Korábban már több nagyváros is jelezte, hogy nagyjából 2025-re kitiltanák a dízel autókat a belvárosból, ezzel várhatóan jelentősen javulna a levegő minősége ezeken a helyeken, ami egyre gyakoribb probléma. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a németországi Stuttgart is, ami olyan autóipari nagyvállalatoknak ad otthon, mint a Mercedes vagy éppen a Porsche. Stuttgart szigorúbb határidőt szabott meg, ők már 2018-ra kitiltanak minden olyan dízel üzemű autót, aminek besorolása Euro 6-osnál rosszabb. Tehát olyan autók közlekedhetnek, amik egy kilométerenként legfeljebb 80 milligram nitrogén-oxidot bocsátanak ki. Ez alól kivételt képeznek majd az áruszállítók.

Az Európai Unió korábban beperelte Németországot, mert több, mint kilencven városban lépte túl a légszennyezettségi határértéket. Ehhez persze nem csak az autók járulnak hozzá, viszont ezek ellen a legkönnyebb szankciókat bevezetni.

Nem lesz könnyű dolguk a németeknek, hiszen a náluk forgalomban lévő autók csupán 10 százaléka teljesíti ezt a normát, továbbá az eladott autók fele dízel üzemű – közölte a Reuters.