A Citroën 1922 decemberében háromezer kilométeres expedícióra vállalkozott: félig lánctalpas járműveket indítottak útnak Algériából Timbuktuba, a mai Maliba. Homok- és kősivatagokon, magas hegyeken át vezetett az út, amely egyben a világ első transzszaharai postaszolgálatát is teljesítette.

A George-Marie Haardt és Louis Audouin-Dubreuil vezetésével teljesített kalandot 2022-ben megismétli a Citroën. Erre az alkalomra megépítik két eredeti jármű, az arany skarabeusz (Citroën Scarabee d’Or) és az ezüst félhold (Citroën Croissant d’Argent) replikáját. Az előbbi már tavaly májusban elkészült, az utóbbin még dolgoznak.

Villanyautóval kelnek át a Szaharán 1
Villanyautóval kelnek át a Szaharán 2

Villanyautóval kelnek át a Szaharán

Villanyautóval kelnek át a Szaharán

Villanyautóval kelnek át a Szaharán 11
Villanyautóval kelnek át a Szaharán 12
Villanyautóval kelnek át a Szaharán 13
Villanyautóval kelnek át a Szaharán 14
Villanyautóval kelnek át a Szaharán 15
Villanyautóval kelnek át a Szaharán 16
Villanyautóval kelnek át a Szaharán 17
Villanyautóval kelnek át a Szaharán 18
Fotó megosztása:

Az új expedíció ugyanúgy december derekán indul majd, mint 100 évvel korábban, ugyanúgy 21 napon át tart, és a szervezők az eredeti útvonalat is igyekeznek a lehető legpontosabban betartani. A két veterán replika mellett a Citroën jelenlegi villanyautó-palettájának tagjai is részt vesznek az utazáson, valamint egy egyelőre még be sem mutatott, elektromos koncepciójármű is velük tart.

Villanyautóval kelnek át a Szaharán 19