A Citroën 1922 decemberében háromezer kilométeres expedícióra vállalkozott: félig lánctalpas járműveket indítottak útnak Algériából Timbuktuba, a mai Maliba. Homok- és kősivatagokon, magas hegyeken át vezetett az út, amely egyben a világ első transzszaharai postaszolgálatát is teljesítette.

A George-Marie Haardt és Louis Audouin-Dubreuil vezetésével teljesített kalandot 2022-ben megismétli a Citroën. Erre az alkalomra megépítik két eredeti jármű, az arany skarabeusz (Citroën Scarabee d’Or) és az ezüst félhold (Citroën Croissant d’Argent) replikáját. Az előbbi már tavaly májusban elkészült, az utóbbin még dolgoznak.

Villanyautóval kelnek át a Szaharán 1

Az Ezüst Félhold restaurált állapotban

Az új expedíció ugyanúgy december derekán indul majd, mint 100 évvel korábban, ugyanúgy 21 napon át tart, és a szervezők az eredeti útvonalat is igyekeznek a lehető legpontosabban betartani. A két veterán replika mellett a Citroën jelenlegi villanyautó-palettájának tagjai is részt vesznek az utazáson, valamint egy egyelőre még be sem mutatott, elektromos koncepciójármű is velük tart.

Villanyautóval kelnek át a Szaharán 2