagy sebességre gyorsítva indultak el. 88, illetve 95 kilométer/órás sebességgel kapcsolták le őket, a hirtelenjében tartott „erőpróbát” egy 30 és egy 45 ezer forintos csekkel „jutalmazta” a rendőrség.

a videó a hirdetés után indul

Engedély nélküli átalakítás miatt négy autós forgalmi engedélyét vették el a helyszínen, két sofőrrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki. Sebességtúllépés miatt négyen kaptak közigazgatási bírságot.

Az első rendszám hiánya miatt egy esetben bírságoltak, próbarendszám szabálytalan használata miatt pedig egy autó vezetője ellen szabálysértési feljelentést tettek. A Nemzeti Közlekedési Hatóság akcióban résztvevő munkatársai egy autót soron kívüli műszaki vizsgára rendeltek be.

A Budapest Rendőr-főkapitányság jelezte, hogy az év hátralevő részében is folytatni fogja a „Lavina” elnevezésű akciót.

90 helyett 162 km/órával Tolna megyében

Az iskolai tanév kezdetével pedig napi rendszerességűvé váltak a közúti ellenőrzések Tolna megyében, miután az elmúlt időszakban megnövekedett a súlyos, akár halálos kimenetelű balesetek száma.

a videó a hirdetés után indul

Szeptember első hetében előfordult olyan nap, amikor a motoros rendőrök és a gépkocsizó járőrök egyetlen szolgálat alkalmával 21 jogsértést rögzítettek. Ezek között volt tilos jelzésen való áthaladás, gyorshajtás és a biztonsági öv használatának elmulasztása is. Több járművezető is volt, aki a megengedett 90 km/órás sebesség helyett 162, illetve 146 km/órával haladt.

Önjelölt versenyzőkkel van tele az ország 2

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében megjegyzi, 

a sérüléses balesetek több mint a fele azért következik be, mert a sofőr a megengedett sebességnél gyorsabban közlekedik. A biztonsági öv használatának ellenőrzése pedig azért is kiemelt, mert több olyan tragédiával végződő baleset is volt a megye útjain, melyekben az elhunyt személyek életét a biztonsági öv megmenthette volna.