Egy 2017-es hírben még a 2018-as céldátumról számoltunk be, amiből végül lett némi csúszás, de Stuttgartban nem vicceltek, idén április elsejétől tényleg jön a korosabb dízelek teljes tiltása.

A német város “zöld zónájában” tilos lesz az Euro 4-es, vagy annál rosszabb besorolású dízelüzemű autók használata, és ez alól a stuttgarti lakcím sem mentesít, tehát a helyi lakókra is vonatkozik a tiltás. Igaz nekik van egy kiskapu, külön igényelve kaphatnak mentességet, ahogy a fuvarozók is, de úgy tűnik ez lesz az első komoly, nagy területre kiterjedő tiltás Németországban.

A szabályozást, illetve büntetést az eddig kiépített infrastruktúrát használva valósítják meg, vagyis a közlekedésfigyelő, sebességmérő kamerák, illetve a parkolóőrök segítségével azonosítják a tilosban járókat. A büntetésről is van már némi információ, 80 euróba kerül dízellel zöld zónába hajtani, ami az adminisztrációs költségek miatt 100 euróra (32 ezer forint) duzzad.

A többi német nagyváros – mint Frankfurt, Berlin vagy Hamburg – ahol szó volt a dízeltilalomról, még nem döntött a szabályozás szigorúságáról és pontosságáról, több nagyváros pedig 2025-öt jelölte meg céldátumként.